VIDEO: Pētījums apstiprina, ka jaudīgu automašīnu īpašnieki ir agresīvāki • IR.lv

VIDEO: Pētījums apstiprina, ka jaudīgu automašīnu īpašnieki ir agresīvāki

23
NULL

Rīgas Stradiņa universitātes jaunais pētnieks pierāda tautas teiciena patiesumu

Rīgas Stradiņa universitātes students Krists Jānis Lazdiņš veicis pētījumu „Autovadītāju agresijas un braukšanas uzvedības saistība ar personīgās automašīnas jaudu un virsbūves tipu”, kura galvenais secinājums ir tāds, ka „jaudīgu automašīnu īpašnieki ir agresīvāki par tiem, kam automašīnas ir mazāk jaudīgas”.

„Katru gadu visā pasaulē notiek ļoti liels ceļu satiksmes negadījumu skaits. Pašlaik Latvija negadījumu skaita ziņā ir 5. vietā Eiropā,” stāsta jaunais Rīgas Stradiņa universitātes pētnieks un turpina: „Var izdalīt vairākus faktorus, kāpēc notiek ceļu satiksmes negadījumi, – transportlīdzekļa, vides un cilvēka faktors. Pētījumi liecina, ka 90 % visu ceļu satiksmes negadījumu ir saistīti ar cilvēka faktoru, pārējie 10 % – ar transportlīdzekļa un vides faktoru (ceļu stāvoklis, laika apstākļi).”

Līdz šim nebija pierādījumu tam, vai personīgās automašīnas jaudai ir saistība ar braukšanas uzvedību un agresīvu auto vadīšanu.

Rīgas Stradiņa universitātes studenta Krista Jāņa Lazdiņa pētījuma mērķis bija „pārbaudīt autovadītāju agresijas un braukšanas uzvedības saistību ar personīgās automašīnas jaudu, virsbūves tipu un demogrāfiskajiem rādītājiem, izdarīto ceļu satiksmes pārkāpumu skaitu”.

Pētījumā piedalījās 90 respondenti, no kuriem 30 automašīnu dzinēja tilpums bija 1,3 litri, 30 automašīnas dzinēja tilpums bija 2,0 litri, un 30 bija 3,0 litru dzinēji.

„Galvenais pētījuma secinājums ir tāds, ka jaudīgu automašīnu īpašnieki ir agresīvāki par tiem, kam automašīnas ir mazāk jaudīgas. Pastāv agresīvas izturēšanās un riskantas braukšanas atšķirības starp dažādu jaudu automašīnu vadītājiem. Tas nozīmē, ka tie, kuriem auto ir jaudīgāki, brauc riskantāk un agresīvāk par pārējiem autovadītājiem,” uzsver students.

 

Komentāri (23)

o_ja3_14 22.05.2015. 19.33

No tā, kas šeit pateikts, nekļuva skaidrs, vai jaudīga automašīna iespaido braucēju, izraisot agresivitāti, vai varbūt agresīvus cilvēkus vienkārši pievelk jaudīgas mašīnas.

+1
0
Atbildēt

0

v_rostins 20.05.2015. 23.10

Loģiski, kāda vēl agresija ar Smart vai FIAT Seicento. Iebradās dubļos. Ceļa nodoklis būtu jāiekļauj degvielas cenā, bet par spēkratiem ar dzinēja tilpumu sākot no 1,2l būtu jāmaksā progresējošs lepnības nodoklis.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu