EK sāk procedūru pret Latviju par zemes pirkšanas ierobežojumiem • IR.lv

EK sāk procedūru pret Latviju par zemes pirkšanas ierobežojumiem

26
Foto: Rūta Kalmuka, F64

Latvijai pārmet pārāk stingrus noteikumus un aicina iesniegt argumentus

Eiropas Komisija (EK) aicina Latviju iesniegt savus apsvērumus par likumā iekļautajiem lauksaimniecībā izmantojamās zemes pirkšanas ierobežojumiem, kurus saskaņā ar ES tiesību aktiem var uzskatīt par kapitāla brīvu apriti un brīvību veikt uzņēmējdarbību ierobežojošiem, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Saskaņā ar ES tiesību aktiem noteikto pamatbrīvību ierobežojumi ir pieļaujami, ja to mērķis ir aizsargāt sabiedrības sevišķi svarīgas intereses, tomēr ir jāievēro nediskriminācijas un proporcionalitātes principi, informē EK pārstāvniecība Latvijā. Kaut arī dalībvalstīm ir atļauts pieņemt savus noteikumus, atbalstītu lauku attīstību, saglabātu lauku kopienas, neļautu zemei aizaugt un novērstu pārāk strauju zemes cenu kāpumu, noteikumiem jābūt saskaņā ar ES tiesību aktiem.

EK uzskata, ka Latvijas noteikumi ir stingrāki nekā vajadzīgs likuma leģitīmo mērķu sasniegšanai. Šie ierobežojumi ietver nosacījumu, ka iespējamajam lauksaimniecības zemes pircējam vajadzīga atbilstīga profesionālā kvalifikācija, kā arī nedrīkst būt nodokļu parādi. EK norāda, ka likumam būtu jātiecas labāk līdzsvarot dažādās pamatintereses. Trešdien sāktā pienākumu neizpildes procedūra attiecas tikai uz ES pilsoņu un ES reģistrētu uzņēmumu pirkumiem.

Dalībvalstis, ievērojot konkrētus nosacījumus, var saglabāt ierobežojumus pret ieguldījumiem no valstīm ārpus ES. EK informāciju pieprasa, nosūtot brīdinājuma vēstuli, kas atbilst pirmajam pienākumu neizpildes procedūras posmam. Latvijai atbilde jāsniedz divu mēnešu laikā.

Kā ziņots, likums par zemes privatizāciju lauku apvidos paredz, ka fiziska un juridiska persona varēs iegādāties līdz 2000 hektāru zemes. Lai zemi iegādātos, pircējam jāatbilst vairākām citām prasībām, turklāt atsevišķām zemes pircēju kategorijām noteiktas priekšrocības. Likumu apstiprināja, jo pērn maijā spēku zaudēja līdzšinējie zemes iegādes ierobežojumi.

Likums noteic – lai varētu iegādāties lauksaimniecības zemi, privātpersonai jābūt saimnieciskajai darbībai, tiesīgam saņemt tiešmaksājumus un pēdējo trīs gadu laikā jābūt ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas. Personai vajadzīga pieredze lauksaimniecībā vai jāiegūst nozares izglītība. Zemes īpašniekam apsaimniekošana jāsāk gada laikā pēc zemes iegādes un rakstiski jāapliecina tās izmantošana ražošanā, ja zeme pieteikta tiešmaksājumiem. Ja trīs gadu laikā zemes īpašnieks nenodrošinās tās izmantošanu, tiks paredzētas soda sankcijas.

Savukārt uzņēmumiem jābūt reģistrētiem Latvijā kā nodokļu maksātājiem un jānodarbina cilvēki, kuri ir ieguvuši profesionālo izglītību. Tiem būs jābūt tiesīgiem saņemt tiešmaksājumus, kā arī vismaz pēdējo trīs gadu laikā jāgūst ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas vismaz vienas trešdaļas apmērā no kopējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem.

Komentāri (26)

latvijas_valsts 29.04.2015. 22.24

Kārtējais zvaniņš šai valsts parodijai no ārpasaules. No viņsaules.

+1
0
Atbildēt

1

    dullaisdauka > latvijas_valsts 30.04.2015. 09.20

    Zināma taisnība tev ir, bet viss ir relatīvs; salīdzinot ar tavu valsti, kurai zvaniņš noskanējis labu laiku atpakaļ, šī valsts jau, kaut kā “izķepurosies”!

    0
    0
    Atbildēt

    0

haralds 11.05.2015. 18.04

lai takš tā N€irokomīzija iet uz nabagmāju!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu