Kažociņš: Putinam zaudējot varu, Krievijā var iestāties vēl sliktāki laiki • IR.lv

Kažociņš: Putinam zaudējot varu, Krievijā var iestāties vēl sliktāki laiki

33
Jānis Kažociņš. Foto: Ieva Čīka, LETA

Valstī represiju ir arvien vairāk, bet demokrātijas standarti pazeminās

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam zaudējot varu Krievijā, var iestāties vēl sliktāki laiki nekā patlaban, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas aizsardzības ministra padomnieks, bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Kažociņš.

Kažociņš teica, ka uz Krieviju tagad var skatīties kā uz Padomju Savienību 80.gados. Tolaik visi zināja, ka pārmaiņas būs, bet neviens nezināja, kad un kā.

“Tas [varas maiņa] varētu notikt pēkšņi vai arī diezgan lēnām. Putinam pirmajos divos prezidentūras posmos bija šāda noruna: tautai uzlabosies dzīves līmenis, bet par to jums būs mazāk demokrātijas. Tagad tas iet citā virzienā – represiju ir arvien vairāk, bet demokrātijas standarti pazeminās,” norādīja Kažociņš.

Kažociņš atgādināja, ka Putins nesen pazuda uz 11 dienām un radās jautājums, vai nav noticis pučs. Ja sāk publiskajā telpā runāt par to, kas būs pēc Putina, tad jau psiholoģiski sāk veidoties attiecīgs noskaņojums, spriež bijušais SAB direktors.

Kažociņš domā, ka Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova ietekme ir novērtēta pārāk zemu. To apliecina izskanējušās ziņas par Federālā drošības dienesta cīņu ar Kadirova interesēm, turklāt Kremlis negrib nostāties vienā vai otrā pusē.

Kažociņš uzskata, ka Putina galvenais mērķis ir noturēties pie varas līdz mūža beigām. Viņš negrib, lai viņa mūžs noslēdzas kā gāztajam Lībijas prezidentam Muamaram Kadafi – viņš darīs visu iespējamo, lai noturētos pie varas.

Bijušais SAB direktors domā, ka Krievijas ekonomiskās problēmas var padarīt Krievijas rīcību neprognozējamu, tāpēc Rietumvalstu interesēs nav sakaut Krieviju, bet mainīt šīs valsts nostāju, turklāt Krievijas sabrukšana Rietumvalstīm ir pats pēdējais, kas būtu vēlams.

“Tāda nestabilitāte kontekstā ar kodolieročiem būtu daudz, daudz bīstamāka nekā pašreizējā situācija. Ja kāds domā, ka, Putinam zaudējot varu, iestāsies labāki laiki, tad es domāju, ka viņš rūgti maldās, jo var iestāties pat vēl sliktāki laiki. Putins ir racionāls un labi saprot, kādas sekas atstātu uzbrukums NATO un kodolieroču izmantošana, taču Kremlī pie varas var nākt citas personas, kas to varētu nesaprast, piemēram, Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins,” uzsvēra Kažociņš.

 

Komentāri (33)

west 21.05.2015. 10.31

Putins, agri vai vēlu izbeigsies, bet tauta vienalga paliks.

Labi zinot krievu mentalitāti, kuru vidū dažādu iemeslu dēļ ir pavadīts kāds laiks, varu droši apgalvot, ka viņu domašanu spēs izmainīt tikai briesmīgs bads, liels karš ar savējo upuriem, vai katastrofāls dzīvaes līmeņa kritums. Citādi gaidām vēl lielāka, pašu ievēlēta diktatora – nacista un šovinista nākšanu pie varas. Par jebkādu amerikāņu demokrātijas paveidu var droši aizmirst. Tas bija, ir, būs nesaprotams avokado un lamuvārds tajā zemē.

Par Kadirova bubuli ( kurš un kāpēc to tagad izdomājis ?) arī var aizmirst, jo nepatika pret kaukāziešiem krievu vidū ir gandrīz ģenētiskā līmenī. Staļins ir pavisam cits stāsts un masu terora rezultāts.

Rzumējums.

Vajag stiprināt NATO, maksimāli sašaurināt ekonomiskos kontaktus, neticēt neviena Krievijas vadoņa solījumiem un cerēt uz veksmi, ka diktators uz arvadām nedos pavēli atomkara sākšanai.

Ja krievi pēc intīmā kontakta ar Ķīnu, kur viņi venmēr būs apakšā, sagribēs atpakaļ uz Eiropu, tad gaidīsim adekvātus priekšlikumus.

+10
0
Atbildēt

1

    v_rostins > west 21.05.2015. 11.22

    west

    Tad kas īsti, nacists vai šovinists, jo tie ir savstarpēji izslēdzoši? Nacists mīl savu tautu un ciena citas, šovinists zvēriski ienīst visas. Nacists ir gatavs nepaguris strādāt savas dzimtenes labā, šovinists par to var tikai slepkavot vai piemaukties lopā.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

Skumjais Bruņinieks 21.05.2015. 09.09

Kažociņš vienkārši atkārto to, ko draudzi Krievijas politikas novērotāji jau sen saka. Es pat teiktu, ka tēze – “Putinam zaudējot varu, Krievijā var iestāties daudz sliktāki laiki” – nāk no pašu Kremļa polittehnologu kambariem. Putinam ir izdevīgi biedēt Rietumus ar “var būt vēl sliktāk”. Tie “sliktākie” regulāri tiek izspēlēti kā draudu kārts un mums, visai pasaulei tad jāpateicās tādam Putinam, ka tas spēj šo Krievijas agresīvo pūķi savaldīt un pasaulei mieru dot.

Patiesībā Kažociņš, tikai ar citiem vārdiem, pasaka jau Ušakova liekulīgo – ” Putins ir labākais, kas pašlaik Krievijā ir iespējams”.

Neesmu par Kažociņu sajūsmā.

+13
-4
Atbildēt

2

    dzeris49 > Skumjais Bruņinieks 21.05.2015. 14.02

    Un kur sazvērestība, ja kāds, kaut, simtreiz, atkārtos, ka Zeme riņķo ap Sauli, un divreiz divi ir četri, jo, to pašu, saka Krievijas prokremliskie MM, tas būs nepareizi?

    Putins ir pretīgs mēsls, bet, kā domājat, ja tagad Krievijā notiktu brīvas vēlēšanas, ko tauta ievēlētu( ja nebūtu Putins) – Rogozinu, Duginu, vai, teksim, kādu liberāli, vai pat Medvedevu?

    Daži politologi domā, ka pat Kadirovam būtu lielas izredzes, jo Putins agresīvajam vairākumam nu jau pārāk “mīksts”.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Skumjais Bruņinieks 21.05.2015. 13.00

    Diezgan loģiski!

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 21.05.2015. 10.19

Nav vērts zīlēt – Putins ir par kapeiku labāks, ne kā varētu būt viņa pēctecis utt.Ne jau tikai Putinā ir vaina. Krievi, šīs tautas lielākā daļa ir garīgi slima. Kā rakstīja savā blogā Makarevičs – Боюсь, этот народ уже не спасти. Un tā tas ir Krievijā un diemžēl tā tas ir arī Latvijā, ja jau starp Latvijas krieviem, kā rāda aptauja, ir 60% Putina atbalstītāji.

Un vēl par krieviem Krievijā – Krievijas pilsoņi ir morāli atbildīgi par Krievijas ārpolitiku un to, kā Krievija veido attiecības ar kaimiņu valstīm. Ne jau Putins pats sevi iecēla par prezidentu. Krievi viņu ievēlēja un šobrīd arī savām balstīm balsta Putinu ” politiku”

Agri vai vēlu, bet Krievija izraisīs karu. Tas pasaules demokrātijas valstīm ir jāapzinās un šādi arī pret Krieviju ir jāizturas. Ir jāsaprot, ka stipra Krievija ir drauds demokrātiskās pasaules dzīves veidam un Rietumiem būtu jādara viss, lai šī valsts, kas ir Rietumu kultūras ienaidniece, nekļūtu vēl stiprāka par to, kāda tā šobrīd ir. To vajadzēja apzināties jau deviņdesmitajos gados un attiecīgi rīkoties, kā jau rīkojas ar ienaidnieku.

+10
-1
Atbildēt

3

    aivarsk > rinķī apkārt 21.05.2015. 13.04

    Viņi tādi vienmēr ir bijuši un ja mēs viņus neapturēsim, viņi mazgās zābakus gan Indijas, gan Atlantijas okeānos un nez vai ar to pietiks. Tā, ka romiešiem bija taisnība Si vis Pacem para bellum!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    beta > rinķī apkārt 21.05.2015. 17.11

    Krievija ir vislielākā psihiatriskā palāta pasaulē… To grūti aptvert, tāpat kā Visuma bezgalību… :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > rinķī apkārt 21.05.2015. 11.49

    riņķī apkārt
    Krievi, tas ir kolektīvais putins(staļins)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu