Dānijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi labējā opozīcija • IR.lv

Dānijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi labējā opozīcija

12
Līdzšinējā Dānijas premjerministre Helle Torninga-Šmita (no kreisās) un opozīcijas līderis Larss Leke Rasmusens. Foto: EPA/LETA

Liberālās partijas “Venstre” līderis Rasmusens paziņojis, ka uzņemas jaunās valdības veidošanu

Ceturtdien notikušajās vēlēšanās uzvarējušas līdz šim opozīcijā bijušās labējās partijas, un līdzšinējā premjerministre Helle Torninga-Šmita jau atzinusi savu sakāvi, ziņo LETA/Reuters.

Opozīcijas līderis Larss Leke Rasmusens paziņojis, ka uzņemsies jaunās valdības veidošanu, taču viņam, domājams, nāksies lielā mērā piekāpties populistiskās Dānijas Tautas partijas (DF) prasībām, jo tā ieguvusi vairāk balsu nekā Ramusena pārstāvētā liberālā partija “Venstre”.

“Tuvākās dienas noteiks, vai būs iespējams izveidot vairākumu platformai, kas vedīs Dāniju pa pareizo ceļu,” uzrunājot savus atbalstītājus agrā piektdienas rītā norādīja Rasmusens.

Saskaņā ar balsu skaitīšanas rezultātiem labējās partijas jeb tā dēvētais zilais bloks izcīnījis 90 no 179 deputātu vietām, kamēr kreisi centriskās un kreiso ekstrēmistu partijas jeb tā dēvētais sarkanai bloks ieguvis 85 mandātus.

Kamēr par “Venstre” šajās vēlēšanās balsojuši 19,5% dāņu, DF ieguvusi 21% balsu, izcīnot otro lielāko pārstāvniecību parlamentā un kļūstot par spēcīgāko partiju labējā flangā.

Atbalsts DF, salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām, kurās tā ieguva 12,3% balsu, ir gandrīz dubultojies, pieaugot dāņu neapmierinātībai ar nekontrolēto imigrāciju.

Pērn Dānijā patvērumu pieprasījuši gandrīz 15 000 ārvalstnieku, kas ir vairāk nekā divtik, salīdzinot ar 2013.gadu, un jau tagad aptuveni deviņi procenti no 5,7 miljonus lielā Dānijas iedzīvotāju kopskaita ir dzimuši citās valstīs.

“Šī vēlēšanu kampaņa parādījusi, ka mēs esam partija, no kuras citi vienkārši nevar izvairīties. Mūs šajā valstī jāuztver nopietni,” uzrunājot sajūsminātos atbalstītājus, uzsvēra DF līderis Kristians Tūlesens-Dāls.

Tomēr nav skaidrs, vai DF beidzot tiks pārstāvēta arī valdībā, vai arī dos priekšroku sniegt kabinetam tikai neoficiālu atbalstu parlamentā.

Lai gan sociāldemokrāti atsevišķi ieguvuši visvairāk balsu – 26,3%, saglabājot vislielāko pārstāvniecību parlamentā, Torninga-Šmita jau paziņojusi, ka atkāpjas gan no valdības vadītājas, gan no partijas līderes amata.

“Rīt es došos pie karalienes un paziņošu viņai, ka valdība atkāpjas. Tagad ir Larsa Lekes Rasmusena ziņā mēģināt izveidot valdību,” ceturtdienas vakarā norādīja līdzšinējā premjerministre. “Mēs vēlēšanās neuzvarējām un tikām sakauti pie finiša līnijas. Vadībai ir jāatkāpjas īstajā brīdī, un šis brīdis ir tagad.”

 

 

Komentāri (12)

Bet 19.06.2015. 10.15

“Atbalsts DF, salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām, kurās tā ieguva 12,3% balsu, ir gandrīz dubultojies, pieaugot dāņu neapmierinātībai ar nekontrolēto imigrāciju.”

Un tā būs arī citās ES dalībvalstīs, jo cik var uzņemt imigrantus no “arābu pasaules” un Āfrikas. Solidāriem jābūt, bet vai tāpēc eiropiešiem ir jāiet bojā?

Kā es priecājos, ka beidzot latviešu skaits dzimst vairāk un esam ar pozitīvu bilanci! Visu laiku te troļli ņirgājās, ka Krievijā dzimstība ir ar pozitīvu zīmi, bet ko nu!

latvieši beidzot saprot, ka sir svarīgākais! Man patiesi ir ļoti ļoti liels prieks par savējiem!

+10
-1
Atbildēt

2

    Raicha > Bet 19.06.2015. 12.37

    Priecājoties tikai neaizmirstiet, ka pārsvarā Eiropas labējie, it sevišķi galēji labējie, ir ļoti labos draugos ar… Jā, ar ko gan? Ar Putinu…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Bet 19.06.2015. 12.01

    Tā jau ir un notiek! Dāņi jau nav pirmie! Ja pseidoliberāļi neatjēgsies, viņus ieslaucīs vēstures mēslainē!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Aldis-2 19.06.2015. 12.03

Ar ko atšķiŗas “Ir” ziņas no “Le Monde” ziņām?

1. “Ir” par Dānijas vēlēšanām uzrakstīja tikai šodien. “Le Monde” vakar atjaunoja jaunumus par Dānijas vēlēšanām ik pēc stundas līdz vēlai naktij, kad jau rezultāti bija pilnīgi skaidri.

2. “Ir” virsraksts ir pliekani kautrīgs: “Dānijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi labējā opozicija”, “Le Monde” virsraksts atklāj notikuma būtību: “Danemark: percée historique des nationalistes, la droite au pouvoir” (Dānija: vēsturisks nācionālistu izrāviens, labējie pie varas)

3. “Ir” savā rakstā piemin imigrāciju tikai 6.rindkopā. “Le Monde” par imigrāciju raksta jau 1.rindkopā, uzsveŗot, ka tas bija galvenais dzinējs šajās vēlēšanās. Vakar, vēl vēlēšanu gaitā “Le Monde” rakstīja, ka pat sociāldēmokrati pirmsvēlēšanu kampaņā bija spiesti reklāmēties ar … pretimigrācijas saukļiem, kas maz atšķīrās no Dānijas Tautas partijas saukļiem. Būtībā, vārdos visas partijas Dānijā ir kļuvušas pretimigrāčijas partijas. Tikai sociāldēmokratu mutēs pretimigrācijas saukļi skan nepatiesi un populiski.

+4
-1
Atbildēt

2

    Aldis-2 > 19.06.2015. 12.31

    “Le Figaro” rakstam par vēlēšanām ir devis virsrakstu: “Au Danemark, la percée historique du parti populiste emmène la droite au pouvoir” (Dānijā vēsturisks populistu partijas rezultāts atved labējos pie varas)

    Arī trāpīgs.

    Dāņu līberāļiem iepriekšējās vēlēšanās bija 47 vietas, bet viņi bija spiesti palikt opozicijā.

    Pašlaik viņiem ir tikai 34 vietas (par 13 vietām mazāk), būtībā viņiem tas ir milzīgs zaudējums, tomēr … viņi veidos valdību. Paradoksāli: lielākais zaudētājs veidos valdību. Jo viņi varēs rēķināties ar 37 Tautas partijas vietām.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > 19.06.2015. 15.18

    Svārsts vēl nav sasniedzis galīgo atvēzienu …

    +2
    0
    Atbildēt

    0

aivarsk 19.06.2015. 09.19

Yes! Eiropa mostas, tikai mūsu atpalikušie liberasti nevar vien apjēgt savu tumsonību! Iepriekš viņi vaimanāja par rusofobiju, tagad tieši tā pat kladzina par homofobiju un sludina Āfrikas migrantu “bēgļu”un isis kaujinieku uzņemšanu mūsu valstī, pirms nav atrisināts jautājums par 700 000 iepriekš iebraukušo civilokupantu solidāru sadalīšanu pa visu Eiropu.

Nu nespēj šie cilvēki domāt. Nespēj…

+7
-5
Atbildēt

1

    v_rostins > aivarsk 19.06.2015. 11.58

    aivarsk

    Eiropas renesance kā ļauns murgs mūsu valdošiem čekas ar visām parpalām nopirktiem rusofīliem žopņiekiem.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu