"KVV Liepājas metalurgs" sašaurina ražošanu tēraudkausēšanas cehā • IR.lv

“KVV Liepājas metalurgs” sašaurina ražošanu tēraudkausēšanas cehā

16
Izgāzušies vai iepirkušies? Šogad janvārī - uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" valdes loceklis Igors Kovaļenko (no kreisās), Finanšu konsultāciju kompānijas "Prudentia" partneris un valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš, "Liepājas metalurga" maksātnespējas administrators Haralds Velmers ar uzņēmuma atslēgām preses konferences laikā, kurā informē par a/s "Liepājas metalurgs" pārdošanas darījuma noslēgšanu. Foto: Ieva Čīka, LETA

Samazinās darbinieku skaitu

A/s “KVV Liepājas metalurgs” spiesta sašaurināt ražošanu tēraudkausēšanas cehā, jo produkcijas pašizmaksa nenodrošina konkurētspēju ar līdzīgu metalurģijas uzņēmumu produkciju gan citās valstīs Eiropas Savienībā, gan citos pasaules reģionos, aģentūrai LETA sacīja “KVV Liepājas metalurga” valdes loceklis Igors Kovaļenko.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Andrejs Rjabcevs informēja, ka Liepājas dome no uzņēmuma vadības ir guvusi apstiprinājumu publiskajā telpā izskanējušajām runām par to, ka tēraudkausēšanas cehā ir apturēta elektroloka krāsns darbība. 

“Mums tas bija zināms pārsteigums, jo vēl pagājušajā nedēļā, kad domes vadība tikās ar uzņēmuma pārstāvjiem, nebija nekādu indikāciju [par plāniem apturēt ceha darbību],” atzina Rjabcevs. Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija) tuvāko dienu laikā plāno tikties ar uzņēmuma ukraiņu akcionāru, lai pārrunātu esošo situāciju un uzzinātu uzņēmuma tālākos plānus, pirmkārt, jau par rūpnīcas darbiniekiem. Pašlaik vēl tiek saskaņoti šīs tikšanās laiki, piebilda Rjabcevs.

Savukārt Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) nav saņemta nekāda informācija par plāniem atbrīvot “KVV Liepājas metalurga” darbiniekus, atzina NVA Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane.

Patlaban norit darbs velmētavā, bet tēraudkausēšanas cehā darbs ir apturēts plānoti, operatīvā darba gaitā un nav nekas ārkārtējs. Darbība tiks turpināta divās maiņās jau tuvākajās dienās, norādīja Kovaļenko.

Viņš informēja, ka patlaban ukraiņu investors “KVV Group” ir investējis ražotnes atjaunošanā 50 miljonus eiro. “Diemžēl esam spiesti pārskatīt savus optimistiskos plānus attiecībā uz tēraudkausēšanas cehu, jo produkcijas pašizmaksa nenodrošina konkurētspēju ar līdzīgu metalurģijas uzņēmumu produkciju gan citās valstīs Eiropas Savienībā, gan citos pasaules reģionos,” sacīja Kovaļenko.

“Esam spiesti atzīt, ka galvenais iemesls ir augstais elektrības obligātās iepirkuma komponentes (OIK) īpatsvars no produkcijas pašizmaksas, kas pēc mūsu aprēķiniem veido aptuveni 12 miljonus eiro gadā, ja ražotne strādātu uz pilnu jaudu – 75 000 tonnu mēnesī. Mēs zinām, ka atbildīgā ministrija jau strādā šā jautājuma drīzā risināšanā. Par lielu nožēlu mums jau tagad tomēr ir jāpārskata un jāiepauzē ražošanas plāni attiecībā uz jaudu palielināšanu un plānoto darbu trīs maiņās tēraudkausēšanas cehā,” skaidroja Kovaļenko.

Tas ir viesis zināmas izmaiņas arī plānos attiecībā uz darbinieku skaitu – uzņēmums spiests neturpināt sadarbību ar daļu no darbiniekiem. “Ceram, ka tuvāko mēnešu laikā jautājums par OIK ietekmi uz ražošanu tiks atrisināts un mēs varēsim palaist rūpnīcu uz pilnu jaudu un pieņemt klāt darbiniekus, kā bija iepriekš plānots. Mēs ļoti ceram uz pilsētas un valsts amatpersonu palīdzību, lai kādreizējais metalurģijas flagmanis atdzimtu pilnībā,” piebilda Kovaļenko.

Līdz maija vidum “KVV Liepājas metalurgs” bija saražojis jau 90 000 tonnu tērauda armatūras velmētavā, kuras darbība tika atsākta marta sākumā. Savukārt līdz ar ražošanas atsākšanu tēraudkausēšanas cehā maija pirmajā nedēļā kopējais darbinieku skaits uzņēmumā sasniedza 960 darbiniekus.

Šī gada 8.maijā darbu sāka “KVV Liepājas metalurga” tēraudkausēšanas cehs. Tēraudkausēšanas cehā ražošana notika divās maiņās, nodarbinot papildu 195 cilvēku un saražojot 30 000 tonnas tērauda mēnesī. Pagaidām saražotā produkcija tiks izmantota velmētavā armatūras ražošanai.

Šobrīd 90% “KVV Liepājas metalurga” produkcijas tiek eksportēta uz Alžīriju, bet lēnām tiek sākts eksports arī uz Poliju, Vāciju un Somiju.

Ukrainas holdinga kompānija “KVV Group” pērn 2.oktobrī parakstīja pirkuma līgumu ar Latvijas valsti par maksātnespējīgā uzņēmuma “Liepājas metalurgs” iegādi, piedāvājot par to maksāt 107 miljonus eiro. Līdz darbības apturēšanai 2013.gadā tas bija viens no lielākajiem rūpniecības uzņēmumiem Baltijā un eksportētājiem Latvijā, veidojot aptuveni 0,7-1% no Latvijas iekšzemes kopprodukta.

 

Komentāri (16)

Ebenemezers-3 20.05.2015. 04.58

vieniigais kaa vājspējīgaa valdiiba var panaakt metalurgam pretim ir šaa oiku uzkraut uz maajsaimnieciibu pleciem , kaa tas jau bija ar gaazi , jo , kad teeraudu kauseeja martena gaazes kraasniis , peec boļševiku varas krišanas , krievi gaazi saaka pumpeet par vienu cenu , metalurgam tad jau radaas probleema ar pašimaksu , taakaa gaazes cenas paceelaas , jo atradaamies Eiropaa ne vairs vienotaa saimee , tad lielajiem gaazes pateereetaajiem gaazinieki samazinaaja cenu , bet starpiibu uzmeta maajsaimnieciibaam uz kakla, iespeejamms kalviiša valdiiba cereeja ka novediis muus liidz komunizmam , kļuusim visi bagaati un to oiku arii lielajiemn elekrtiibas pateereetaajiem atkal maajsaimnieciibas nosegs , katru meenesi pa 10 kw no katra skaitiitaaja , bet iznaaca čušš, tgad zavodiem bankrota slieksnis.vai šii valdiiba oiku atcels? tas nebuus viegli . jo uz taa ieviešanas reeķina barojaas tie kuri oiku izloloja , visos jautaajumos kuros finansiaali cieš valsts ( bet valsts esam arii mees) iuutama mafijas saraiņā roka.

+6
-1
Atbildēt

0

sniega_roze 20.05.2015. 10.43

OIK jau nav mainīts vairākus gadus, arī pirms pārdošanas viss bija zināms un nav mainījies! Varu ieteikt vienkārši tagad sekot līguma izpildei un laust to, ja atkal jau LM ir sašmucējies un kaut ko grib no nodokļu maksātājiem.

Ja godīgi, es iesaku viņus vienkārši slēgt un aktīvus izpārdot maksātnespējas procesā.

+4
-1
Atbildēt

1

    v_rostins > sniega_roze 20.05.2015. 14.15

    sniega_roze

    Aizmirsti, ja kas tāds atgadīsies, čekas kuratori atvērs savu aizbilstamo skeletu skapjus un visa ZRP(v) kremļjaģu, zagļu un pederastu varza nonāks aiz restēm, kur urkas uzplēsīs to izdzimteņu anālus līdz krietna greipfrūta izmēram.

    0
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 20.05.2015. 09.47

Slava OIK! „Zaļā domāšana” darbībā.

Ir pilnīgi vienalga, vai ar zaļiem lozungiem mani apzog zaļie, oranžie, dzeltenie vai bezpartejiski blēži. Tagad vēl viens zaļais prasās prezidentos, tad gan tauta varēs dzīvot zaļi. Nu ne gluži visa tauta, bet tomēr… Galvenais – zaļi!

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu