EP valstis vienojas saskaņot likumus par islāmistu "ārvalstu kaujiniekiem" • IR.lv

EP valstis vienojas saskaņot likumus par islāmistu “ārvalstu kaujiniekiem”

32
Bagdādes policists apseko terorista pašnāvnieka uzspridzināšanās vietu. Foto: AFP/LETA

Kanādā desmit personas arestētas par mēģinājumu pievienoties “Islāma valstij”

Eiropas Padomes 47 dalībvalstis otrdien vienojušās saskaņot likumus cīņā pret tā dēvētajiem ārvalstu kaujiniekiem, kas dodas uz Irāku un Sīriju, lai tur pievienotos džihādistu grupējumiem, ziņo LETA/AFP.

Ārlietu ministru parakstītā vienošanās atvieglos šādu personu izsekošanu pāri robežām un lietu ierosināšanu.

Saskaņā ar vienošanos Eiropas Padomes valstīm, arī Krievijai un Turcijai, jākriminalizē dalība grupējumā, kura mērķis ir terorisms, terorisma apmācības saņemšana, ceļošana uz ārvalstīm ar mērķi īstenot terorismu un līdzīgas aktivitātes.

Valstis arī vienojušas izveidot diennakti pieejamu informācijas tīklu ar aizdomās turamajiem. “Dalībvalstu policija varēs sazināties ar policiju citās valstīs, ja viņi uz savām robežām arestēs personu, kas tiek uzskatīta par ārvalstu kaujinieku,” sacīja Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Turbjēns Jaglands.

Dalībvalstīm vienošanās jāratificē individuāli.

Vienošanas trūkums, kā juridiski definēt šādus aizdomās turamos, bijis milzīgs šķērslis Eiropas Savienības (ES) līmeņa “ārvalstu kaujinieku” datubāzes izveidošanai.

ES pilsoņi, kas atgriezušies savās valstī pēc cīnīšanās džihādistu labā Tuvajos Austrumos, bijuši iesaisti vairākos nesenos uzbrukumus, arī slaktiņā žurnāla “Charlie Hebdo” redakcijā Parīzē janvārī un uzbrukumā Briseles ebreju muzejam 2014.gada maijā.

Tikmēr Kanādas policija arestējusi desmit jaunus cilvēkus, kuri mēģinājuši pamest valsti, lai pievienotos teroristu organizācijai “Islāma valsts”, otrdien paziņojusi policija. Federālā policija viņus arestēja pagājušajā nedēļā Monreālas starptautiskajā lidostā. Viņiem konfiscētas pases. Apsūdzības arestētajiem nav izvirzītas. Viņu radinieki tiek nopratināti, atklāja policija.

Varasiestāžu rīcībā esošā informācija liecina, ka pirms pāris mēnešiem pieci puiši un divas meitenes no Monreālas apgabala pameta valsti un acīmredzot pievienojās “Islāma valstij”. Vēl viens pusaudzis martā tika arestēts par mēģinājumu pievienoties islāmistiem.

“Islāma valsts” ir pazīstama ar savu brutalitāti teritorijās, kuras kontrolē Sīrijā un Irākā. Organizācijas radikālā ideoloģija ir iedvesmojusi tūkstošiem cilvēku tai pievienoties vai to atbalstīt.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu