Satraukums par pazīstama Krievijas opozīcijas žurnālista veselību • IR.lv

Satraukums par pazīstama Krievijas opozīcijas žurnālista veselību

25
Vladimirs Kara-Murza. Foto no Krievijas televīzijas "Doždj"

ASV paziņo, ka sekos līdzi Vladimira Kara-Murzas ārstēšanai Maskavā un veselības stāvoklim

ASV Valsts departaments uzmanīgi seko līdzi Krievijas opozīcijas žurnālista Vladimira Kara-Murzas veselības stāvoklim Maskavā pēc ievietošanas slimnīcā, paziņojis Valsts departamenta pārstāvis Džefs Ratke. Tikmēr Maskavas slimnīcā smagā stāvoklī ievietotā pazīstamā žurnālista tēvs “Eho Moskvi” teicis, ka nepieļauj kriminālu versiju notikušā skaidrojumā.

“Mēs redzējām paziņojumu, ka opozīcijas aktīvists Vladimirs Kara-Murza kritiskā stāvoklī atrodas Maskavas slimnīcā. Mēs sekojam notikumiem un ceram, ka viņš saņem visu nepieciešamo palīdzību,” 28.maijā paziņoja Ratke preses konferencē.

Žurnālistam un opozīcijas aktīvistam ārsti pēc ilgāka laika konstatējuši nieru mazspēju, vēsta BBC, atsaucoties uz viņa tēva teikto. Sākotnēji 33 gadus vecais Kara-Murza slimnīcas reanimācijā nokļuvis ar aizdomām par asinsizplūdumu. Maskavas ārsti ilgu laiku nespēja noteikt viņa saslimšanas diagnozi.

26.maijā Kara-Murza jaunākais, kurš bija arī Mihaila Hodorkovska dibinātās tīmekļa kustības “Atvērtā Krievija” koordinators, atradās savā darba vietā un pēkšņi sajutās ļoti slikti, vēsta laikraksts “Kommersant”. Tika izsaukta ātrā palīdzība, kas konstatēja strauju arteriālā spiediena krišanos, tāpēc Kara-Murza tika hospitalizēts uz Bakuļeva zinātnisko medicīnas centru, kas specializējas kardioloģiskajās slimībās. Taču tur viņa stāvoklis kļuva arvien sliktāks un žurnālists krita komā.

Ārsti sāka slimnieku gatavot operācijai, taču pēc papildus izmeklējumiem noskaidrojās, ka viņa stāvokļa pasliktināšanās nav saistīta ar sirdsdarbību, avīzei stāstīja advokāts Vadims Prohorovs. Iemesls veselības problēmām bija saindēšanās, pēc tam slimnieku pārveda uz Maskavas 1.slimnīcu. Kara-Murzas tēvs pagaidām par priekšlaicīgu uzskata versiju, ka viņa dēls ir ticis indēts.

Kā ziņo Krievijas ziņu aģentūra “RIA Novosti”, Kara-Murzas radinieki vēlas ārstēšanai pieaicināt ārvalstu ārstus un, iespējams, nosūtīt viņu uz ārzemēm ārstēšanai. Tiesa, pagaidām tas nenotiks, kā radio “Eho Moskvi” teica Vladimirs Kara-Murza vecākais.

Viņš arī teica, ka ārsti ir darījuši visu, kas viņu spēkos, lai palīdzētu, taču pagaidām nav lielas jēgas no Krievijas ārstu pūlēm. Pēc tēva teiktā, Krievijas ārsti uzskata, ka dēla organisma saindēšanos varēja radīt divu nesavietojamu preparātu grupu lietošana vienlaikus: antidepresantu un antihistamīnu.

Kā “Eho Moskvi” pastāstīja Kara-Murza vecākais, pagaidām nav ierosināta nekāda izmeklēšana, jo cietušais pagaidām ir parasts Maskavas 1.slimnīcas pacients, kurā nokļuvis, ātrās palīdzības atvests. Nav notikusi nekāda izmeklēsana, arī audu paraugus ārsti pagaidām neesot ņēmuši.

“Viņam līdzās pastāvīgi atrodas mūsu draugs advokāts Vadims Prohorovs, kurš, kā zināt, ir informēts par tādām lietām un tagad ir Borisa Jefimoviča [Ņemcova] ģimenes interešu aizstāvis, mūsu ģimenes drauga un radinieka arī,” radio teica Kara-Murza vecaākais.

Savukārt ārsts Aleksejs Svets – Maskavas 1.slimnīcas galvenais ārsts, uz kurieni tika aizvests pacients pagājušajā otrdienā, piektdien aģentūrai “Interfaks” teica, ka pacients nav transportējams. Viņa stāvoklis ir smags. “Mēs atbildam par slimnieku, mums, starp citu, notiek starptautisks ārstu konsīlijs. Mēs atbildam par slimnieku, mēs viņu ārstējam,” teica Svets.

Vladimirs Kara-Murza jaunākais ir Krievijas opozīcijas partijas “RPR-PARNAS”, kuras līderis bija arī noslepkavotais Boriss Ņemcovs, politiskās padomes biedrs un arī demokrātiskās kustības “Solidarnostj” biedrs.

Žurnālista Aivara Ozoliņa interviju ar Vladimiru Kara-Murzu pērngada pavasarī lasiet šeit.

 

Komentāri (25)

v_rostins 29.05.2015. 13.37

Krievijas evolūcija no leduscirtņa līdz polonijam.

0
0
Atbildēt

0

Bet 29.05.2015. 13.31

Ko te teikt, neko labu, jo gan jau kremlis izdarīs atkal kārtējo nelietību.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu