Latvija ECT "ad hoc" tiesnešu sarakstā iekļāvusi Ziemeli • IR.lv

Latvija ECT “ad hoc” tiesnešu sarakstā iekļāvusi Ziemeli

30
Tiesnese Ineta Ziemele. Foto: Ieva Čīka, LETA

No Latvijas ievēlētā ECT tiesneša amats patlaban ir vakants

Valdība vienojās papildināt Latvijas izvirzīto “ad hoc” tiesnešu sarakstu Eiropas Cilvēktiesību tiesai (ECT), tajā iekļaujot arī bijušo ECT tiesnesi Inetu Ziemeli.

ECT tuvākajā laikā ir jālemj par turpmāko tiesvedību vairākās juridiski un faktu ziņā sarežģītās lietās, tajā skaitā lietās, kur tiek lūgta tās nodošana atkārtotai izskatīšanai ECT Lielajā palātā. Lai nepieļautu kavēšanos šo lietu izskatīšanā, Ārlietu ministrija valdībai iesniegtajā rīkojuma projektā norādījusi, ka Latvijas interesēs ir dot iespēju ECT par “ad hoc” tienesi aicināt Ziemeli, ņemot vērā viņas zināšanas gan par šo lietu faktiskajiem un juridiskajiem aspektiem, gan par sūdzību izskatīšanas kārtību ECT.

No Latvijas ievēlētā ECT tiesneša amats patlaban ir vakants, jo Ziemele līdz ar ievēlēšanu Satversmes tiesas amatā no amata ECT atkāpās šā gada 1.janvārī, proti, pirms pilnvaru termiņa beigām 2015.gada 31.oktobrī, savukārt jauna tiesneša ievēlēšanas process vēl turpinās, ziņo LETA.

Saskaņā ar Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju, ECT tiesnesis, kurš ir ievēlēts no tās valsts, pret kuru tiek izskatīta lieta, ir palātas un Lielās palātas sastāvā “ex oficio”. Tāpat noteikts, ka tad, kad šāda ievēlēta tiesneša nav vai viņš nevar piedalīties lietas izskatīšanā, ECT priekšsēdētājs izvēlas “ad hoc” tiesnesi no attiecīgās valsts iepriekš iesniegta trīs līdz piecu “ad hoc” tiesnešu saraksta.

Latvijas izvirzīto “ad hoc” tiesnešu sarakstā ir arī Jautrīte Briede, Kristīne Krūma, Dace Mita, kā arī Mārtiņš Mits.

ECT jau vairākkārt ir aicinājusi valstis “ad hoc” tiesnešu sarakstos iekļaut bijušos ECT tiesnešus, lai tādējādi atvieglotu ECT darbu, jo bijušie ECT tiesneši jau pārzina lietu izskatīšanas organizatoriskos un saturiskos aspektus.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu