KNAB aizturētie Araks un Ulmis amatos netikšot atjaunoti • IR.lv

KNAB aizturētie Araks un Ulmis amatos netikšot atjaunoti

28
Foto: Edijs Pālens, LETA

Kalnmeiers jau ilgus gadus esot bijis neapmierināts ar savu padoto Ulmi

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturētais Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītājs Vilnis Ulme, kā arī Valsts policijas (VP) Kriminālistikas pārvaldes priekšnieks Uģis Araks, visticamāk, amatos netiks atjaunoti.

VP priekšnieks Ints Ķuzis TV3 raidījumam “Nekā personīga” atzīst, ka informācija par Araka aizturēšanu izraisījusi neizpratni un sašutumu. Viņš arī informē, ka aizturēšana nav saistīta ar Kriminālistikas pārvaldes darbību tiešu pierādījumu vākšanā, izvērtēšanā, slēdziena došanā, raksta LETA.

Ķuzis uzreiz pēc aizturēšanas Araku atstādināja un, lai kā arī lietu risinās KNAB, amatā neatjaunošot, jo Araks ir pārkāpis arī policijas iekšējās kārtības noteikumus.

Arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers savu padoto Ulmi atpakaļ prokuratūrā redzēt nevēlas. Viņš raidījumam skaidro, ka Ulmim šā gada 15.martā beidzās piecu gadu pilnvaru termiņš. Viņš tika atstāts šajā amatā kā pienākumu izpildītājs, jo jau uz šo laiku no KNAB bija informācija par iespējamām noziedzīgām darbībām. Savukārt, lai netiktu traucēta KNAB darbība profesionālo pienākumu izpildē, Ulmim tika saglabāts pienākuma izpildītāja statuss, skaidro ģenerālprokurors.

Raidījums vēsta, ka KNAB Kalnmeieru jau pērnā gada oktobrī pabrīdinājis, ka pret Ulmi sāk kriminālprocesu, jo bijušas aizdomas par kukuļņemšanu. Ulmi sākuši novērot un aizdomas apstiprinājušās. Viņš bijis ar mieru noņemt arestu mantai kādā kriminālprocesā, ja vien viņam par to samaksās. Tam neesot tiešas saistības ar lūgumu Arakam izpalīdzēt ar DNS.

“Un, kas saistās ar mēģinājumu pieprasīt kukuli, tur arī nekāds kaitējums nav nodarīts. Pašam kriminālprocesam, jo, pirmkārt, jau pats kukulis netika maksāts, bija pieprasījums, līdz ar ko materiāla kaitējuma nekāda nav,” piebilst ģenerālprokurors.

Kalnmeiers jau ilgus gadus esot bijis neapmierināts ar savu padoto Ulmi. Finanšu un ekonomisko noziegumu prokuratūras darbs gan nedaudz uzlabojies 2015.gadā. Kalmeiers neizslēdz, ka tas ir saistīts ar Ulmja pilnvaru termiņa beigu tuvošanos.

“Vai tas ir saistīts ar to, ka tuvojās šis termiņš. Ļoti iespējams, ka jā. Kad Ulmja kungs saprata, ka vienīgā izredze viņam turpināt darbu šajā amatā ir parādīt kaut kādus darba rezultātus. Sasniegumus. Tā kā… Bet, kā jau es teicu, tas jautājums jau bija skaidrs un izlemts pat vēl pirms viņam beidzās amata termiņš, ka viņš neturpinās,” uzsver Kalnmeiers.

Jau ziņots, ka KNAB aizturēja Ulmi, Araku un kādu privātpersonu. Aizturēšana notikusi par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nelikumīgām darbībām ar fiziskas personas datiem un kukuļa pieprasīšanas mēģinājumu no kādas privātpersonas par lēmuma par aresta uzlikšanu mantai atcelšanu.

Ulmis un Araks no amata ir atstādināti. Gan viņiem, gan privātpersonai noteikti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Šajā lietā figurē vēl kāds prokurors. Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apstiprināja, ka šonedēļ viens no Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokuroriem – Vladimirs Krupskijs – atbrīvots no amata pēc paša vēlēšanās.

 

Komentāri (28)

Andris 21.06.2015. 21.47

Universālais pulveris “Kazino” izmazgās jebkādus traipus uz jūsu naudas!

+1
0
Atbildēt

0

klans 21.06.2015. 23.20

Tiešām, neizprotams lēmums. Vajadzēja steidzami atjaunot.

0
0
Atbildēt

0

Andris 21.06.2015. 20.20

Man šķiet šādos gadījumus būtu jāatrunā likumā, lai tikai tas nebalstītos uz “solījuma”

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu