Peters: Krievija pati šauj sev kājā • IR.lv

Peters: Krievija pati šauj sev kājā

98
Dzejnieks Jānis Peters. Foto: Ieva Lūka, LETA

Kā latviešiem nevarēja aizliegt Jāņus, krieviem nevarēs aizliegt 9.maija pulcēšanos, uzskata bijušais diplomāts

Pašreizējais Krievijā valdošais režīms domā, ka tagad ar savu spēka demonstrāciju tā kļūst vadoša valsts, taču Krievija pati šauj sev kājā, tā intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” vērtēja dzejnieks, bijušais Latvijas vēstnieks Krievijā Jānis Peters.

“Notiek tas, kam nav jānotiek. Nu kāpēc Krievijā, es domāju, daži, tas pulciņš, kas pašreiz ir tikuši pie varas, ignorē starptautiskās tiesības, palaiž garām ļoti lielu iespēju Krievijai kļūt par tiešām spēcīgu, vienu no vadošajām valstīm pasaulē? Tur ir pārprasts viss, apgriezts otrādi,” vērtēja Peters.

Dzejnieks atzina, ka viņam ir žēl un skumji, jo viņam Krievijas jautājums ir ļoti personisks. Viņam tur bija tuvi draugi – izcilākie krievu dzejnieki un rakstnieki, no kuriem daudzi tagad ir miruši.

“Domāju, ko tagad teiktu Andrejs Vozņesenskis, ja viņš pieredzētu to, kas notiek Krievijā. Ko teiktu Bulats Okudžava vai Bella Ahmaduļina – brīnišķīga dzejniece, krievu lakstīgala,” retoriski vaicāja Peters.

Viņš atzīst, ka ilggadējo Krievijas prezidentu un premjeru Vladimiru Putinu nenovērtēja. “Es vienreiz atbildēju Latvijas Radio, kad man jautāja, ko es domāju par jauno prezidentu, ka esmu ļoti priecīgs, ka Krievijai ir prezidents, kas pats spēj iekāpt automašīnā. Likās, ka tas ir labi – jauns cilvēks. Bet tā arī Rietumi to uztvēra. Kā pagriezīsies, es neiedomājos. Bet acīmredzot nedrīkstēja ļaut vaļu šovinismam,” atminējās Peters.

Runājot par patlaban aktuālajiem Otrā pasaules kara beigu pieminēšanas pasākumiem, Peters atzina, ka tie nav tik viennozīmīgi svētki. Krievijā, Sarkanajā laukumā, tie tagad ir revanšistiski svētki, bet lauku kapsētās, ar zilu žodziņu apvītās, un lauku baznīciņās 9.maijā viņš ir redzējis patiesi aizkustinošus skatus, kur māmiņas lūdz Dievu, met krustus par saviem zaudētiem dēliem, vīriem un tēviem.

“Tā ir bilde, ko vajag cienīt,” norādīja dzejnieks.

Viņš arī atzīmēja, ka pašu kara dalībnieku Rīgā, Latvijā, ir maz, ja pieņemam, ka pirms 70 gadiem jaunākajam kara dalībniekam bija 20, tad šogad viņam ir 90, ja bija 40, tad šogad viņam ir 110. Turklāt ir jautājums, vai uz pasākumiem iet tieši Tēvijas kara dalībnieki, vai arī tādi, kas ir “piesmērējušies” un iet ar citu mērķi – nevis izsāpēt savu tuvinieku nāvi, bet gan demonstrēt kādu revanšu par bijušās Padomju Savienības bojāeju.

“Ja kāds mazdēls tur iet godināt sava vectēva piemiņu, lai iet. Jo varbūt vectēva kaps nav Latvijā, bet kaut kur pie Berlīnes. Esmu demokrāts, iecietīgs un tolerants, uzskatu, ka aizliegt nevar neko. Mums nevarēja aizliegt nekādus Jāņus. Krieviem, nosacīti runājot, nevarēs aizliegt 9.maija pulcēšanos,” vērtēja Peters.

Viņš piebilda, ka viņam nepatīk vārds “nepilsonis”, jo “tas ir gandrīz vai necilvēks”. Pēc dzejnieka norādītā, latviešu valoda ir bagāta un varēja izdomāt ko citu, bet tur ir arī revanša graudiņš.

“Nezinu, tieši kurā brīdī, bet kļūdas sākās tad, kad mēs neuzrunājām krievus pilnīgi atsevišķi, spilgti, premjera vai prezidenta personā. Tieši ar īpašu vēstījumu visiem cittautiešiem, kas dzīvo Latvijā, kas nav Latvijas pilsoņi. Tas būtu bijis sākums,” teica Peters.

Vaicāts, kam būtu jābūt šajā uzrunā, viņš vērtēja, ka vajadzēja izrunāt, ka kopā esam likvidējuši boļševismu, ka mums ir kopēja valsts, ka varam brīvi pārvietoties, kur mēs katrs gribam. Bet tie, kas negrib veidot šo valsti, var izbraukt, piemēram, uz Ameriku.

“Par to vajadzēja runāt, ka esam vienlīdzīgi cilvēki, īstenībā vajadzēja balstīties Latvijas pirmās republikas, kas tagad turpinās, un šīs Satversmes vārdiem, pozīciju. Daudz vairāk cilvēku nebūtu sakaitināti nekā tagad. Daudzi ir vienkārši sakaitināti,” uzskata dzejnieks.

Peters 1990.-1992.gadā bija Latvijas pārstāvis Maskavā, bet no 1992. līdz 1997.gadam – Latvijas vēstnieks Krievijā. Savulaik Peters bija viens no Latvijas Tautas frontes aktīvistiem.

 

Komentāri (98)

dullaisdauka 08.05.2015. 09.51

“Es vienreiz atbildēju Latvijas Radio, kad man jautāja, ko es domāju par jauno prezidentu, ka esmu ļoti priecīgs, ka Krievijai ir prezidents, kas pats spēj iekāpt automašīnā. Likās, ka tas ir labi – jauns cilvēks. Bet tā arī Rietumi to uztvēra. Kā pagriezīsies, es neiedomājos. Bet acīmredzot nedrīkstēja ļaut vaļu šovinismam,” atminējās Peters.

Jauki, ka “spīdeklis = tautas mīlulis” ir spējīgs atzīt savas kļūdas, bet, reizē tas parāda, cik viņš ir intelektuāli aprobežots un, cik aprobežota ir Rietumu sabiedrība, kurai, saprotams nebija nācies izbaudīt Krievijas “labumus” 50 gadu garumā! Mūsu tautietim, kurš bija spiests dzīvot okupētā Valstī, neskatoties uz savu priviliģēto stāvokli, nevajadzēja būt tik “aklam”, lai nesaprastu, kas ir Krievija, neatkarīgi no tās valdnieku vārdiem un politiskās krāsas. Tādi kā Peters, Pauls, Bērziņš, Lembergs etc., etc. ir, vai nu pilnīgi stulbi (kam grūti ticēt) vai nelietīgi kolaboranti, kuri savas personīgās (biznesa) intereses vienmēr stādījuši augstāk par savas tautas un Valsts interesēm!

+20
-1
Atbildēt

4

    Andris Doveiks > dullaisdauka 08.05.2015. 09.53

    Tev piestāv… niks :)

    0
    -12
    Atbildēt

    0

    Bet > dullaisdauka 09.05.2015. 13.32

    Doveiks jau nav lasījis E. Birznieka Upīša Dullo Dauku un izskatās, ka mācījies krievu skolā, ja nezina, ka sfaktiski bija Dullais Dauka! DD bija drosminieks, kurš bija zinātkārs un nebaidījās nospraust mērķus un tos īstenot. Tā sakot avangardisks puika!

    Bet kur nu doveikam to saprast ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lno > dullaisdauka 08.05.2015. 20.22

    Dzejniek, 16. marts ir no tā paša kara!

    _______________________________

    Vai biedrs Doveiks 16. martā būtu manījis kādu, apkārušos ar ordeņiem?:):):)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lno > dullaisdauka 08.05.2015. 20.24

    DullaisDauka. Perfekti.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 08.05.2015. 09.40

dzejnieks jau noteikti zin veco sakaamo , papeedii šauj , degunaa traapa, cerams krievi Ukrainaa dabuus bietee.

+13
0
Atbildēt

7

    Andris Doveiks > 08.05.2015. 09.46

    Kad krievi (ne Krievija) Ukrainā būs dabūjuši bietē (prom), tur būs palikuši kādi 10 mil ukraiņu. Tečere gan teiktu, ka tas vēl ir mazliet par daudz, jo tik viņa novēlēja visai PSRS teritorijai, Latviju ieskaitot, bet tomēr droši vien tiktu atzīmēts kā panākums. Galu galā, Latvija taču arī cenšas savu teritoriju atbrīvot, un visiem kopā depopulācijas skaitlis būs ja ne sapņotais, tad vismaz iespaidīgs.

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > 08.05.2015. 10.41

    uldi, tu arī birkas karini? Uzprasies :)

    Ja iedomājaties iztīrīt Ukrainu ar metodēm, kādas lieto Donbasā, tad mana piedāvātā matemātika it kā saka, ka ukraiņu Ukrainā ir vairāk nekā krievu, jo pāri paliks ukraiņi. Vai tu domā, ka Donbasā nenotiek pilsoņu karš, bet etniskā tīrīšana, kuras laikā ukraiņu pusei nav zaudējumi, tādēļ manis nosauktie 10 mil tavā matemātikā sanāca kā pēc kara = pirms kara?

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > 08.05.2015. 15.22

    uldis_rats > 08.05.2015. 14.54

    Bet Andris turpina cieti ticēt (un novadīt tālāk) kremļa paustajam(o), ka Donbasā notiek pilsoņu karš. Jo ir neitrāls, objektīvs un zina, ka pie visa vainīgi jeņķi, jo Maidanā šie esot pīrādziņus izdalījuši – tātad izprovocējuši to pašu “pilsoņkaru” nekaunīgā kārtā radot tautas nepatiku pret korupciju, negodīgiem politiķiem utt. utjp. :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > 08.05.2015. 14.59

    Tāpēc jau Krievija ieviesa pārtikas embargo Rietumvalstīm – ej nu zini, kādu partiku ASV vēstnieks sadomātu Krievijā dalīt

    ;)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > 08.05.2015. 14.26

    Donbasā nenotiek pilsoņkarš. Ja tas būtu atstāts tikai pašu Ukrainas iedzīvotāju ziņā, tad Ukraina būtu arestējusi pāris ekstrēmistus un sen jau pirms gada būtu iestājies miers.

    Karš tur sākās tikai dēļ tā, ka no Krievijas tika iesūtīti kaujinieki, kas centās Donbasā pārņemt varu.

    Paskaties tos “opolčencu” līderus, kas 2014. gada aprīlī uzsāka pretošanos Doņeckā un Sjovjanskā – tur jau tādu, kas ir saistīti ar Ukrainu ir absolūta mazākumā – Strelkovs Girkins pilnīgs Maskavietis, kas karojis visos Eiropas karos (Čečenija, Gruzija, Bosnija …), Motorolla, Kirpičs un visi pārējie – Krievijas krievi – pilnīgi bez kāda sakara ar Ukrainu.

    Un no tiem, kas tur bija saistīti ar Ukrainu – Bezlers, Borodajs, Carjovs … neviens no viņiem vairs nav DNR un LTR – viņi visi sen ir aizdzīti vai paši aizbēgusi uz Krieviju

    Tas tieši tāpat kā D-Osetijā – tur valdībā pēc 2008.gada kara bija tikai 1-2 D-Osetijas iedzīvotāji – pārējie visi Krievijas pilsoņi no Krievijas – nekāda sakara ar D-Osetiju.

    Tāds lūk pilsoņkarš.

    Ja arī tas ir pilsoņkarš – tad ne jau Gruzijas vai Ukrainas – bet gan PSRS, kur Krievija organizē revanšisma politiku zaudētajās teritorijās, iznīcinot vietējos iedzīvotājus, kas cenšas tam pretoties.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    uldis_rats > 08.05.2015. 10.06

    Andri, atkal demagoģiju dzen/ kurini negācijas? Vai arī vienkārši piedāvā “mīkstāku” krievijas pasaules uztveres versiju (nevis nav tādu ukraiņu (tie paši krievi vien ir), bet ka viņu ir būtiski mazāk) – kas gan pēc būtības arī ir demagoģija un naida kurināšana jebkurā gadījumā :)

    +10
    0
    Atbildēt

    0

otra puse 08.05.2015. 09.19

Salīdzināt varas iepotētu tirānijas slavināšanas pasākumu ar tautas saulgriežu svinēšanu… jā, tur tiešām ir vajadzīga LPSR tautas dzejnieka iedvesma.

+12
-3
Atbildēt

12

    Andris Doveiks > otra puse 08.05.2015. 12.50

    Liberastisms ir mūsdienu agresīvākā reliģija.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > otra puse 08.05.2015. 11.45

    Saulgrieži nav reliģiski, tie ir astroloģiski :)

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > otra puse 08.05.2015. 09.25

    Jā, īsti korekti nav, jo saulgrieži kā kosmiska parādība ir vienādi svētki uz visas zemeslodes.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > otra puse 08.05.2015. 14.20

    Rostin, parasti tavi apgalvojumi nav pierādāmi, tādēļ es pat nevaicāju. Par šo man tomēr ir zināma interese:

    “Nacionālists mīl savu tautu un ciena pārējās, krievu šovinists – rusists ienīst visu dzīvo uz planētas”

    Varētu kādu linku, ka tieši un eksluzīvi tikai “krievu šovinists – rusists ienīst visu dzīvo uz planētas”?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    v_rostins > otra puse 08.05.2015. 14.04

    kristaps_freimanis

    Mūsdienu krievu nacionālismam….

    ————-

    Neputro nu!!! Nacionālists mīl savu tautu un ciena pārējās, krievu šovinists – rusists ienīst visu dzīvo uz planētas.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    v_rostins > otra puse 08.05.2015. 14.29

    Andris Doveiks

    Četru stundu dienā kremļa politehnologu taisītā video lūkošanas vietā, palasies šo

    http://ipvnews.org/

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > otra puse 08.05.2015. 13.16

    Nevis nacionālisms,bet gan šovinisms,un tas ir liberastisma nacionālais paveids,nekādas īpašas atšķirības agresijas intensitātē..

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > otra puse 08.05.2015. 11.37

    “Salīdzināt varas iepotētu tirānijas slavināšanas pasākumu ar tautas saulgriežu svinēšanu”

    ===

    Abi ir +/- reliģiski svētki, izcelsme šajā kontekstā (ko tas katrai kopienai nozīmē) nav būtiska.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    otra puse > otra puse 08.05.2015. 12.21

    Ja imperiālisms ir reliģiska parādība, tad jā.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > otra puse 08.05.2015. 12.36

    Nacionālisms (visu veidu) parasti balstās uz dažādiem mītiem. Mūsdienu krievu nacionālismam ir svarīgs mīts par PSRS veikto “atbrīvošanu”. Līdzīgi kā reliģijās galējās formas paredz saprāta ierboežotu lietošanu (citādi netikt līdz ekstāzei).

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > otra puse 08.05.2015. 14.55

    Doveik

    Vai Latvijā pēdējos 25 gados ir bijusi kāda rasistiski/etniski motivēta slepkavība? Cik man zināms, tad nav. “Afroamerikāņi” mums pārmet nepareizu atskatīšanos.

    Maskavā tādu gadījumu, kad slepkavo Centrālāzijas imigrantus ir kaudzēm.

    Šajā situācijā runāt par fašisma atdzimšanu Latvijā no Krievijas puses … maigi izsakoties liekulīgi.

    Nu un “Krievu aizsargāšana” Donbasā … runā pati par sevi.

    Visā Kijevas “huntas” kontrolētajā teritorijā noslepkavoti varbūt 200 cilvēki (gan pro-Ukrainiskie, gan pro-krieviskie kopā) (ieskaitot Odesas slaktiņu)

    Bet Donbasā Krievijai tā izdodas aizstāvēt, ka galu dabūjuši jau vairāki tūkstoši krievu un ukraiņu.

    Un “mierīgās” Krimas sagrābšanas rezultatā – uzreiz jau tika noslepkavoti 10 Ukrainas kareivji un patrioti un kopš tā laika bez vēsts pazuduši daudzi Krimas tatāri.

    Tā ka – lai arī rostiņš ir radikāls demagogs – bet nu vispār jau viņam ir vairāk taisnības nekā Tev.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Baiba > otra puse 08.05.2015. 09.37

    …svešas valsts varas iepotētu…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu