Ķīna oficiāli atļauj zivju konservu eksportu no Latvijas • IR.lv

Ķīna oficiāli atļauj zivju konservu eksportu no Latvijas

12
Zivju konservi. Foto: Evija Trifanova, LETA

Krievija paziņoja, ka aizliegs Latvijas un Igaunijas zivju produkcijas importu

Ķīnas sertifikācijas un akreditācijas administrācija oficiāli atļāvusi 11 Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumiem sākt produkcijas eksportu, vēsta LETA.

“Pēc zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) vizītes Šanhajā, šodien saņēmām Ķīnas oficiālās iestādes atzinumu, ka 11 Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumi iekļauti sarakstā, kas ļauj sākt eksportu uz Ķīnu,” sacīja Zemkopības ministrijas Tirgus veicināšanas departamenta direktore Rigonda Krieviņa.

Līdzīgu atļauju pirms dažām nedēļām saņēma arī Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi. Lai sāktu eksportu uz Ķīnu, nepieciešams ne tikai attiecīgais atbilstības sertifikāts, kuru izsniedz pēc inspektoru klātienes vizītes, bet arī uzņēmuma iekļaušana minētajā oficiālajā sarakstā.

Zivju konservu eksportu uz Ķīnu bija plānots sākt šā gada janvārī, tomēr šogad mainījās šīs valsts prasības zvejas produkcijas eksportam, līdz ar to mainīta iepriekšējā, 2004.gadā izdotā sertifikāta forma. Attiecīgie dokumentu uz Ķīnu tika nosūtīti aprīlī, aģentūru LETA iepriekš informēja Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis. Viņš arī atzina, ka situācija saistībā ar janvārī plānotā zivju konservu eksporta aizkavēšanos skaidrojama ar Ķīnas tirgus specifiku.

Krievija piektdien paziņoja, ka aizliegs Latvijas un Igaunijas zivju produkcijas importu, par ko Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests (“Rosseļhoznadzor”) esot informējis abu valstu veterināros dienestus. Aizliegums pamatots ar “atklāto sistemātisko pārkāpumu raksturu”.

Savukārt oficiāls paziņojums no Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta “Rosseļhoznadzor” par Latvijas zivju konservu, arī šprotu, eksporta aizliegumu vēl nebija saņemts, tomēr telefoniski dienesta vadība par šādu lēmumu ir informējusi, aģentūrai LETA atzina Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis.

Uz svaigajām, saldētajām un atdzesētajām zivīm no Latvijas un Igaunijas jau tāpat attiecas importa aizliegums, ko Krievija noteica Eiropas Savienības (ES) pārtikas precēm, reaģējot uz Rietumu sankcijām, kas tika vērstas pret Maskavu pēc iebrukuma Ukrainā. Taču embargo netika attiecināts uz zivju konserviem.

Ja Krievija aizliegs Latvijas zivju produkcijas importu, tas būs smags sitiens nozarei, teica Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits.

Kopumā Latvijā konservēta zivju produkcija tiek saražota 200 miljonu eiro apmērā, un apmēram puse jeb produkcija 100 miljonu eiro apmērā tiek eksportēta uz Krieviju, zināja teikt Šmits.

 

Komentāri (12)

Bet 01.06.2015. 12.42

Krievi laikam sūkās īkšķi turpmāk sakarā ar pašu pieņemtajām sankcijām, kā jau lācim pieklājas bet ķīnieši ēdīs gan šprotes, gan citas zivis un uzdzers pienu no Latvijas laukiem seviški jau attīstītākajos ķinešu valsts daļās.

+5
-1
Atbildēt

2

    v_rostins > Bet 01.06.2015. 13.28

    Ja ķīnieši nenoēdīs pirms termiņa beigām, nonāks uz krievu galdiem. Pēc krievu sankciju ieviešanas ES ražotājiem, ķīniešiem atkritusi slimo un sprāgušo cūku utilizēšanas problēma, visu pa lēto konservu veidā pārdod uz Krieviju.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Bet 01.06.2015. 13.22

    Tak tās pašas zivis nopirks no ķīnīzeriem!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

Austras koks 01.06.2015. 16.16

ES tomēr uzskatu, ka jāsadarbojas un jāmeklē pieejas Japānas, Dienvidkorejas, Taivānas, Singapūras tirgiem. Ķīnas tirgus ir tas pats kas Krievijas tirgus – pārāk liela politikas ietekme uz tirgu.

Tad arī nebūs “jālaiza” ķīniešiem un jāsaka, ka Tibeta Ķīnas iekšējā lieta, nebūs jāizvairās no tikšanās ar Dalailamu, varēs brīvi atbalstīt uzņēmējus, kas ar Taivānu sadarbojas utt.

Latvija ir neliela un tā nevar saražot tik milzīgus apjomus, lai nepietiktu ar Āzijas salīdzinoši demokrātiskajām valstīm. Pie reizes būtu arī diversifikācija lielāka, jo tie būtu veseli četri tirgi viena vietā. Ķīna, tāpat kā Krievija, var momentā piegriezt tirgu, ja tai kaut kas nepatīk, Ķīnas tirgus ir gandrīz tikpat riskants kā Krievijas tirgus.

+6
-3
Atbildēt

2

    Baiba. > Austras koks 01.06.2015. 16.58

    Visdrošākais veids – noteikt katram Latvijas iedzīvotājam obligāto šprotu patēriņa normu. Kā zālēm, 3x dienā pa šprotu bundžai un nozare tiks glābta!

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 01.06.2015. 17.44

    Es runāju plašāk, nevis konkrēti par šprotiniekiem. Par to, ka Ķīnas tirgus nav tā labākā izvēle.

    Bet šprotinieku vadību un īpašniekus uzskatu par pilnībā tupiem, ja viņi joprojām lielāko daļu produkcijas sūtīja uz Krieviju un ja šprotes joprojām ir viņu pamatprodukts. Šprotiniekiem jau sen bija jāpārorientējas uz dažādiem zivju produktiem, kur šprotes būtu viens no daudziem, un jādiversificē ģeogrāfiskais tirgus. Darbinieku, protams žēl, bet īpašnieku un vadības – absolūti nē.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Raicha 01.06.2015. 18.24

Varbūt “Ķīna atļauj … IMPORTU …” tomēr?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu