Aptur ''Rīgas satiksmes'' degvielas iepirkumu • IR.lv

Aptur ”Rīgas satiksmes” degvielas iepirkumu

22
''Rīgas satiksmes'' daudzajiem transportlīdzekļiem iegādājas piecus dažādus degvielas veidus par 1 milj.eiro mēnesī. Foto: Vladislavs Proškins

Noteikumi ierobežojuši konkurenci; vienīgo pretendentu neatklāj

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) atzinis, ka «Rīgas satiksmes» konkurss par degvielas iepirkumu 60 miljonu eiro vērtībā būtiski ierobežojis konkurenci, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Iepirkumu liegts turpināt, un uzņēmums plāno izsludināt jaunu konkursu, bet nu jau vairākās daļās.

Uzņēmums konkursa prasības uzrakstījis tā, ka lielākā daļa tirgus dalībnieku tās nespēj izpildīt. Tirgus dalībniekiem šis būtu vilinošs piedāvājums, jo «Rīgas satiksme» degvielai ik mēnesi tērē vidēji 1 miljonu eiro, turklāt līgumu paredzēts slēgt uz pieciem gadiem. Tas garantētu 60 miljonu eiro darījumu.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes pārvaldes ziņām «Rīgas satiksme» ir viens no lielākajiem degvielas patērētājiem valstī. Pēdējo trīs gadu laikā tikai trīs kompānijas ik gadu iepirkušas vairāk nekā 12 miljonus litru degvielas.

Kārtējā konkursā «Rīgas satiksme» gribēja pirkt piecu veidu degvielu, turklāt pieprasīja, lai to visu piegādā viens sadarbības partneris. Kā skaidroja uzņēmuma pārstāvis Viktors Zaķis, ir dažādi sabiedriskā transporta veidi ar dažādu degvielu – ziemas, vasaras, ar speciālu piedevu jaunajiem autobusiem.

Viens piegādātājs visiem veidiem vienlaikus meklēts tāpēc, lai ”samazinātu administratīvos tēriņus un padarītu procesu vienkāršāku”, apgalvoja Zaķis. Šādus noteikumus spējis izpildīt tikai viens piegādātājs, kurš arī pieteicās konkursā, taču «Rīgas satiksme» kompānijas nosaukumu neatklāj. IUB licis iepirkumu apturēt, un ”Rīgas satiksme” solās rīkot jaunu konkursu, pieprasījumu sadalos vairākās daļās.

IUB konkursa nolikumu apstrīdēja degvielas tirgotāja «Statoil», norādot, ka tas neļauj izvēlēties saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu un sašaurina potenciālo pretendentu loku. Kompānijas pārdošanas vadītājs Māris Kalniņš uzskata, ka konkursā saskatāma tirgus kropļošana un iepirkums būtu jāsadala vairākās daļās, iekļaujot plašāku pretendentu loku. Turklāt, neskatoties uz prasību vienlaikus piegādāt piecus dažādus degvielas veidus, konkursa nolikumā cenu paredzēja vērtēt tikai diviem veidiem, neiekļaujot trīs atlikušo produktu cenas, stāstīja Kalniņš.

Jau vēstīts, ka «Rīgas satiksmē», kas iepirkumiem tērē miljoniem eiro, apšaubāmi bijuši arī iepirkumi par nanotehnoloģisku ūdeni transporta mazgāšanai, kas bijis parasts ūdens, un īpaši klusām riepām, kādas piegādāt var tikai viena kompānija.

Komentāri (22)

traductrice 02.05.2015. 10.43

biedrs ušakovs nesenā LR1 intervijā izteicās, ka bemhens ir izcilākais(!!!) uzņēmuma vadītājs Latvijā. Otra tāda nav.

Vērtējot tikai pēdējā laikā izskanējušās vērienīgās nelikumības un pēc tam sekojošo “nekas nemainās”, var tikai atzīt, ušakovam ir pilnīga un absolūta taisnība. Bemhens ir izcils meistars. Jautājums tikai, no kuras puses raudzīties uz šo meistarību, un kam tā ir izdevīga.

+2
0
Atbildēt

0

klusais 02.05.2015. 18.05

Ir ļoti elementāri pārbaudīt degvielas iepirkuma cenas . Ņemam 4 galvenos vairumtirgotājus – Statoil, Neste,Orlen, Lukoil . Savā starpā viņu cenas neatšķirsies vairāk par 1.0 centu. Ir pieejami arī arhīvi :) un tad var elementāri salīdzināt , ja protams ir vēlēšanās :) bet parasti nav nevienam vēlēšanās to izdarīt :)

+1
0
Atbildēt

1

    v_rostins > klusais 03.05.2015. 23.26

    klusais

    bet parasti nav nevienam vēlēšanās to izdarīt :)

    —————

    Šobrīd tas būtu nonsens. Ja kāds sāks salīdzināt SC pirkumus ar reālām cenām, tūlīt tas pats simetriski tiks vērsts arī pret ZRP(v) pidrillām, bet tas nozīmē, ka to anālus līdz letālam iznākumam plēsīs cietuma urkas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

lno 02.05.2015. 11.28

Mežacūkas nu jau siro pa Rīgas centru http://apollo.tvnet.lv/zinas/mezacukas-nu-jau-siro-pa-rigas-centru/690559?utm_source=inbox&utm_campaign=news&utm_medium=newsbox

Ļoti vēlētos spožākā IR viesa jautājums_4 komentāru:):):):)

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu