Merkele: Ukrainā joprojām nav ugunspārtraukšanas (papild.) • IR.lv

Merkele: Ukrainā joprojām nav ugunspārtraukšanas (papild.)

23
Vācijas kanclere Angela Merkele (no kreisās) Maskavā tikšanās laikā ar Vladimiru Putinu. Foto: ITAR-TASS/LETA

Putins domā, ka ir situācijas uzlabošanās ir panākta

Vācijas kanclere Angela Merkele pēc tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atzinusi, ka Ukrainā joprojām nav ieviesta īsta ugunspārtraukšana, vēsta LETA/AFP.

“Mums joprojām nav ugunspārtraukšanas,” sacīja Merkele, kura bija ieradusies Maskavā, lai kopā ar Putinu godinātu Otrā pasaules kara upurus.

“Notikuši daudzi pārkāpumi no separātistu puses,” sacīja Vācijas līdere. Viņš uzsvēra, ka katru dienu tiek saņemti Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ziņojumi, kas “pietiekami objektīvi izskaidro, kāpēc ugunspārtraukšana nav novērojama”.

“Šis ir ļoti sarežģīts process, mēs cerējām, ka tiks panākta ugunspārtraukšana. Diemžēl tas nenotika,” atzina Merkele.

Viņa norādīja, ka joprojām smaga ir arī humānā situācija un nav pabeigta gūstekņu apmaiņa. “Mums ir jādara viss, lai šo situāciju uzlabotu,” sacīja Vācijas kanclere.

Merkele preses konferencē, stāvot līdzās Putinam, teica, ka Maskavas rīcība Ukrainā Rietumu un Krievijas attiecības atsviedusi atpakaļ pagātnē, vēsta UNIAN. „Noziedzīgā Krimas aneksija, kas grauj starptautiskās tiesības, un bruņotais konflikts Austrumukrainā nopietni satricinājuši mūsu attiecības,” teica Merkele.

Viņa piebilda, ka vēsture mūs māca konfliktus, lai cik nopietni tie būtu, risināt mierīgā ceļā, ar dialoga palīdzību.

Savukārt Putins norādīja, ka ir situācijas uzlabošanās ir panākta. “Pēc manām domām, ir ļoti labs pamats ticēt, ka, kaut arī ar grūtībām, Minskas process virzās uz priekšu,” sacīja Krievijas prezidents.

“Par spīti visām problēmām Austrumukrainā, tur ir kļuvis mierīgāks,” uzskata Putins. “Kas attiecas uz sūdzībām par Minskas vienošanās pildīšanu vai nepildīšanu, sūdzības ir abās pusēs,” piebilda Krievijas līderis.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Jevgens Perebijnis aprīļa beigās paziņoja, ka Krievija nav izpildījusi nevienu Minskas vienošanās punktu.

Vienošanās, kura tika panākta ar Merkeles un Francijas prezidenta Fransuā Olanda atbalstu, paredzēja ugunspārtraukšanu no 14.februāra pusnakts.

 

Komentāri (23)

otra puse 11.05.2015. 08.19

“”Mums ir jādara viss, lai šo situāciju uzlabotu,” sacīja Vācijas kanclere.”

Rezultātā Vācija nedara neko, lai Ukraina varētu sevi aizstāvēt, nedara neko, lai sankcijas pret agresoru pastiprinātu, nedara neko, lai agresoru izolētu no pārējās pasaules. Ko Vācija gaida? Vai tiešām kara aktīvās fāzes turpinājumu?

+4
0
Atbildēt

0

dullaisdauka 11.05.2015. 15.46

Varētu likt vienlīdzības zīmi starp Merķeli/Olānu un Čemberlenu/Daladjē, jo abos gadījumos ticis runāts par “mieru mūsu laikā”, bet darīts netika un nav nekas. Kur noveda 1. gadījums, labi viesiem zināms!

+2
0
Atbildēt

0

LoveLove 11.05.2015. 12.51

Tomēr Merkele pauda skaidru nostāju, kā tiek vērtēta Krievijas rīcība: “noziedzīgā Krimas aneksija, kas grauj starptautiskās tiesības”. Kas nozīmē, ka aneksijas fakts vienmēr būs starptautisko attiecību ar Krieviju dienaskārtībā.

+1
-1
Atbildēt

1

    otra puse > LoveLove 11.05.2015. 15.37

    Latviešiem ir tāda paruna: runas ir garas, darbs ir īss.

    Gaidām darbus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu