Maskavā policija izjauc izstādi ar alternatīvu skatu uz „uzvaras dienu” • IR.lv

Maskavā policija izjauc izstādi ar alternatīvu skatu uz „uzvaras dienu”

23
Īpašu sašutumu varas pārstāvjos raisījušais darbs ar gaļas maļamo mašīnu. Foto no BBC

Varas iestādēm netīk Georga lentīšu apspēlēšana mākslas darbos

No mākslas darbu izstādes „Mēs uzvarējām” Maskavā, kas „S-Art” galerijā tika atklāta pirms tā sauktās uzvaras dienas, policija un Fedrālā drošības dienesta darbinieki izņēmuši varai netīkamus darbus, kā arī datorus, kas piederēja galerijai, ziņo BBC.

Galerijas vadītājs un kurators Pjotrs Voiss BBC pastāstīja, ka izņemtie darbi bijuši performaču mākslinieku veikums. Viņš arī teica, ka policija lietojusi spēku pret mākslinieku Oļegu Basovu, kurš pārstāv grupu „Zilais jātnieks”, un galerijā ieradušos juristu.

„Es to uzskatu par izstādes grautiņu,” teica Voiss. „Alternatīvās mākslas galerijas grautiņš, galerijas, kura nekad nav baidījusies izteikt savu viedokli.”

Izstādes dalībnieki savos darbos rādīja savu skatu uz Krievijas uzvaru Otrajā pasaules karā un Georga lentīti, kas kļuvusi par oficiālu 9.maija svinēšanas atribūtu Krievijā.

Notiekošo galerijā filmēja Krievijas propagandas kanāls „REN-TV”, un vēlāk reportāžā no notikuma vietas stāstīja, ka „nacistu” izstādē „mēslos iemīti Lielās Uzvaras svētie simboli”.

Galerists Voiss par veiksmīgu uzskata darbu, kurā attēlota gaļas maļamā mašīna, kurā tiek ievietotas padomju un vācu karavīru figūriņas, bet laukā nāk Georga lentītes. Voiss šo darbu uzskata par vienu no labākajiem mūsdienu mākslas darbiem, kas pēdējos gados radies Krievijā. „Tas ir ļoti spēcīgs pretkara darbs,” teica Voiss. Šis darbs īpašu sašutumu izsauca „REN-TV” sižeta autoriem.

Citā izstādes darbā bija attēlots cilvēks, kurš atrodas uz ceļiem un no bļodas ēd Georga lentīšu makaronus. Izstādē bija arī darbu sērija no vateņiem, kuri bija izdaiļoti ar Georga lentītēm. „Mākslinieki izsaka savu viedokli, ka mēs dzīvojam uzvarējušo vateņu laikā,” saka Voiss.

Viņaprāt, kara tēma nenozīmē tikai uzvaras atspoguļojumu, kā to iedomājas oficiālās varas iestādes. „Te noteikti jābūt arī vainas un nožēlas kategorijām,” saka Voiss. Eiropa jau sen strādā ar šīm kategorijām, bet Krievija joprojām dzīvo uz senās uzvaras lauriem, uzskata mākslas izstāžu kurators.

„S-Art” galerija tika atklāta 1989.gadā un bija viena no pirmajām privātajām mākslas galerijām bijušās PSRS teritorijā. Tajā notikušas vairāk nekā 500 izstādes, tai skaitā tādu apvienību kā „Voina” („Karš”) un „Siņini nosi” („Zilie deguni”), kā arī mākslinieku Aleksandra Vinogradova, Vladimira Dubosarska, Oļega Kuļika, Vasīlija Cereteli un daudzu citu darbu izstādes.

Komentāri (23)

morgenstern 09.05.2015. 10.54

+7
0
Atbildēt

1

    v_rostins > morgenstern 09.05.2015. 11.33

    Bērni saklausījušies savu vecotēvu un vecvectēvu varoņsāgas par sievietēm nogrieztām krūtīm, dzīvi sadedzinātiem sirmgalvjiem, uz šautenu durkļiem sadurtiem zīdainīšiem un trofeju pulksteņiem un apakšveļu, negribēs palikt nopakaļ. Atcerēsimies gruzīniem nolaupītās karotes un atejas podus.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Valdis Eiserts 09.05.2015. 13.32

Citas armijas karu beidza 1945. gada maija pirmajos datumos, vienīgi moskaļi pretinieka trūkumu pamanīja kad bija izvēdinājušies “narkomovskie stogram”. Tas notika 9.maijā. Pavērās šausmu aina: staļina ērgļi bija cīnījušies ar civiliedzīvotājiem, vairumā ar sievietēm. Tāpēc kopš 2005. gada visos Lielās Tēvijas propagandas invalīdu karnevālos OTMAŠKAI ieviesa koši strīpainas lentītes – tā teikt: LAIKS BEIGT.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu