Greste: Preses brīvībai mūsdienās ir vislielākie apdraudējumi • IR.lv

Greste: Preses brīvībai mūsdienās ir vislielākie apdraudējumi

33
Pēteris Greste. Foto: EPA/LETA

Pazīstamais žurnālists vēlas izveidot Preses brīvības hartu

Preses brīvība patlaban piedzīvo uzbrukumus, kādus tā nav piedzīvojusi paaudzēm ilgi, uz žurnālistiem izdarītais spiediens atņēmis viņiem telpu un iespēju strādāt, LTV raidījumā „1 : 1″ otrdienas vakarā teica žurnālists, Ēģiptes cietumā gadu pavadījušais Pēteris Greste.

Viņš arī norādīja, ka preses brīvības indekss tagad ir nokrities viszemākajā līmenī tā mērīšanas vēsturē. Tas tikai apliecina, ka šai problēmai jāpievērš liela uzmanība. Preses brīvības ierobežošanu Greste skaidroja ar visur klātesošo karu pret terorismu. “Karš pret teorismu ir bijis attaisnojums daudzām valdībām,” sacīja Greste.

Greste skaidroja, ka žurnālistiem karš pret terorismu ir atņēmis viņu neitrālo teritoriju. „Sākot uzdot jautājumus par islāma ekstrēmismu, par to, kā valdības pret to cīnās, tu pēkšņi nonāc drošības dienestu uzraudzībā; ja tu translē intervijas ar ekstrēmistiem, tevi apsūdz par sadarbību ar ekstrēmistiem; bet no otras puses, ja sāc kritizēt ekstrēmismu, tevi var nošaut – tas žurnālistiem ir atņēmis telpu un iespēju strādāt,” sacīja Greste.

Fiziskā kara laikā nepieciešamo rīcību bija iespējāms definēt, bet šobrīd karš ar terorismu ir ideju karš, kas ir nedefinējums. Tajā no vienas puses ir valstu valdības, bet, no otras puses, islāmisti, savukārt par kaujas lauku kļuvuši mediji, bet žurnālisti – par mērķiem.

Greste turpinās iesākto darbu un cīnīsies par preses brīvību. Tieši šim mērķim paredzēta Grestes ideja par Preses brīvības hartas izveidošanu. “Ja gribam panākt, lai mūs ciena, ja gribam panākt sabiedrības uzticību, jāsaglabā profesionālā ētika. Bez sabiedrības uzticības mums nebūs nekādu iespēju,” teica Greste.

Jau ziņots, ka Pēteris Greste februāra sākumā deportēts no Ēģiptes, kuras tiesa iepriekš piesprieda cietumsodus trim Kataras telekompānijas “Al Jazeera” žurnālistiem. Viņi bija apsūdzēti aizliegtās islāmistu kustības “Musulmaņu brālība” atbalstīšanā.

Grestem un Fahmi bija piespriests septiņu gadu cietumsods, bet producentam Baheram Mohamedam – divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem, kopā desmit gadi.

 

Komentāri (33)

Andris Doveiks 06.05.2015. 09.14

Vai Latvijā kāds “brīvais mēdītājs” tā jautā?

http://www.youtube.com/watch?v=fiZYLTocgak

0
0
Atbildēt

0

v_rostins 06.05.2015. 10.18

Nevar nepiekrist, īpaši Latvijā, ņemot vērā Jaunalksnes, Naglas, Jakabsona, Margēvičas, Lapsas un citu bēdīgo pieredzi. Savādi tas gan izskan no al-Qaedas apdziedātājas, “Al Jazeera”, žurnālista, kurš gadu nīkdams cietumā, tā arī neiemācījās dažas frāzes latviešu valodā.

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu