FOTO: Trešais Ādažu incidenta dalībnieks aizmucis uz Krieviju (papild.) • IR.lv

FOTO: Trešais Ādažu incidenta dalībnieks aizmucis uz Krieviju (papild.)

22
Viens no aizturētajiem Krievijas pilsoņiem Andrejs Popko, kurš nelikumīgi bija iekļuvis Ādažu militārajā bāzē un pie kura atrastas skrejlapas angļu valodā, tiek konvojēts pēc Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas sēdes. Viņam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Foto: Ieva Čīka, LETA

Ādažu bāzē aizturētos Krievijas pilsoņus tur aizdomās par spiegošanu

Trešajam Ādažu militārajā bāzē šonedēļ notikušā incidenta līdzdalībniekam izdevies caur Igaunijas teritoriju aizbēgt uz Krieviju, šodien vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece – partija “Cita Krievija” – savā portālā ievietoja fotogrāfijas, kurās redzams, kā divi akcijas dalībnieki – Andrejs Popko un Aleksandrs Kurkins – kāpj pāri Ādažu bāzes sētai. Šīs fotogrāfijas esot uzņēmis trešais akcijas dalībnieks, arī Krievijas pilsonis, ziņo LETA. 

Drošības policijai (DP) esot pietrūkušas četras minūtes, lai notvertu viņu Latvijas teritorijā, bet dažas stundas pēc notikušā viņam bija izdevies caur Igauniju nokļūt Krievijā, vēsta raidījums.

Kā ziņots, akcijas dalībnieki, kurus DP tur aizdomās par spiegošanu, Šengenas telpā nonākuši caur Lietuvu.

DP esot aizdomas, ka gan aizbēgušais, gan arestētie ir Krievijas speciālo dienestu vai armijas virsnieki. Pagaidām gan tam neesot pierādījumu.

Raidījuma “Nekā personīga” rīcībā ir ziņas, ka nacionālboļševiku pārkāpšana pāri Ādažu bāzes žogam nav vienīgais pēdējo nedēļu incidents Latvijas armijas dislokācijas vietās. Pirms nedēļas bruņotie spēki esot konstatējuši aizdomīgu miniatūru lidaparātu jeb dronu virs Lielvārdes militārā lidlauka. Lidaparātu nav izdevies noķert, un arī tā palaidējs nav aizturēts.

Jau ziņots, ka šonedēļ Ādažu bāzē aizturētos Krievijas pilsoņus Andreju Popko un Aleksandru Kurkinu Drošības policija (DP) tur aizdomās par spiegošanu.

DP aģentūru LETA informēja, ka abiem Krievijas pilsoņiem saistībā ar incidentu pie bāzes Ādažos ir noteikts aizdomās turētā statuss pēc diviem Krimināllikuma pantiem – par spiegošanu un par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

DP piektdien lūdza tiesu aizdomās turētajiem kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu, jo DP ir aizdomas, ka personas varētu izvairīties no pirmstiesas izmeklēšanas. Kā noskaidroja LETA, DP lūgums ir apmierināts un abas personas ir apcietinātas. 

Kriminālprocesa likumā teikts, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt, ka persona neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas izmeklēšanas. Tiesas lēmumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Šī ir pirmā reize pēdējos gados, kad Latvijas tiesībsargājošā iestāde sākusi kriminālprocesu par spiegošanu. Apcietinātajiem draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana līdz 20 gadiem.

Popko un Kurkina advokāti Gatis Gailums un Ralfs Beitiņš pēc tiesas lēmuma žurnālistiem no komentāriem atturējās. No komentāriem atturējās arī abi aizdomās turētie vīrieši. No citiem komentāriem pagaidām atturas arī DP.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piektdien piemēroja apcietinājumu Krievijas pilsonim Andrejam Popko, kurš trešdien tika aizturēts Ādažu bāzē.

Par otra aizturētā Aleksandra Kurkina apcietināšanu tiesa vēl lemj. Konvoja pavadīts, Popko uz žurnālistu jautājumiem neatbildēja, savukārt viņa aizstāvis advokāts Gatis Gaiļums lietas faktiskos apstākļus nekomentēja, jo notiek izmeklēšana. Pilns tiesas lēmums būšot pieejams 24 stundu laikā.

Jau ziņots, ka saistībā ar notikušo incidentu Nacionālo bruņoto spēku Ādažu bāzē Drošības policija ir sākusi kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma nodaļu par noziegumiem pret valsti un aizturējusi divus Krievijas pilsoņus.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) ceturtdien Latvijas Radio informēja, ka šīs personas nav iekļuvušas Latvijā pāri Latvijas-Krievijas robežai, bet gan caur Šengenas teritoriju.

Trešdien Ādažu militārajā bāzē nelikumīgi iekļuva divi Krievijas pilsoņi, kuri tika aizturēti un pie kuriem atrada skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmās kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece – partija “Cita Krievija”.

Personas tika aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesankcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Pie viņām atrastas skrejlapas angļu valodā.

Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas savu nolūku īstenošanai.

Incidents noticis laikā, kad Ādažos sākušās starptautiskās mācības “Saber Strike 2015”.

Aizsardzības ministrs un jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis sacīja, ka šis incidents varētu būt kāda informatīvā kara sastāvdaļa, mēģinot iesaistīt cilvēkus, kuri varētu apmelot Latviju un Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus, kā arī NATO kopumā.

Tikmēr Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube trešdien notikušo Ādažu incidentu raksturojis kā mazu un aicina tam nepievērst pārlieku lielu uzmanību.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (22)

ierados 12.06.2015. 17.46

Iespārda pēdējā rindkopa. Ar ko šī divu putinopiteku izdarība principā atšķiras no krievijas bumbvedēju, karakuģu un zemūdeņu dīdīšanos apkārt baltijas valstīm? Secinājums tā vien uzprasās: krievi saredz un izmanto iespēju izlūkot reālo Rietumu reakciju uz savām izdarībām, ko mēs gudri esam nodēvējuši par hibrīdkaru, bet joprojām nezinam, ko ar to iesākt.

+11
0
Atbildēt

0

dzeris49 12.06.2015. 17.38

NB “vadonis” Ļimonovs nu jau pilnībā Kremļa pusē, un aicina uz represijām,, nacboli karo Doņeckā, tas, ka viņi ir “idejiskie kretīni” un putinisti, visu tikai pasliktina, Latvijā pret šo organizāciju jāvēršas ar visu likuma bardzību.

+11
0
Atbildēt

1

    ierados > dzeris49 12.06.2015. 17.52

    Notikumi Ukrainā noris pēc Ļimonova scenārija, ko viņš sacerēja vismaz 10 gadus atpakaļ. Par to pat viņam toreiz draudēja notiesājums un visā tajā piedalījās arī Lindermans.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

west 13.06.2015. 12.26

Spiegi ? Sīkie huligāni, nacbolu “pravoslavnije” skandālisti.

Starp citu, kur ir kaut viens Krievijas spiegs, kurš noķerts un iesēdināts Latvijā ? Nav runa par šiem smurguļiem, bet par īstajiem. Jeb pie mums tādu nav un nekad nav bijis ?

+8
0
Atbildēt

3

    v_rostins > west 15.06.2015. 10.02

    Austras koks

    Viens gadījums neko neatrisinās. Šī sērga ir ielaista gadiem ilgi. Atcerēsimies, ka krievu fašistiskais izdzimtenis, Giļmans, par vandālisma aktu pie Brīvības pieminekļa nekādu sodu nesaņēma. Lindermans, kurš pēc čekas vienošanās ar mūsu varturiem varēja atgriezties Latvijā graujošās darbības turpināšanai, netika notiesāts par terora akta gatavošanu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Austras koks > west 15.06.2015. 06.36

    Neatkarīgi no tā vai ir kādi spiegi līdz šim noķerti, šos nevar palaist cauri ar kaut kādu administratīvu sodu, bet par paraugu citiem ir jānotiesā pēc pilnas programmas par to pašu spiegošanu, lai turpmāk neviens muļķis nedomā ar neko līdzīgu nodarboties, un nav jātērē nākotnē resursi muļķu ķeršanai. Jo ja šos palaidīs viegli cauri, tad tādi līdzīgi pār sētu līdēji un citu sīku riebeklību darītāji parādīsies pilns.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > west 13.06.2015. 12.30

    Taisni tāpēc, ka neviens iesēdināts un pieķerts nav, Latvijā tiek virzīts likums, kas neļaus kritizēt mūsu izcilās drošības iestādes.

    Lietuvā un Igaunijā, kur ir gan pieķerti, gan iesēdināti, tādus likumus nevirza, jo tur no kritikas nebaidās.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu