Skolām būs jānodrošina tikumiskā audzināšana (papild.) • IR.lv

Skolām būs jānodrošina tikumiskā audzināšana (papild.)

100
Foto: Kaspars Krafts, F64

Valdībai būs jānosaka tikumiskās audzināšanas vadlīnijas

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Izglītības likumā, nosakot, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene.

Tāpat izglītības iestādēm, izņemot augstskolas, būs jāaizsargā izglītojamo no tādas informācijas un metodēm izglītības un audzināšanas procesā, kas neatbilst likuma mērķī ietvertajai izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai. Ministru kabinetam būs jānosaka šīs sistēmas kārtība un izvērtēšanas kritēriji, ziņo LETA.

Likumā arī noteikts, ka valdībai būs jānosaka tikumiskās audzināšanas vadlīnijas.

Tāpat noteikts, ka Izglītības iestādes padome lemj par mācību un audzināšanas procesā izmantojamo metožu un informācijas, tajā skaitā mācību līdzekļu un materiālu, atbilstību šā likuma mērķī ietvertajai izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai, kā arī tikumiskās audzināšanas vadlīnijām.

Tādējādi tika atbalstīta daļa no deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) iesniegtajiem priekšlikumiem.

Saeimas deputāts Veiko Spolītis ceturtdienas pēcpusdienā iesniedza Valsts prezidentam Andrim Bērziņam lūgumu neizsludināt grozījumus Izglītības likumā, Ir.lv informēja Didzis Šēnbergs no “Vienotības”.

Spolītis raksta, ka Stepaņenko priekšlikums likumā paredz, ka “vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs par mācību līdzekļiem, metodēm, materiāliem informāciju lemj vecāki skolas padomē, kas faktiski ļauj īstenot Latvijas Republikas Satversmei pretēju politiku”.

Spolītis lūdz prezidentu pirms lēmuma pieņemšanas pieprasīt šīs normas saturisko ekspertīzi pedagoģijas zinātnes lietpratējiem no universitātēm, kā arī lūgt atzinumu lietpratējiem Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Stepaņenko iepriekš piedāvāja Izglītības likumā iekļaut pantu “Izglītība un tikumība”, kurā tiktu noteikts, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kura atbilst Satversmes 110.pantā ietvertajām aizsargātajām un atbalstāmajām vērtībām, kā arī būtu paredzēts, ka mācību līdzekļu un citu materiālu, kuri var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko, estētisko, intelektuālo vai fizisko attīstību, izmantošana un izplatīšana izglītības iestādēs ir aizliegta.

Attiecīgie priekšlikumi todien sabiedrībā izraisīja plašas diskusijas, izskanot arī kritikai.

 

Komentāri (100)

J.Biotops 18.06.2015. 17.38

Beidzot!!! Nu Latvija ir glābta. Varam laimē diet.

Tagad vēl tikai jāsagatavo un kā MK noteikumi jāapstiprina pilnīgs un visaptverošs „Netikumību saraksts”, obligāti – ilustrēts. Skolotājiem par iepazīšanos ar to jārakstās neatkarīgi no mācāmā priekšmeta, IZM ar steigu jāsagatavo metodiskie norādījumi un atbilstošas mācību grāmatas. Bet kuru klašu skolēniem jāliek eksāmeni netikumības apkarošanā – tiešām nezinu.

+15
-4
Atbildēt

5

    Ēriks > J.Biotops 18.06.2015. 17.46

    Nujāā,daudz racionālāk divreiz palielināt policistu un kontrolējošo iestāžu skaitu,kā arī uzcelt vēl piecus cietumus,tikumība ir štrunts.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Normunds > J.Biotops 18.06.2015. 23.21

    dzeris49 Tu nopietni tici, ka ar to “tikumības mācību” reāli varēs samazināt alkoholismu, noziedzību, utt., utt???

    ========================

    Esi drošs, var gan! Lielākais netikumības veicinātājs ir informācijas trūkums. Sniedzot objektīvu, savlaicīgu informāciju bērniem par netikumīgām lietām, ir iespējams daudzus no viņiem pasargāt. Piemēram, sniedzot informāciju par HIV un riska grupām. Par alkohola ietekmi uz cilvēka iekšējiem orgāniem, sniedzot informāciju par noziedznieka tipisko psiholoģisko portretu un noziedzīgu tieksmju cēloņiem un iemesliem, viņš negribēs būt reperis gang’sta utt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 18.06.2015. 17.56

    Dzeri – neapvainosim Ēriku saprašanas trūkumā. Nav nekam jātic, lai saprastu, kā netikumības apkarošanai var iedalīt finansējumu un kā – izmantot nākošajās vēlēšanās.

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > J.Biotops 18.06.2015. 17.53

    Tu nopietni tici, ka ar to “tikumības mācību” reāli varēs samazināt alkoholismu, noziedzību, utt., utt???

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > J.Biotops 18.06.2015. 18.01

    Nezinu,vai tieši ar ”Šo” tikumības mācību,bet esmu pārliecināts,ka tikumiska dzīvošana cilvēku padara laimīgāku,veiksmīgāku un veselāku.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

jupis 18.06.2015. 17.17

Saeima kārtīgi strādā. Tikumība tagad ar likumu nostiprināta, tūlīt arī lamāšanos izskaudīs. Jāpārlasa Šveiks, varbūt sapratīšu, ko gaidīt turpmāk.

Ekonomiskā attīstība un konkurētspēja, emigrācija, izglītība, veselības aizsardzība, valsts drošība pagaidīs.

+15
-6
Atbildēt

1

    Ēriks > jupis 18.06.2015. 17.26

    Tev jau par vēlu mācīt tikumību,runa ir par skolām,par jaunās paaudzes sagatavošanu visu to svarīgo lietu atrisināšanai tikumīgā garā.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

locus 18.06.2015. 15.50

Šarmē tas, ka tieši Stepaņenko no S ārkārtīgi aktīvi darbojas šajā jomā. Būt partijā, kuras partneris ir agresīva Krievijas imperatoriņa kabatas partija, ir patiešām TIKUMĪGI!

+13
-4
Atbildēt

6

    Jānis > locus 18.06.2015. 18.25

    Mātes instinkts neklusē…. Cik no LTV un IR ir saistīti ar LGTB un cik ir biedru statusā. Vai šie cilvēki, var būt netendiciozi…. nesmīdiniet…. tagad jau “De facto” strādā pēc Vinķeles twitter konta. Labi, ka ir, kur dod izteikties konservatīvajai minoritātei https://www.youtube.com/watch?v=Al3jTlVvqwE&list=PLXnSu_DAV-BPDWZTGQZuEDe8vM9z_WHLC&index=24

    +8
    -11
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > locus 18.06.2015. 20.26

    Lielisks izglītojoša raidījuma paraugs, ko ieteikt katram, kam rūp viņa bērni. Vieš cerību, ka smadzenes ņems virsroku pār demagoģijas radīto mākslīgo kņadu.

    To laikam nojauš mīnusiņu licēji.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Normunds > locus 18.06.2015. 22.51

    hombros, Tevis minētā kaimiņvalsts partija ir pilna ar zilajiem. Uzreiz nāk prātā Hitlers – pats zilais, bet apkaro homoseksuālistus.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > locus 18.06.2015. 17.29

    Domājams,ka Stepaņenko nebūs tā,kas piedalīsies skolu programmu izstrādē.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    locus > locus 19.06.2015. 11.21

    Nē, nu es saprotu, ka visi praktiski ir zili, tikai Vējonis ir vienīgais zaļais. :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > locus 18.06.2015. 17.43

    Nu nevainosim vienu Stepaņenku. Lai nu kā, bet tikumības sargu mūsu Dievzemītē nekad nav trūcis. Paši latvieši no sirds apkaroja gan bikšu platumus, gan matu garumus, nu varēs cīnīties pret visu ļaunumu kompleksi.

    +12
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu