Paipalu olu ražotāji: zaudējumi pēc antibiotiku atklāšanas ir lieli • IR.lv

Paipalu olu ražotāji: zaudējumi pēc antibiotiku atklāšanas ir lieli

25
Paipalu olas. Foto: Evija Trifanova, LETA
Ieva Circene

Neatkarīgās ekspertīzes rezultāti būs zināmi nākamnedēļ

“Zaudējumi ir ļoti lieli, taču tos precizēt varēsim pēc neatkarīgās ekspertīzes rezultātiem, kas būs zināmi nākamnedēļ,” Ir.lv teic uzņēmuma “Eko paipalas” līdzīpašnieks Vasilijs Petrovs.

Ir.lv jau ziņoja, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicināja patērētājus nelietot uzturā uzņēmuma SIA “Eko paipalas” ražotās un SIA “Balticovo” izplatītās paipalu olas, jo tajās atklātas aizliegtas antibiotikas – hloramfenikols.

Uzņēmuma līdzīpašnieks stāsta, ka patlaban ir liela neizpratne, kā aizliegtā viela varēja nokļūt produkcijā, jo Eiropas tirgū nav iespējams nopirkt barību, kurā šī viela būtu sastopama. Viņš arī apgalvo, ka iepriekš ir ņemti paraugi, kuros antibiotiku klātbūtne nav konstatēta.

Petrovs Ir.lv atzīst, ka paipalu barību uzņēmums saņem no speciāliem barības ražošanas uzņēmumiem, taču pirms ekspertīzes rezultātiem viņš nevēlas atklāt uzņēmuma nosaukumu, jo “nevēlos, lai cits uzņēmums nepamatoti cieš”.

Jautājot, kā hloramfenikols, iespējams, varēja nonākt olās, PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga skaidro, ka viela dzīvnieku produkcijā var nokļūt, lietojot to dzīvniekiem, piemēram, injicējot, kā arī pievienojot dzīvniekiem paredzētajam dzeramajam ūdenim vai barībai.

Šajā konkrētajā gadījumā hloramfenikols konstatēts gan paipalu olās, gan paipalām izēdinātajā putnu barībā.

Viņa stāsta, ka pētījumi liecina – iespējama arī augu (piemēram, kviešu, kukurūzas, rapšu) kontaminācija ar hloramfenikolu dabīgā ceļā no augsnes, ja tajā atrodas hloramfenikolu veidojošas baktērijas Streptomyces venezuelae.

Vienlaikus Lamberga uzsver, ka joprojām tiek veikta detalizēta cēloņu noskaidrošana.

Hloramfenikols cilvēka organismā var radīt rezistenci jeb pretestību pret antibiotikām, kā arī izraisīt aplastisko anēmiju (traucēta jaunu asins šūnu veidošanās). Tā ir plaša spektra antibiotika, kuru Eiropas Savienībā ir aizliegts lietot produktīvajiem dzīvniekiem.

Jau ziņots, ka PVD atliekvielu kontroles programmas laikā, veicot laboratorisko kontroli, konstatēja, ka SIA “Eko paipalas” ražotajās un SIA “Balticovo” izplatītajās paipalu olās atrodas aizliegtas antibiotikas – hloramfenikols. Brīdinājums attiecas uz paipalu olu partiju ar derīguma termiņu, sākot no šā gada 4.jūnija līdz 31.jūlijam.

 

Komentāri (25)

west 05.06.2015. 20.39

Jebkura tirzniecības biznesa pamats ir nopirkt lētāk un pārdot dārgāk.

Mēs ticam, ka tiek iepirta Eiropā parbaudīta, nekaitīga vistu un paipalu barība, nevis kadā Ķīnas šķunī samaisīts, bet lēts draņķis. Mēs ticam, ka partikas tažotāji un tirgotāji pirmkārt rūpējas par mūsu veselību, nevis par savu peļņu. It īpaši ticam mūsu pārtikas kontroles dienestu spējām un vēlmei cīnīties pret lielajiem un ļoti lielajiem pārtikas (?) ražotājiem.

Lai arī viņiem visiem laba veselība un īlgs mūžs !

+3
0
Atbildēt

0

heinrihs 05.06.2015. 19.00

Ļoti nepatīkama ziņa. Es vispār lietoju tikai paipalu olas, jo pirms gadiem 10 man kāds speciālists apgalvoja, ka paipalām antibiotikas nedodot. Cik noprotu, atklāta šī antibiotika ir 2 saimniecību paipalu olās, bet kur garantija, ka citur netiek lietota tā pati barība? “Baltikovo” (tā laikam viņus sauca) ir blēžu kantoris, otra saimniecība atrodas Daugavpils pusē, kur varētu būt spēcīga lielās brāļu tautas ietekme, mudinot krāpties uz velna paraušanu, bet tomēr gribētos zināt, kā ir citur.

+3
-1
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 06.06.2015. 09.25

Kļūstam NEVAINĪGAS IEŅEMŠANAS recidīva liecinieki.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu