ANO: Patvēruma meklētāju skaits četrkāršojies • IR.lv

ANO: Patvēruma meklētāju skaits četrkāršojies

28
Sīriešu bēgļi, kuri 18.jūnijā ar laivām izcēlās Grieķijas Lesbos salā. Foto: AFP/LETA

Lielākā daļa no bēgļiem un iekšēji pārvietotajām personām nāk no Sīrijas

ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR ) brīdina par jauna, bīstama laikmeta iestāšanos piespiedu kārtā pārvietotajām personām visā pasaulē – jaunākais ziņojums liecina, ka gandrīz 60 miljoni cilvēku ir bijuši spiesti doties bēgļu gaitās. Bēgļu, patvēruma meklētāju vai iekšēji pārvietoto skaits četru gadu laikā pieaudzis četrkārtīgi.

Ceturtdien publiskotajā UNHCR ziņojumā konstatēts, ka piespiedu kārtā pārvietoto personu skaits, kuri bēg no kara, konfliktiem un vajāšanas, ir sasniedzis rekordaugstu līmeni un strauji pieaug.

Lielākā daļa pasaules iekšēji pārvietoto personu (7,6 miljoni) un bēgļu (3,88 miljoni 2014. gada beigās) ir no Sīrijas. Nākamās divas lielākās bēgļu izcelsmes valstis ir Afganistāna (2,59 miljoni) un Somālija (1,1 miljons).

UNHCR ikgadējais ziņojums par globālajām tendencēm rāda krasu to cilvēku skaita pieaugumu, kuri spiesti doties bēgļu gaitās. 2014.gada beigās pasaulē bija 59,5 miljoni piespiedu kārtā pārvietoto personu, ko var salīdzināt ar 51,2 miljoniem pirms gada un 37,5 miljoniem pirms desmit gadiem. Pieaugums kopš 2013. gada ir lielākais, kāds jebkad konstatēts gada laikā.

Straujākais pieaugums sākās 2011.gada pirmajā pusē, kad Sīrijā izcēlās karš un padarīja šo valsti, kurā ir lielākais piespiedu kārtā pārvietoto personu skaits. 2014.gadā katru dienu vidēji 42 500 cilvēku kļuva par bēgļiem, patvēruma meklētājiem vai iekšēji pārvietotajiem, kas nozīmē četrkārtīgu pieaugumu tikai četru gadu laikā. Pasaulē patlabna viens no 122 cilvēkiem ir bēglis, iekšēji pārvietotais vai arī patvēruma meklētājs. Ja šo cilvēku kopums būtu vienas valsts iedzīvotāji, tā būtu 24. lielākā valsts pasaulē.

“Mēs piedzīvojam paradigmas maiņu, notiek neapturama virzība uz situāciju, kurā globālais piespiedu pārvietoto personu skaits un tam nepieciešamā atbildes rīcība pilnīgi noteikti aizēno jebko, kas ir pieredzēts līdz šim,” saka ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Antonio Guterešs. “Tas ir biedējoši, ka, no vienas puses, ir arvien pieaugoša nesodāmība tiem, kuri sāk konfliktus, un, no otras puses, ir šķietami pilnīga starptautiskās sabiedrības nespēja strādāt kopā, lai pārtrauktu karus un nodrošinātu un saglabātu mieru.”

UNHCR ziņojums rāda, ka daudzos reģionos pieaug bēgļu un iekšēji pārvietoto personu skaits. Pēdējo piecu gadu laikā ir izcēlušies vai atsākušies vismaz 15 konflikti: astoņi Āfrikā (Ziloņkaula krastā, Centrālāfrikas republikā, Lībijā, Mali, Nigērijas ziemeļaustrumos, Dienvidsudānā, kā arī šogad Burundi), trīs Tuvējos austrumos (Sīrijā, Irākā un Jemenā), viens Eiropā (Ukrainā) un trīs Āzijā (Kirgizstānā, kā arī atsevišķās vietās Mjanmā un Pakistānā). Dažas no šīm krīzēm ir tikušas atrisinātas, bet lielākā daļa rada jaunus piespiedu kārtā pārvietotos. Pērn tikai 126 800 bēgļu bija spējīgi atgriezties savās mājās, kas ir zemākais skaits 31 gada laikā.

Tajā pašā laikā gadu desmitiem ilgusī nestabilitāte un konfliktsituācija Afganistānā, Somālijā un citur nozīmē, ka miljoniem cilvēku no šīm vietām ir bēgļu gaitās, vai arī – kas ir kļuvis arvien vairāk ierasts – ir iesprūduši sabiedrības perifērijā, pilnīgā neskaidrībā un ar izredzēm tā arī palikt par ilgtermiņa iekšēji pārvietotajiem vai bēgļiem. Pēdējā laika visspilgtākais piemērs tam, kādas ir sekas konfliktiem pasaulē un kādas ciešanas tie rada, ir dramatiskais bēgļu skaita pieaugums, kuri savos drošības meklējumos dodas bīstamos ceļojumos pāri jūrai, citastarp Vidusjūrā, Adenas līcī un Sarkanajā jūrā, kā arī Āzijas dienvidaustrumos.

Ziņojumā konstatēts, tikai pērn 13,9 miljoni cilvēku pievienojās piespiedu kārtā pārvietotajiem – kas ir četras reizes vairāk nekā 2010. gadā.

Vismaz deviņi no no katriem 10 bēgļiem (86%) mitinājās reģionos un valstīs, kuras uzskata par ekonomiski mazāk attīstītām. Ceturtdaļa no visiem bēgļiem atrodas valstīs, kuras ir ANO vismazāk attīstīto nāciju sarakstā.

Konflikts Ukrainā, rekordlielais Vidusjūru šķērsojušo skaits – 219 000, tāpat arī lielais Sīrijas bēgļu skaits Turcijā, kura ar 1,59 miljoniem Sīrijas bēgļu 2014. gadā kļuva par lielāko bēgļus izmitinošo nāciju pasaulē, ir pievērsis lielāku Eiropas valstu sabiedrības uzmanību bēgļu jautājumiem.

Eiropas Savienībā lielākā daļa patvēruma lūgumu tika reģistrēti Vācijā un Zviedrijā. Kopumā piespiedu kārtā pārvietoto cilvēku skaits Eiropā gada beigās sasniedza 6,7 miljonus, salīdzinot ar 4,4 miljoniem 2013. gada beigās, un vismaz ceturtā daļa no tiem bija sīrieši Turcijā.

Piecas Eiropas ziemeļvalstis pērn saņēma kopumā 106 200 patvēruma lūgumus (36% pieaugums). Galvenā mērķa valsts bija Zviedrija, kura uzņēma 70% no visiem patvēruma meklētājiem reģionā. Zviedrija arī ierindojas ceturtajā vietā no 44 industriāli attīstītajām valstīm ar 75 100 patvēruma lūgumiem (38% pieaugums), galvenokārt no sīriešiem un eritriešiem. Dānijā reģistrēti 14 820, Norvēģijā – 12 640, Somijā – 3520, bet Islandē 160 patvēruma lūgumi.

Lietuvā patvērumu lūdza 390 cilvēku, Latvijā – 360. Igaunijā šis skaitlis bija 150, kas ir viens no zemākajiem ES dalībvalstu vidū.

Pilnu ziņojumu var atrast šeit http://unhcr.org/2014trends/

 

Komentāri (28)

marcinss 19.06.2015. 08.01

Kad beidzot tiks uzņemti bēgļi pie mums Latvijā?

0
0
Atbildēt

0

v_rostins 18.06.2015. 14.45

Tikai, nevar būt! Patvērumu meklētāju skaitam vismaz sesdesmitčetrkāršojas, jo patvērumu saņēmušiem melnādaiņiem visiem ir radi draugi un paziņas un tiem savukārt arī, kuri uzzinājuši, ka interventiem Eiropā nesašķaida pautus, neliek divdesmit gadus smagi strādāt katorgā plantācijās un raktuvēs un pēc tam neizraida, bet pabaro, iedod mitekli un vēl viņi var dabūt baltās sievietes.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu