No Turaidas ielas Jūrmalā „pazūd” skulptūra „Globuss” • IR.lv

No Turaidas ielas Jūrmalā „pazūd” skulptūra „Globuss”

10
Vēsturiskā skulptūra "Globuss" Jūrmalā, Turaidas ielā, tagad pazudusi, jo tikšot restaurēta.
Ieva Circene

Miljonāra Krūmiņa “Turaidas kvartāls” Jūrmalā paliks bez Turaidas Rozes

Jūrmalas „centrālā” iela – Turaidas iela Dzintaros – šovasar ieguvusi jaunu skulptūru – Turaidas Rozi pie miljona Jūlija Krūmiņa īpašuma „Turaidas kvartāls”, bet no ielas pazudusi vēsturiskā un Jūrmalai simboliskā skulptūra „Globuss”. Tā esot nodota atjaunošanai. Te gan nepaliks arī jaunā Turaidas Rozes skulptūra, kas būs jāpārvieto, jo tā neesot bijusi iekļauta sākotnējā projektā un atrodas uz pilsētas un privātīpašnieka zemes robežas.

Demontētā vēsturiskā skulptūra “Globuss” patlaban esot novietota slēgtā teritorijā, pašvaldības īpašumā – Slokas stadionā, kur tai nodrošināta apsardze un skulptūra gaida savu atjaunošanu. Taču pie šogad 15.maijā ekspluatācijā nodotā ekskluzīvo dzīvokļu kompleksa „Turaidas kvartāls”, ka pieder miljonāram Krūmiņam, pavasarī uzstādīta jaunas sievietes platmalu cepurē skulptūra.

Skulptūra esot mūsdienīgs Turaidas Rozes stāsts, Ir.lv teic tēlnieks Valtis Barkāns. “Viņa, zvanot pa mobilo telefonu, gaida savu līgavaini, taču nesagaida un jūtas pievilta,” stāsta Barkāns, kurš sievietes tēlu centies veidot vieglu un gaisīgu.

No bronzas veidotā skulptūra ir Jūlija Krūmiņa meitas Maijas Čerņavskas pasūtījums, saka tēlnieks. Savukārt Krūmiņš Ir.lv teic, ka skulptūras aptuvenās izmaksas bijušas 20 000 eiro.

Uzņēmējs pasmejas par Jūrmalā dzirdētajām baumām, ka tajā esot attēlota viņa meita. “Tā ir tikai sagadīšanās, ka Turaidas Rozes īstais vārds ir tāds pats, kā manai meitai,” piebilst Krūmiņš.

Viņa sašutumu vairāk raisa fakts, ka šī skulptūra būs jānoņem, jo tā nolēmusi pilsētas būvvalde. Skulptūra nav bijusi sākotnējā projektā, bet šajā vietā bijusi iezīmēta strūklaka. Krūmiņš stāsta, ka strūklakas vietā uzstādīt skulptūru izšķīries pēc dzejnieka Jāņa Petera ierosinājuma.

Jūrmalas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Elita Cepurīte Ir.lv teic, ka skulptūra pie Turaidas kvartāla esot labiekārtojama elements. Tiesa, šis pilsētvides elements daļēji atrodas uz robežas – daļa no ietves esot ne tikai pilsētas, bet arī īpašnieka teritorija, norādījusi Pilsētplānošanas nodaļa.

Savukārt patlaban rekonstrukcijai demontētā vēsturiskā skulptūra “Globuss” pilsētvidē atgriezīsies nākamajā vasaras sezonā, taču patlaban nav zināms, vai tā tiks novietota Turaidas ielā bijušajā vietā iepretim Jomas ielai. Tas esot atkarīgs no tehniskajām iespējām, saka pilsētas domes pārstāve.

Cepurīte informē, ka vietā, kur līdz šim atradās skulptūra, nav elektrokomunikāciju, kas esot demontētas, kad slēdza līdzās esošo izstāžu paviljonu. Kopš tā laika nedarbojās sistēma, kas nodrošināja skulptūras apgaismojumu.

Pagaidām gan nav zināmi meistari, kuri veiks „Globusa” rekonstrukciju. “Pašvaldība izsludinās iepirkumu procedūru, lai izvērtētu atbilstošākos piedāvājumus. Līdz ar to meistari, kas veiks šos darbus, būs zināmi tikai pēc iepirkumu procedūras,” reica Cepurīte. Konkrētu termiņu iepirkuma konkursa sludināšanai arī vēl nevar pateikt, jo šis jautājums vispirms jāskata Jūrmalas domes finanšu komitejā, pēc tam domes sēdē. “Iepirkumu konkursu varēs sludināt, tiklīdz būs saņemts deputātu atbalsts,” Ir.lv teic Cepurīte.

„Globusa” rekonstrukcija varētu izmaksāt aptuveni piecus tūkstošus eiro, ko segs Jūrmalas dome.

Jūrmalnieki un pilsētas viesi atceras simbolisko metāla „Globusu”, kas griezās ap savu asi un uz kura bija izlasāmi Jūrmalas sadraudzības pilsētu vārdi. Pie tā labprāt fotografējās gan tūristi, gan paši pilsētnieki. Laika gaitā „Globusa” mehānisms sabojājās, tāpat kā apgaismojuma sistēma. Savukārt pati skulptūra ir cietusi laikapstākļu ietekmē un cilvēku rīcības dēļ.

Skulptūra “Globuss” Jūrmalā tika uzstādīta pagājušā gadsimta 70.gadu sākumā, kad Turaidas ielā tika uzbūvētas vasaras izstāžu zāles. Jūrmalas pilsētas Vēstures un mākslas muzeja direktore Inta Baumane atzīst, ka nav dokumentēts un nevar pilnīgi droši teikt, kas ir skulptūras autors. “Ir minējumi, ka Latvijas slavenais basketbolists Jānis Krūmiņš ir „Globusa” autors,” Ir.lv saka muzeja direktore.

Pēdējo reizi “Globuss” ticis atjaunots 2003.gadā par “Aizkraukles bankas” piešķirtajiem līdzekļiem. Mūsdienās skulptūra tiek uztverta kā attiecīgā laika simbols.

 

Komentāri (10)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu