Baltijas jūrā patrulēs ASV vadāmo raķešu kuģis iznīcinātājs "Jason Dunham" • IR.lv

Baltijas jūrā patrulēs ASV vadāmo raķešu kuģis iznīcinātājs “Jason Dunham”

20
ASV flotes karavīri patruļā. Foto: EPA/LETA

Kuģis stiprinās drošību un stabilitāti Baltijas jūras reģionā

Baltijas jūrā pirmdien ienācis ASV vadāmo raķešu kuģis iznīcinātājs “Jason Dunham”, tādējādi pastiprinot operācijas “Atlantic Resolve” spēkus, liecina Aizsardzības ministrijas informācija. Pašreiz kuģis ir ienācis Polijas ostā Gdiņā.

Norfolkas bāzē izvietotais kuģis Baltijas jūrā ieradies, lai veiktu patrulēšanu, kā arī dažādas jūras operācijas sadarbībā ar sabiedrotajiem un partneriem ASV 6.flotes atbildības rajonā, šādi stiprinot drošību un stabilitāti Baltijas jūras reģionā, vēsta LETA.

“ASV turpina apņemšanos atbalstīt mūsu NATO sabiedrotos un partnerus Eiropā. Mēs esam stipri kopā, un iespēja mūsu apkalpēm regulāri vai periodiski strādāt kopā ar kolēģiem Vidusjūras, Melnās un Baltijas jūras reģionā un Ziemeļatlantijā ne tikai stiprina mūsu attiecības, bet tas arī pilnveido savietojamību un veicina labāku savstarpējo izpratni,” uzsver ASV 6.flotes komandieris viceadmirālis Džeims Fodžo.

Līdz šim operācijas “Atlantic Resolve” veidoja sauszemes un gaisa komponente. Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērn pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV sāka operāciju “Atlantic Resolve” – tā ir mācību operācija Baltijas valstīs un Polijā. Tās mērķis ir apliecināt Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas iedzīvotājiem, ka alianse viņus aizstāvēs.

Februārī ASV Gaisa spēki nosūtīja 12 lidmašīnas A-10 “Thunderbolt II” un aptuveni 300 karavīru uz 52.iznīcinātāju eskadriļu Spangdālemas Gaisa spēku bāzē Vācijā. Daļa no šīm lidmašīnām pašreiz izvietota Emari, Igaunijā, lai piedalītos Igaunijas Aizsardzības spēku rīkotājās mācībās “Siil 2015”.

Savukārt aprīlī ASV Gaisa spēki uz Eiropu nosūtīja arī 12 iznīcinātājus “F-15 Eagle”, kā arī aptuveni 200 karavīrus. Tuvākajā laikā operāciju “Atlantic Resolve” Baltijā pastiprinās helikopteru vienība.

Patlaban Latvijā atrodas seši tanki M1A2 “Abrams” un sešas bruņumašīnas M2A3 “Bradley”, ar kurām ASV karavīri piedalīsies treniņos un mācībās, tostarp starptautiskajās mācībās “Saber Strike 2015”, kas norisināsies Baltijas valstīs jūnijā. Kopumā Latvijā uzturas aptuveni 140 ASV karavīri.

 

Komentāri (20)

fretka 06.05.2015. 13.03

USS Jason Dunham (DDG-109) angļu valodā tiek dēvēts par “destroyer”, tātad latviešu valodā tas saucas “eskadras mīnu kuģis”, bet nosaukums “iznīcinātājs” ir curiku valodā.

+5
-1
Atbildēt

3

    J.Biotops > fretka 06.05.2015. 14.00

    fretka > „eskadras mīnu kuģis” ir pārnesums no „veļīkij mogūčj jazik”, pie tam pat tajā sen novecojis – ne vairs tādu mīnu, ne eskadras. Tā tulkojot, dabūjam kārtējo „buķerbrod s maslom”. Slava Rossijē!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 06.05.2015. 14.20

    Jums taisnība, Biotop, atspoļkuģī drīkst lidot tikai audējas.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > fretka 06.05.2015. 13.12

    kļūdies. curiku valodā ir “ASV vadāmo raķešu kuģis iznīcinātājs”. Mēģinu vārdkopu sadalīt komponentēs – nesanāk :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Aigars Mahinovs 06.05.2015. 12.58

Bija kādu mēnesi atpakaļ viens pētījums, ka Krievija teorētiski varētu pēkšņi sagrābt Gotlandes salu un ātri izvietojot tajā pretgaisa aizsardzību varētu (kopā ar Kaļiningradā esošo tehniku) praktiski bloķēt iespēju NATO karaspēkiem traucēt Baltijas valstu okupācijai.

Ar šo rakešu kuģa klātbūtni Baltijas jūrā tāds scenārijs smuki izgāžās. Šis kuģis viens pats var dažu minūšu laikā iznīcināt līdz simtam gaisa, virszemes, jūras un pat zemūdens mērķu vairāk nekā 170 km radiusā (virszemes mērķus līdz pat 1000 km radiusā). Tad dažu stundu laikā pārbruņoties un to atkārtot.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu