G7 valstu līderi Krievijai pieprasa Minskas vienošanās izpildi • IR.lv

G7 valstu līderi Krievijai pieprasa Minskas vienošanās izpildi

6
Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers preses konferencē par G7 valstu vadītāju tikšanos. Foto: AFP/LETA

Tikai tad varēs atcelt sankcijas pret Krieviju, paziņoja G7 valstu vadība

Rietumvalstu sankcijas pret Krieviju var tikt atceltas tikai tad, ja Krievija izpildīs pašas parakstīto Minskas vienošanos par uguns pārtraukšanu Austrumukrainā un atvilks savu karaspēku, cienot Ukrainas suverenitāti. Par to kopīgi paziņojuši G7 valstu ārlietu ministri trešdien, 15.aprīlī, tikšanās laikā Vācijas pilsētā Lībekā.

Kā vēsta aģentūra „Reuters”, G7 uzsver ciešu saikni starp Minskas vienošanās izpildi un starptautiskajām sankcijām. „Sankcijas nav pašmērķis, to turpināšanai un iedarbībai jābūt cieši saistītai ar Krievijas vēlmi izpildīt Minskas vienošanās un Ukrainas suverenitātes cieņu,” teikts paziņojumā.

Ministri apsveic pirmos Krievijas un Ukrainas spertos soļus, lai pārtrauktu uguni Austrumukrainā, tomēr atzīmē, ka „nepieciešams nozīmīgs un ātrs progress vēl neizpildīto vienošanos punktu īstenošanā”.

Ministri aicina visas puses ievērot iepriekš pieņemtās vienošanās un tiekties pēc „turpmāka reāla progresa”, lai pārtrauktu apšaudes un izvestu smago bruņutehniku. Ārlietu ministri arī paziņoja, ka Krievijai jāizmanto sava „nozīmīgā ietekme” uz separātistiem.

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers, pavēstot par G7 valstu ministru tikšanās rezultātiem, teica, ka G7 valstis nevēlas izolēt Krieviju. „Es neesmu ieinteresēts izolēt Krieviju jebkādā formā,” teica Šteinmeiers.

Savukārt Vācijas aģentūra DPA vēsta, ka Šteinmeiers norādījis – lielais septiņnieks esot gatavs Krieviju savā lokā labprāt atkal uzņemt pie jebkuriem noteikumiem. Turklāt viņš uzsvēris, ka Krievijas atgriešanās jau G8 pulkā var notikt tikai tad, kad tiks ievērotas Minskas vienošanās un noregulēts konflikts Ukrainā.

 

Komentāri (6)

aivarsk 16.04.2015. 11.23

Visi tā vien alkst atcelt sankcijas, nevis pastiprināt tās, jo urlija nav neko izpildījusi no tā, kas bija jādara, lai sankciju nebūtu. Ne Krima, ne Doņecka/Luhanska nav atdota atpakaļ Ukrainai!

Pļutkinam tie poļu āboli bikuši nebijuši, kamēr vien mēs pērkam naftu un gāzi, tās pat nav īstas sankcijas…

+5
0
Atbildēt

0

dullaisdauka 16.04.2015. 09.26

Re kā… Atkal briest kārtējā nodevība! Krima, ja var saprast no te rakstītā un ticēt teiktajam, ir jau “norakstīta un aizmirsta”! Jautrie “demokrāti” neko nav mācījušies un, laikam neko neiemācīsies, pirms krievs nebūs pie Lamanša.

+4
0
Atbildēt

0

eltae 16.04.2015. 09.37

Prasīt var daudz ko! Putinam tādas prasības, kā pīlei ūdens.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu