Liepājas koncertzāli „Lielais Dzintars” pēc nedēļas nodos ekspluatācijā • IR.lv

Liepājas koncertzāli „Lielais Dzintars” pēc nedēļas nodos ekspluatācijā

37
Liepājas koncertzāles "Lielais Dzintars" makets. Publicitātes foto
Monta Glumane

Koncertzāles oficiālā atklāšana notiks novembra sākumā ar plašu koncertu un pasākumu programmu

Ar savu unikālo arhitektūru un labo akustiku austriešu arhitekta Folkera Gīnkes projektētā, aptuveni 30 miljonus vērtā koncertzāle “Lielais Dzintars” būs īpaša kultūras pērle ne tikai Liepājas, bet arī Baltijas un visas Eiropas mērogā.

Ēka ekspluatācijā tiks nodota 30.jūnijā, sola ģenerālbūvnieka “Merks” pārstāvis un “Lielā Dzintara” projekta vadītājs Ivo Brālēns. Patlaban vēl notiek apdares darbi.

Koncertzāles oficiālie atklāšanas koncerti tiek plānoti rudenī – novembra sākumā būs divi lielās zāles atklāšanas koncerti.

Koncertzāles mākslinieciskās koncepcijas veidotājs Ints Dālderis Ir.lv teica, ka „”Lielais Dzintars” ir iecerēts kā visa Baltijas reģiona mūzikas dzīvi vienojošs elements, tādēļ solisti atklāšanas koncertā pārstāvēs visas mūsu tuvākās kaimiņzemes. Koncertzāle tapusi, pateicoties Latvijas dalībai Eiropas Savienībā, tādēļ atklāšanas koncertā skanēs Ludviga van Bēthovena 9.simfonija, kuru varam uzskatīt par apvienotās Eiropas muzikālo simbolu”.

Taču līdz koncertzāles oficiālajai atklāšanai vēl priekšā visa vasara, kad tiks veikta telpu sagatavošana gan koncertzāles administrācijas, gan Liepājas simfoniskā orķestra (LSO) un E.Melngaiļa mūzikas skolas darbam jaunajā ēkā. Telpas būs jāapmēbelē, jānoregulē akustika, lai skatuves piemērotu LSO vajadzībām. Vēl nepieciešama personāla atlase un apmācība rīkoties ar ēkā ierīkotajām tehniskajām un mājas uzturēšanas iekārtām, skaidro koncertzāles sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Geidmane.

Koncertzāles atklāšana iecerēta kā pasākumu kopums – to ievadīs forums “Atklāj savu dzintaru!”, kas notiks no 6. līdz 29.augustam. Oktobrī un novembrī sekos koncertzāles atklāšanas – šāds garāks formāts iecerēts, lai iepazīstinātu publiku ar koncertzāles daudzveidīgajām darbības šķautnēm un saturisko piedāvājumu.

Katru “Lielā Dzintara” zāli īpašā koncertā atklās atsevišķi. Lielākais būs Lielās zāles atklāšanas koncerts ar Liepājas Simfoniskā orķestra un solistu dalību. Koncerts tiks atkārtots divreiz – gan 6.novembrī plašākai publikai, gan 7.novembrī tikai lūgtajiem viesiem un tiem, kuri piedalījās koncertzāles radīšanā.

„Veidojot repertuāru „Lielā Dzintara” atklāšanas svētkiem, pirmkārt, domāju par Liepājas mūziku un mūziķiem, par Liepājas kultūras lomu Latvijas un starptautiskajā vidē,” uzsver Dālderis.

Koncertzāles „Lielais Dzintars” Lielā zāle ir paredzēta 1000 sēdvietām parterī, balkonos un ložās, ar iespēju nodrošināt papildus 118 vietas koristu balkonos.

Zāle būs transformējama četros pielietojuma veidos – lielā koncerta skatuvei, opermūzikas skatuvei, paplašinātajai skatuvei un svētku zālei. Tas nodrošina daudzveidīgu koncertu, dejas pasākumu, kameroperu, koru un citu mākslas pasākumu rīkošanu. Kamerzāle ir veidota 200 sēdvietām, savukārt Eksperimentālā skatuve var uzņemt līdz 150 skatītāju.

Būvdarbus Liepājā veica SIA “Merks” atbilstoši „Giencke & Company – Latvija” izstrādātajam tehniskajam projektam un arhitekta Folkera Gīnkes uzraudzībā. Koncertzāles būvniecības, būvuzraudzības un autoruzraudzības izmaksas, neskaitot pievienotās vērtības nodokli, ir 29,5 miljoni eiro, no kuriem puse ir Eiropas Savienības fondu līdzfinansējums.

 

Komentāri (37)

ierados 22.06.2015. 07.54

Ak j;eziņ! Kā tie kultūrnieki uzdarbojas! Tik veiksmīgi, un slava viņiem! Un protams, celtniekiem! Slava! Slava! Man personīgi būtu gribjies izlasīt ziņu, ka Liepājā darbu uzsāks iespaidīga ražotne “Lielais Dzintars”, kur tūkstoš darbavietās čaklie, labi apmaksātie liepājnieki ražos pasaulē pieprasītu hai tek produkciju. Kopumā nodokļos tā ienesīs valsts kasē daudzus ļimonus. Vot!

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu