OPEC vienojas nemainīt naftas ieguvi • IR.lv

OPEC vienojas nemainīt naftas ieguvi

35
Foto: AFP/LETA

Naftas ieguves kvotas saglabājušās jau vairāk nekā trīsarpus gadus

Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC piektdien Vīnē notikušajā sanāksmē nolēma saglabāt pašreizējās naftas ieguves kvotas, paziņoja Saūda Arābijas naftas ministrs Ali al Nuaimi.

Tādējādi OPEC naftas ieguves apjoms arī turpmāks veidos 30 miljonus barelu dienā, vēsta LETA/AFP.

Šajā apjomā organizācijas naftas ieguves kvotas saglabājušās jau vairāk nekā trīsarpus gadus.

“[Naftas ieguves] griesti saglabājušies nemainīgi. Jūs būtu pārsteigti, uzzinot, cik draudzīgi aizritēja šī sanāksme,” norādīja Nuaimi.

Arī analītiķi iepriekš prognozēja, ka OPEC kārtējo reizi nolems naftas ieguves kvotas saglabāt nemainīgas, ņemot vērā vēlmi nosargāt savu tirgus daļu pret slānekļa naftas ieguves apjoma straujo pieaugumu ASV.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) gan vēsta, ka OPEC patiesībā iegūst 31,2 miljonus barelu naftas dienā, kas skaidrojams ar piegāžu pieaugumu no Saūda Arābijas un Irākas.

OPEC, kas parasti rīkojusies naftas cenu līmeņa aizsargāšanai, pērnā gada novembrī mainīja savu stratēģiju, kad izvēlējās naftas ieguves kvotas nemainīt, neskatoties uz straujo naftas cenu kritumu, kas samazināja organizācijas dalībvalstu ienākumu.

Organizācijas dalībvalstu ministri šonedēļ gan paziņoja, ka būtu laimīgāki ar naftas cenu 75-80 dolāru par barelu apmērā, lai palielinātu ienākumus un palīdzētu sabalansēt savus budžetus.

Angola, Ekvadora, Irāna, Irāka un Venecuēla aicinājušas OPEC veicināt naftas cenu pieaugumu, lai stimulētu investīcijas.

Pēdējās nedēļās naftas cenām gan izdevies nedaudz atgūties pēc 60% krituma, kas tika piedzīvots no pērnā gada jūnija līdz šā gada janvārim saistībā ar pārmērīgajām enerģijas piegādēm.

 

Komentāri (35)

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu