Bergmanis sola stiprināt Zemessardzi un nodrošināt finansējumu aizsardzībai • IR.lv

Bergmanis sola stiprināt Zemessardzi un nodrošināt finansējumu aizsardzībai

9
Kā gleznā "Svētais vakarēdiens" - Raimonds Bergmanis (centrā) Zaļo un zemnieku savienības valdes sanāksmē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ministram tomēr ir jāsaprot globālās politikas nianses, uzskata Artis Pabriks

Aizsardzības ministra amatam izvirzītais Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis (ZZS) pēc apstiprināšanas amatā sola stiprināt Zemessardzi un nodrošināt finansējuma pieaugumu aizsardzībai, ziņo LETA.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” Bergmanis atzina, ka aizsardzības joma ir viena no jomām, kuru iepriekšējie ministri ir ļoti labi sakārtojuši. Bergmanis turpināšot īstenot iepriekšējā ministra prioritātes, piemēram, stiprināt Zemessardzi.

Pašreizējā saspringtajā situācijā pasaulē, tai esot viena no galvenajām lomām Latvijas aizsardzības nodrošināšanā. Tādēļ plānots turpināt tās stiprināšanu, plānots piesaistīt jaunus cilvēkus un palielināt kaujas spējas.

Bergmanis arī plāno pārliecināt kolēģus valdībā par nepieciešamību turpināt sākto virzību uz finansējuma palielināšanu aizsardzības budžetam, lai nodrošinātu tam 2% no iekšzemes kopprodukta.

Aizsardzības ministra amatam izvirzītais Bergmanis šajos ģeopolitiskajos apstākļos, kad aizsardzības nozare valstī ir pasludināta par prioritāti, nav piemērotākais kandidāts šim postenim, aģentūrai LETA atzina Eiroparlamenta deputāts, bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Valdībai jārēķinās ar papildu riskiem, jo Bergmanim ir vājās puses, proti, viņam būs daudz grūtāk iegūt respektu gan pie politiķiem, gan armijas. “Jauns politiķis, bez valdības pieredzes. Nav starptautiski un iekšpolitiski zināma personība. Viņš ir bijis zemā militārā pakāpē, un viņa dienests bruņotajos spēkos nav bijis saistīts ar analītisku procesu vai tamlīdzīgi. Tas ir zināms arī starptautiski. Ministram tomēr ir jāsaprot globālās politikas nianses, un plaši zināms eksperts viņš šajos jautājumos nav,” norādīja Pabriks.

Pabriks uzskata, ka valdības un valsts interesēs nebūtu par varītēm turēties pie partiju sadalījuma uz ministru portfeļiem, bet tā vietā labāk atrast piemērotāku kandidātu atbildīgajam postenim.

“Vējonis sevi aizsardzības ministra amatā parādīja ļoti labi, taču tas bija izņēmums. Mūžīgi tā nebūs, jo ministrijai nav jāpiesedz ministra darbi. Protams, kauliņi ir mesti un centīsimies viņam palīdzēt jaunajā amatā, jo Bergmanis tomēr ir patīkams cilvēks. Varbūt ar savu šarmu, labo dabu un atvērtību viņš iemantos kolēģu simpātijas,” uzsvēra Pabriks.

Jau ziņots, ka ZZS valde nolēma aizsardzības ministra amatam virzīt Bergmaņa kandidatūru un par savu izvēli nekavējoties informēja Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu. Premjerministre paudusi gandarījumu par ZZS izvēli.

Bergmanis ir NATO Parlamentārās asamblejas Drošības un aizsardzības komisijas loceklis. Bergmanis strādājis arī kā Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra Rekrutēšanas nodaļas rekrutēšanas speciālists, liecina aģentūras LETA arhīva informācija.

Viņš ir norādījis uz savu pieredzi, apmēram pusotru gadu strādājot par toreizējā Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra Edgara Rinkēviča padomnieku, kā arī uz septiņu gadu darbu kā apmācības instruktoram Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienestā.

 

Komentāri (9)

andrejs 09.06.2015. 10.46

Bergmanim, izrādās, ir divas augstākās izglītības, tā ka varbūt nemaz nebūs tik traki.

+3
-1
Atbildēt

0

LoveLove 09.06.2015. 12.22

Jāvēl Bergmanim veiksme un spēja mācīties darba procesā, jo tā viņam būs vajadzīga. Piekrītu Pabrikam par stratēģiskas un globālas izpratnes nepieciešamību drošības jomā, ņemot vērā aktuālos izaicinājumus Eiropas un pasaules drošībai. Tomēr ar šādu izpratni nepiedzimst, tā izveidojas konkrētos apstākļos. Manuprāt, Bergmanim ir potenciāls to iegūt, ja būs vēlme mācīties un uzklausīt ekspertus. Turklāt Bergmanis atstāj nosvērta, godprātīga un patriotiska cilvēka iespaidu, un viņam ir arī neliela pieredze sadarbībā ar NATO.

+3
-1
Atbildēt

0

v_rostins 09.06.2015. 14.08

Vienīgā pretenzija pret Bergmani, ka viņš ir no “zaļā” Vējoņa, kurš lobēja Černobiļas tipa AES būvi Karalaučos un Baltkrievijā un “zaļā” Silenieka, kurš visu Rīgu vēlas noklāt ar ogļu putekļu kārtu, varzas.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu