Kūtris atsauc savu kandidatūru prezidenta amatam • IR.lv

Kūtris atsauc savu kandidatūru prezidenta amatam

22
Gunārs Kūtris. Foto: Edijs Pālens, LETA

NSL Valsts prezidenta vēlēšanās neatbalstīs nevienu pretendentu

Ņemot vērā, ka Gunārs Kūtris (NSL) nolēmis atsaukt savu kandidatūru uz Valsts prezidenta amatu, partija “No sirds Latvijai” (NSL) nevirzīs savu kandidātu Valsts prezidenta vēlēšanām, kā arī neatbalstīs nevienu citu, pirmdien pēc NSL valdes un frakcijas kopsēdes sacīja partijas līdere Inguna Sudraba.

NSL kopsapulce bija vienojusies par Kūtra virzīšanu uz Valsts prezidenta amatu, taču frakcijas gala lēmums par to, vai oficiāli virzīt Kūtri Valsts prezidenta amatam, bija atkarīgs no paša deputāta pieņemtā lēmuma.

“Gan partijas valde, gan Saeimas frakcija bija vienotas,” uzsvēra partijas un tās Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Sudraba. “Mums nav pieņemams koalīcijas pārstāvju viedoklis, nepieļaut, ka koalīcijas izvirzītais Valsts prezidenta kandidāts tiek ievēlēts ar opozīcijas balsīm.”

Skaidrojot sava lēmuma iemeslus, Kūtris uzsvēra, ka pēdējo norišu kontekstā, kas saistītas ar Valsts prezidenta kandidātu izvirzīšanu, ir ļoti rūpīgi izvērtējis NSL kandidāta ievēlēšanas iespējamību.

“Manai kandidatūrai nav vajadzīgā atbalsta citās Saeimas frakcijās,” sacīja Kūtris. “Tāpēc uzskatu, ka šādā situācijā ir tikai saprātīgi un atbildīgi nekandidēt. Līdz ar to partija un mūsu Saeimas frakcija jau šodien var pieņemt lēmumu par turpmāko rīcību, vēlot Valsts prezidentu.”

Vienlaikus Kūtris cer, ka partijas biedri sapratīs viņa pieņemto lēmumu un to atbalstīs.

Tikmēr Latvijas Reģionu apvienības (LRA) politiķi apgalvo, ka viņiem pagaidām neesot plāna, kā rīkoties, ja tās nominētais Valsts prezidenta amata kandidāts Mārtiņš Bondars balsojumā “izkritīs”, un, iekams tas nebūs noticis, partijai šāda plāna arī nebūšot.

No Saeimas Kārtības ruļļa izriet, ka tad, ja pirmajā balsojumā neviens no kandidātiem nebūs ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, par visiem kandidātiem tiks balsots otrreiz. Ja arī tad neviens netiks ievēlēts, vēlēšanas turpināsies, izslēdzot katrā turpmākajā vēlēšanu balsojumā to kandidātu, kas iepriekšējā balsojumā būs ieguvis vismazāk balsu. Kārtības rullī jēdziena “balsojums” vietā gan lietots vārds “kārta”, taču publiskajā telpā ar “kārtu” bieži vien saprot visu balsojumu ciklu par tajā pieteiktajiem kandidātiem.

Vaicāts par politiskā spēka rīcību, ja Valsts prezidenta vēlēšanās pēc viena vai vairākiem balsojumiem “izkritīs” LRA izvirzītais kandidāts Mārtiņš Bondars, LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš aģentūrai LETA atbildēja, ka nevēlas nodarboties ar spekulācijām par šo jautājumu. Viņš norādīja, ka vispirms jāsagaida, vai tā notiks, un tad arī tiks pieņemts lēmums, kā rīkoties.

Politiķis sacīja, ka matemātiskās diskusijas par to, kā izvērtīsies vēlēšanas, ir neauglīgas. Viņš aicināja sagaidīt balsojumus, jo pašreizējās spekulācijas radot nevēlamu gaisotni ap vēlēšanu procesu. Liepiņš norādīja uz sava veida neskaidrību gaidāmajās vēlēšanās, par ko liecinot, piemēram, partijas “Vienotība” pārstāvju iepriekš paustais par atbalstu gan aizsardzības ministram Raimondam Vējonim (ZZS), gan Eiropas Savienības (ES) tiesas tiesnesim Egilam Levitam.

Kā ziņots, partijas panākušas vienošanos, ka Valsts prezidentu vēlēs īpaši sasauktā Saeimas ārkārtas sēdē 3.jūnijā.

 

Komentāri (22)

aivarsk 18.05.2015. 19.37

Ja Kūtris un Bondars atsauktu savas kandidatūras par labu Levitam, un viņu partijas tā nobalsotu, tad šāda opozīcijas rīcība izsauktu cieņu un būtu liels pluss, piemēram, Bondaram palikt politikā arī nākamos 8 gadus augt un apliecināt sevi un kļūt par aiznākamo prezidentu.

P.S. Vai viņi ir spējīgi domāt ilgtermiņā?

+20
-4
Atbildēt

4

    StopPutinRegime > aivarsk 18.05.2015. 23.27

    Portālā mansprezidents.lv 12 444 (tagad) ir balsojuši un pirmo vietu ieguvis tieši Bondars. Tātad tendence rāda, ka tauta dod priekšroku viņam nevis Vējonim vai Levitam.

    Tad atka ejam pret tautu?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > aivarsk 19.05.2015. 10.33

    Nu tur viens no diviem – vai nu gribas tautas vēlētu prezidentu – un tad dabūsim Ušakovu

    Vai arī nav ko muldēt par sabiedrības viedokļa vērā ņemšanu

    Iekš LR1 brīvā mikrofona pārsvarā balso Bondara un Levita atbalstītāji (ja neskaita VVF utml nereālu kandidātu atbalstītājus)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > aivarsk 18.05.2015. 20.21

    aivarsk – neķer kreņki. Balsošanas process ir tāds, ka balso vairākas reizes pēc kārtas, katru reizi atmetot mazāk atbalstīto. Tā ka – pēc pirmā balsojuma jau Bondars būs no strīpas nost, un viņējie varēs balsot par kaut ko citu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Zoja > aivarsk 19.05.2015. 00.23

    ….komentāri portālā delfi.lv pie katra raksta par tautas kalpu Kaimiņu arī ņem ar kvantitāti un nenoliedzamu intelekta devu…. Neraisa pārdomas?….

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

nomale 18.05.2015. 19.26

…NSL Valsts prezidenta vēlēšanās neatbalstīs nevienu pretendentu…

Izcili “valstiska” domāšana un rīcība!

+15
0
Atbildēt

1

    Raicha > 18.05.2015. 19.43

    Īsto, no azotes pēdējā brīdī izvilkto – atbalstīs, redzēsiet:(

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu