Debates: Krievu TV kanāla nebūs. Vai būsim drošībā? • IR.lv

Debates: Krievu TV kanāla nebūs. Vai būsim drošībā?

27
Foto: Ieva Lūka, LETA
Māra Miķelsone

Ir.lv noslēdzas debates par jauna TV kanāla krievu valodā izveidi sabiedriskajā medijā

Visticamāk, Latvijas sabiedriskajā medijā tuvākajā laikā tomēr nebūs jauna TV kanāla krievu valodā. Par to jau pirms nepilna mēneša vienojusies valdības koalīcija, liecina Ir.lv rīcībā esoša informācija. Tam apliecinājums ir arī kultūras ministres šonedēļ presē minētais, ka „nākamgad Latvijai nebūs līdzekļu tā izveidei”.

Šodien noslēdzot Ir.lv debates par krievu valodas TV kanāla vajadzību Latvijā, liekas svarīgi minēt „Vienotības” pārstāves Sarmītes Ēlertes viedokli, ka, par spīti lielajai pretestībai, bija “svarīgi par šo lietu runāt un izmalt argumentus. Jo pie tā nāksies atgriezties, – [Krievijas prezidents] Putins ir uz ilgu laiku”. Viņas galvenais arguments par kanāla nepieciešamību ir Latvijas drošības intereses, jo krievvalodīgo iekļaušana nacionālajā sarunā ir Latvijas drošības jautājums.

Ir.lv debašu noslēgumā viņa izsaka tikai vienu teikumu: „Kara laikā informācijas lapiņas iedzīvotājiem no lidmašīnām kaisa valodā, kas viņiem vislabāk saprotama.”

Viņas oponents šajās debatēs – Nacionālās apvienības deputāts Edvīns Šnore – uzskata, ka „cīnīties ar Kremļa propagandu, paplašinot krievu valodas telpu Latvijā, ir tas pats, kas dzēst ugunsgrēku ar benzīnu”. Viņš NEPLP centienos izveidot jaunu krievvalodīgu TV kanālu sabiedriskajā medijā saredz paralēles ar situāciju savulaik Ukrainā – „vajagot tāpat kā Ukrainā organizēt “nacionālo sarunu” divās valodās”. Vai tad, ja „krieviem krieviski pateiks, ka, piemēram, PSRS okupēja Latviju, un viņi sapratīs, ka, jā, tā tiešām bija”, viņi sāks runāt latviski, vaicā Šnore. Un atbild – tas ir naivuma kalngals.

Šnores argumentācija šajās debatēs pamatā balstījās uz bažām par latviešu valodas telpas samazināšanos un apdraudējumu, ja tiks radīts šāds TV kanāls.

Ir.lv debatētāji katrs ir palicis pie savām atšķirīgajām domām. Laiks rādīs, kuram no viņiem ir taisnība. Pagaidām ir skaidrs viens – tuvākajā laikā Latvijas sabiedriskajā medijā nebūs jauna TV kanāla krievu valodā.

Kultūras ministre Dace Melbārde (NA) aicina stiprināt jau esošos medijus, jo naudas Latvijai ir maz. „Mediju eksperti jau pauduši, ka, lai jauns medijs iegūtu auditoriju, ir nepieciešams ļoti daudz laika un naudas. Tā kā mums nav ne viena, ne otra, tad trešā kanāla izveide nebūtu prātīga,” viņa teica intervijā „Neatkarīgajai“. Arī NEPLP paziņojumu par jauna kanāla izveidi nosauca par pārsteidzīgu, „, jo ir vajadzīgi vairāki scenāriji, kā stiprināt nacionālo informācijas telpu. Kanāla izveide krievu valodā nav brīnumnūjiņa”.

Sakiet arī jūs, mūsu lasītāji, savu galavārdu šajās debatēs! Ienāciet šeit un nobalsojiet, kuru pozīciju atbalstāt!

Komentāri (27)

Uģis 24.04.2015. 09.45

Laikam jau Ēlertei joprojām nepielec, ka valstsnācija, ja veidosies, tad tikai balstoties uz latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu! Un kategoriski jānorobežojas no divvalodības izpaudumiem jebkurā jomā, it sevišķi sabiedrības informēšanā! Valsts finansēta izglītība tikai valsts valodā!

+18
-1
Atbildēt

0

klejotājs 24.04.2015. 10.49

Nē, drošībā nebūsim nekad un krievu kanālam tur nav itin nekādas nozīmes. Tuvākos mēnešos, lai dabūtu sev izdevīgu prezidentu Latvijā, Maskava darīs visu; iepludinās naudu sev vēlamiem cilvēkiem un mēdijiem, centīsies nopirkt latviešu politiķus, draudēs, glaimos, darbinās savus aģentus Latvijā, izplatīs melus Latvijā un Eiropā un žvadzinās ieročus un atombumbas. Varbūt Andrim Bērziņam sāka palikt pa karstu tajā politiskajā virtuvē un tāpēc aiztinās uz “Kājiņām”.

+14
-2
Atbildēt

2

    krista > klejotājs 24.04.2015. 20.28

    Sveicu svētkos! ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > klejotājs 24.04.2015. 20.24

    klejotājs

    Maskava darīs visu; iepludinās naudu sev vēlamiem cilvēkiem un mēdijiem

    ————–

    ZRP(v) pocu naudas maki būtiski uzbliedīs, lai Latvijai tiktu prokremlisks prezidents un, vēlams, pederasts.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Fikseris 24.04.2015. 12.21

Varbūt beidziet translēt kremļa propagandu pa LTV7 un LR4? Nerunāsim nemaz par PBK un visiem kremļa kanāliem.

Īstais risinājums ir “fairness doctrine” Latvijā vai pat visā ES. Un izglītība tikai latviešu valodā- lai ir vienkārši “skolas”, nevis krievu vai latviešu skolas. Vismaz jaunatne tad izaugs sakarīgāka par sovoku paaudzi.

+11
0
Atbildēt

2

    v_rostins > Fikseris 24.04.2015. 20.31

    Fikseris

    lai ir vienkārši “skolas”, nevis krievu vai latviešu skolas.

    ———-

    Par to, kad sagūstīsi un uzvilksi tos uz āķa, pavaicā Pederastu parķijas pociem, kas atlika pāreju uz apmācību valsts valodā līdz 2018. gadam un cer to atlikt bezgalīgi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Fikseris 24.04.2015. 20.51

    Vajadzētu paskatīties, ko tie idioti teiks 2018.g.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu