Valdība slepeni runā par “airBaltic” obligāciju pirkšanu • IR.lv

Valdība slepeni runā par “airBaltic” obligāciju pirkšanu

36
Foto: Ieva Lūka, LETA
Indra Sprance

Darījums var izmaksāt 9 miljonus eiro un nozīmētu izlīgšanu ar Flika nometni

Valdība no kādas bankas saņēmusi piedāvājumu atpirkt nacionālās aviokompānijas “airBaltic” obligācijas 20 miljonu eiro vērtībā, kas savulaik piederēja lidsabiedrības mazākuma akcionāram “Baltijas aviācijas sistēmas” (BAS), bet šobrīd kādā nelielai Pārdaugavas dzīvoklī reģistrētā firmai “Sevra”, ceturtdien vēsta žurnāls “Ir”.

Šīs obligācijas ir vērtīgas, jo pēc dažām nedēļām, 1.jūlijā tiks konvertētas “airBaltic” kapitāldaļās, un to īpašnieks iegūs 16,11% daļas nacionālajā lidsabiedrībā, kuru kopš 2011.gada nogales pilnībā savā kontrolē pārņēmusi Latvijas valsts. Kas būs šis jaunais īpašnieks, nav skaidrs, jo par obligācijām rit tiesvedības.

Saskaņā ar “Ir” rīcībā esošo informāciju, iespējamā darījuma summa varētu būt 9 miljoni eiro un piedāvājums saņemts no “Nordea” bankas. Pretī valdība iegūtu ne vien obligācijas, bet arī tiesvedību izbeigšanu, ko pret valsti ierosinājuši bijušie “airBaltic’ īpašnieki vai ar tiem saistītas personas. Banka komentārus par šo lietu atteicās sniegt. Savukārt valdības pārstāvji apstiprina – darījuma sarunas sāktas, jo “mēs nevaram atļauties, ka aviokompānijas īpašnieki ir nezināmas personas,” žurnālam “Ir” skaidroja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība).

Piedāvājuma būtība ir šāda – ja banka iegūtu savā īpašumā 14,19 miljonus “airBaltic” obligāciju un panāktu, ka no visām pusēm tiek izbeigtas tiesvedības ap tām, tad valsts tās pēc tam atpirktu no bankas. Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa skaidro “Ir”, ka darījumu var vērtēt kā «cerību līgumu», jo “mēs nevienu eirocentu nepārskaitīsim, ja būs nepabeigti tiesu procesi par obligācijām.”

Dažādās tiesu instancēs joprojām turpinās virkne tiesvedību, kas saistītas ar strīdīgajām obligācijām. Turklāt aiz samezglotajiem darījumiem vīd Andra Šķēles vārds, kas saistībā ar “airBaltic” uzpeldēja jau 2011.gada vasarā. Toreiz valdība apturēja kompānijas prezidenta un līdzīpašnieka Flika mēģinājumu pārņemt kontroli lidsabiedrībā un no vairākiem avotiem “Ir” uzzināja, ka sarunās par “airBaltic” nākotni personīgi iesaistījies Šķēle. To, ka viņš iesaistījies sarunās, Šķēle 2013.gadā pats nenoliedza “Ir”.

Lai gan BAS nebija tiesības miljoniem vērtās obligācijas nodot citās rokās, Flikam piederošā kompānija to tomēr izdarīja, pirms valsts pārņēma kontroli “airBaltic”. Tagad par īpašumtiesībām uz obligācijām tiesās cīnās necilā Pārdaugavas daudzdzīvokļu namā reģistrēta firma “Sevra” ar 2000 latu pamatkapitālu. Šī firma savu mantu par 24 miljoniem eiro ieķīlājusi citai firmai – “Tālavas investīcijas”, kuras īpašnieka vārds atrodams divos savulaik ar Andra Šķēles un Aināra Šlesera biznesa interesēm saistītos uzņēmumos.

Savukārt pati firma “Tālavas investīcijas” reģistrēta tajā pašā adresē Rīgā, kur “Baltic Taxi” jaunais zīmola izmantotājs “Environment Solutions”. Savulaik “Baltic Taxi” radās kā daļa no Flika izveidotā firmu tīkla, kuru kontrolēja “airBaltic” mazākuma akcionārs BAS.

“Environment Solutions” pieder kādreizējā Tautas partijas politiķa, bijušā pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna toreizējam padomniekam Sergejam Seņkānam, kurš agrāk arī finansiāli atbalstījis TP. “Environment Solutions” šogad pārņēmusi “Baltic Taxi” zīmolu no pastarpināti ar Šķēli saistītiem uzņēmumiem.

Vairāk par valdības slepenajām sarunām saistībā ar “airBaltic” obligācijām lasiet žurnālā “Ir”.

 

Komentāri (36)

aivarsk 14.05.2015. 10.15

Gatavo jaunu Metalurgu-Citadeli!

+7
-4
Atbildēt

9

    Bet > aivarsk 14.05.2015. 12.17

    harald, un tu domā, ka visi Vienotības vēlētāji ir muļķi, kas neapjēdz, ka šis ir labs darījums!!!!

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    v_rostins > aivarsk 14.05.2015. 14.12

    Bet

    kas neapjēdz, ka šis ir labs darījums!!!!

    —————

    Kas krievam nāve, ir svētība visai cilvēcei. Gluži tāpat ir ar ZRP(v) un Latvijas sabiedrību.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Bet > aivarsk 14.05.2015. 13.14

    varbūt arī paskatos kādu dienu vairāk un kādu mazāk, jo varu to atļauties, bez tam šodien ir Debesbraukšanas diena, kas ir svētki ES dalībvalstīs, piemēram Nīderlandē! šajos svētkos strādāt nedrīkst!

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Skumjais Bruņinieks > aivarsk 14.05.2015. 14.10

    To haralds

    Vienotība nekur pa skuju taku nerullēs – Lembergs neļaus. Tāda Vienotība viņam ir izdevīga.

    Pilnīgi iekļāvusies viņa Sistēmā, caur Āboltiņu kontrolēta partija, kas pārstāv itkā “godīgos”, par kuru, pēc inerces (jo nav konkurentu) ,balso bezcerībā JL vēlētāji – tāda partija smagos noziegumos apsūdzētajam pat sapņos nav rādījusies.

    Un galvenais, nav vairs Lembergam Saeimā konkurentu – megazagļi Šķēke un Šlesers.

    Sapnis!

    Sīkie un vidējie šeptmaņi Vienotībā Lembergu neuztrauc. Bābām ir ambīcijas un apetīte pēc amatiem – tas mazo Aivaru apmierina, lai tik cīnās tālāk.

    Ar likumu par partijām šo Sistēmu vēl nostiprinās, lai Saeimā, Dies nedod, neiekļūst kāds politisks spēks, kuru smagos noziegumos apsūdzētais vēl nav apsēklojis.

    Par Vienotības vēlētājiem “dzeriem” un “nomalēm” nākamajās vēlēšanās arī tiks padomāts – pie balsošanas iecirkņiem varēs dabūt papīra maisiņus(kā lidmašinās), lai tie, nobalsojuši par ” vienīgo liberālo partiju, kas orientēta uz rietumiem, varētu kārtīgi izvemties no pazemojuma.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    pirozkovs > aivarsk 14.05.2015. 13.05

    Bet. Ne visi, tikai tie, kam ir laiks iedziļināties politiskajā zaņķī. Tu gan te ganies no rīta līdz vakaram.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 14.05.2015. 14.26

    to SB

    Plusiņš!

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    haralds > aivarsk 14.05.2015. 11.59

    drīz jau “Vieno†ība” rullēs pa skuju †aku!

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > aivarsk 14.05.2015. 11.49

    Ļoti izdevīgs laiks – publika strīdas par prezidentu kandidātiem, homoseksuālismu un tikumību un citām “svarīgām” lietām. Vienotība pa to laiku pārskaita naudu – kamēr vēl ir pie ruļļiem.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    Baiba > aivarsk 14.05.2015. 10.21

    Nākamais gads būšot konsolidācijas gads, ierindas cilvēkiem būs jāsavelk ciešāk jostas, bet pārdesmit miljoni neatliekamām vajadzībām valdībai vienmēr atrodas.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

Bet 14.05.2015. 11.52

Man gan izskatās, ka darījums ir labs, ja jau reiz izskanējusi summa no Mēkoņa bija par 15 miljoniem, tad tagad vismaz tie varētu būt 9. miljoni un tiesvedības beigas arī ir laba lieta nebūs visu laiku jāpērk advokāti!

Bez tam ne jau ši valdība atļāva paņemt Air Baltic akcijas Flikam @co! Iznīcināt Air Baltic jau nu arī nav prāta darbs.

Kurš tad tā tagad savelk jostas? taču ne jau nu skolotāji!

+3
-3
Atbildēt

7

    Bet > Bet 14.05.2015. 12.13

    Ko tad tu gribēji, lai krieviem atdāvina pie tam ar pēcmaksu , kad Citadele būtu nogrimusi kārtējo reizi, kā jau ar Pareksu, Batijas banku un Krājbanku!

    Vai tad beidzot nav laiks domāt, kam ko dāvināt un kad tas pat varētu atmaksāties!

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Bet > Bet 14.05.2015. 13.20

    Lno, vai tad tu atkal gribēji, lai Citadelē zaudē tikai noguldītāji, bet varbūt, ka vēlējies, lai visi nodokļu maksātāji, bet vislabāk, ka ne tie ne citi! Vai tad tā nav?

    Kurš var galvot, ka pie varas atkal nenokļūst godmaņi, kuri var parūpēties, ka atkal nokļūstam bedrē, ko sauc par krīzi, kam pamatā ir banku krīzes!

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Bet 14.05.2015. 14.23

    Bet

    Kurš var galvot, ka pie varas atkal nenokļūst godmaņi

    ——————

    Visi ZRP(v) izdzimteņi jau sen ir nopuvuši līdz LC čekas pederastiem un neviens no tās varzas nepelna pat kripatiņas žēlastības.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Bet 14.05.2015. 14.19

    Bet

    Ko tad tu gribēji, lai krieviem atdāvina pie tam ar pēcmaksu

    ————-

    Nepļūtī nu atkal prātiņu izkūkojusī, nodzītā čekas davalka!!! Nevienai no šīm bankām: http://www.accuity.com/useful-links/bank-rankings/, kas būtu samaksājušas adekvātu cenu un nākotnē Latvijas tautsaimniecībai nodrošinātu pieņemamus kredītus, ZRP(v) kremļjaģas, zagļi un pederasti Citadeli pat nepiedāvāja. Jas kas, sarakstā neviena krieva.

    Par LM uzdāvināšanu Krimas čekas firmai gan visa neliešu banda būtu jāsabāž Martena krāsnī, lai Staļins pat ellē sadzirdētu, kā tās cūkas kviec.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > Bet 14.05.2015. 13.00

    Bet. Krājbankā naudu zaudēja noguldītāji, PAREX tāpat kā tās atvasinājumā Citadelē visi nodokļu maksātāji.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > Bet 14.05.2015. 11.55

    Bet. Nu ja salīdzina ar Citadeles atdāvināšanu, tad gadsimta darījums:)

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > Bet 14.05.2015. 13.37

    BETiņ, kāpēc Vienotība, kas ir pie varas jau astoņus gadus, neko nav darījusi, lai iesēdinātu abus bijušos Parex ērgļus? Nešķiet dīvaini?

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

dzeris49 14.05.2015. 12.09

Īsti nesaprotu, kur te kas krimināls?

+3
-3
Atbildēt

4

    Bet > dzeris49 14.05.2015. 12.15

    Džeri, krimināls protams ir vārdā “slepeni”!

    Un paskaties, kas par to tā satraucas un interesanti, kāpēc?

    Manuprāt, pat ļoti izdevīgs darījums!

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 14.05.2015. 13.40

    Dombrovska, uzticamā Zaķa un Vējoņa braucienā uz Gruziju jau arī nebija nekā krimināla. Viņi pat biļetes bija pirkuši par savu (!) naudu. :)

    p.s. to Dzeris. Vai nav interesanta kompānija… Laikam Dombrovskis ar Zaķi ir vislabākie draugi, ja tik ļoti patīk kopā atpūsties…

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 14.05.2015. 14.25

    to lno. Beta atkal kkur nosvīda…

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 14.05.2015. 14.20

    andrejs. Grūzijas braucēji precīzi novērtē savu elektorātu: dari, ko darīdams – viss valsts un tautas labā:):))

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu