Rīgas Biržā būs Mihaila Barišņikova kolekcijas izstāde • IR.lv

Rīgas Biržā būs Mihaila Barišņikova kolekcijas izstāde

29
Mihails Barišņikovs. Publicitātes foto

Mākslas muzejā “Rīgas Birža” no 16.maija līdz 5.jūlijam būs skatāma Barišņikova Mākslas centram piederošās Mihaila Barišņikova kolekcijas izstāde “Māksla man līdzās”.

Izstādes apmeklētāji varēs iepazīties ar vairāk nekā 100 mākslas darbiem, kurus 40 gadu laikā vienā kolekcijā apkopojis Rīgā dzimušais baletmeistars Barišņikovs.

Izstādes katalogā lasāmas Barišņikova atmiņas par kolekcijas aizsākumiem: “Pirmo reizi Parīzes “Proscenium” galerijā Sēnas ielā es iemaldījos 1975.gada ziemā. ASV dolārs bija augstā vērtē, un man kabatā bija nauda. Galerijas sienas greznoja Kristiāna Berāra, Žana Kokto, Leonoras Finī, Leona Baksta un citu slavenu autoru skices izrāžu kostīmiem un scenogrāfijai. Es zināju viņu vārdus no skolas laikiem un biju redzējis viņu darbu reprodukcijas, bet nekad – tik tuvu un pieejamus iegādei. Izgāju no galerijas, apreibis no sajūsmas, pasitis padusē Kokto Sergeja Djagiļeva portretu un Berāra skici Džordža Balančina Mocartiānai. Viesnīcā es tos izsaiņoju un noliku uz rakstāmgalda, jutos kā lepns tēvs. Šķiet, man pagāja nedēļas, skatoties uz šiem zīmējumiem un cenšoties aptvert faktu, ka tie patiešām pieder man.”

Kā uzsver mākslas vēsturnieks Džons Boults esejā, kas publicēta izstādes katalogā, “kolekcijā atklājas kopsaucējs, kas bijis un turpina būt kolekcionāra un viņa radošā darba pamatā, – tā ir kustības māksla visdažādākajās izpausmēs, vai tas būtu klasiskais balets, “danseplastique”, sociāli žesti vai vienkārši dejas pasaules ģēniju draudzīgas tikšanās. Tiesa, daži darbi, piemēram, Josifa Brodska zīmējumi, šajos rāmjos gan neiekļaujas; tie iekļuvuši kolekcijā nostalģisku, sentimentālu un patriotisku, ne tik daudz ar baletu saistītu iemeslu dēļ.”

Pirmo reizi kolekcijas izstāde bija skatāma 2012.gadā Ņujorkas galerijā “ABA”, bet 2013.gadā – Maskavas Puškina muzejā. Pēc tam Barišņikovs uzdāvināja kolekciju paša dibinātajai organizācijai – Barišņikova mākslas centram, kurā viņš darbojas kā mākslinieciskais vadītājs.

Izstāde tapusi sadarbībā ar Barišņikova mākslas centru Ņujorkā, ASV, un mākslas muzeju “Rīgas Birža”. Izstāde ir viens no Latvijas prezidentūras ES Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmas pasākumiem.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu