Nepālu satricina vēl viena spēcīga zemestrīce (papild.) • IR.lv

Nepālu satricina vēl viena spēcīga zemestrīce (papild.)

30
Pārbijušies Nepālas iedzīvotāji pēc spēcīgās zemestrīces. Foto: AFP/LETA

Zemestrīces epicentrs atradās netālu no Everesta

Nepālu otrdien satricinājusi 7,4 magnitūdu zemestrīce, kas laupījusi vismaz 24 cilvēku dzīvības.

Pēc Ārlietu ministrijas (ĀM) rīcībā esošās informācijas, pašlaik Nepālā atrodas deviņi Latvijas valstspiederīgie un neviens no tiem šodien notikušajā zemestrīcē nav cietis.

Zemestrīces epicentrs atradās 68 kilometrus uz rietumiem no Nāmče Bāzāras, netālu no Everesta, paziņoja ASV Ģeoloģijas dienests (USGS). Taču tā bijusi jūtama arī Indijas ziemeļos un pat Deli.

Nepālā zemestrīcē, kurai sekoja vairāki pēcgrūdieni, bojā gājuši 19 cilvēki, bet ievainoti 679, ziņo Nepālas policija.

Indijā nogalināti četri cilvēki, no tiem – trīs meitenes, kuras dzīvību zaudējušas Indijas Bihāras štatā, liecina amatpersonu un policijas sniegtā informācija.

Ķīnas valsts mediji ziņo par vienu bojāgājušo Tibetā, vēsta LETA/AFP.

Iepriekšējā zemestrīcē smagi cietušajā Nepālas galvaspilsētā Katmandu zeme drebējusi apmēram minūti un likusi izbiedētajiem iedzīvotājiem izskriet ielās.

“Mēs to sajutām, un pēkšņi šurpu turpu skraidīja milzīgi cilvēku pūļi,” sacīja Katmandu iedzīvotājs Surešs Šarma, kurš notikuma brīdī atradās dārzeņu tirgū. “Tas bija ļoti biedējoši, un man bija ļoti grūti tikt ārā,” sacīja 63 gadus vecais Šarma. “Iepriekšējo reizi, kad mums bija lielā zemestrīce, es izskrēju no mājās un tikko izglābos. Šī šķita tāda pati kā iepriekšējā. Nespēju noticēt, ka tas notiek atkal.”

Starptautiskās Migrācijas organizācijas pārstāvji, kuri pēc iepriekšējās zemestrīces strādā Nepālā, ziņo, ka pilsētā uz austrumiem no Katmandu, sabrūkot ēkai, gājuši bojā četri cilvēki.

Policija vēsta, ka vismaz trīs cilvēki zaudējuši dzīvību Katmandu ielejā un pašā pilsētā ievainoti vismaz 300 cilvēki.

ANO bērnu fonda UNICEF pārstāve Roza Folija stāsta, ka fonda darbinieki slēpušies zem galdiem. “Šķita, ka satricinājumi turpinās un turpinās. Cik iespējams ātri mēs tikām ārā drošībā. Sēžot ārā, kad nāca pēcgrūdieni, šķita, ka esmu laivā nemierīgā jūrā,” e-pasta vēstulē rakstīja Folija.

Lai arī šie pazemes grūdieni nešķita tik stipri kā 25.aprīlī, cilvēki ir nobijušies, ka jau tā smagi cietušās ēkas var sagrūt.

Nepālu 25.aprīlī satricināja 7,8 magnitūdu zemestrīce, kas laupīja dzīvību vairāk nekā 8000 cilvēku un sagrāva simtiem tūkstošiem ēku.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu