Eiropas Centrālā banka atļauj pārdot "Citadeli" • IR.lv

Eiropas Centrālā banka atļauj pārdot “Citadeli”

13
Bankas "Citadele" ēka Rīgā. Foto: Andrejs Baburovs, LETA

Bankas jauno investoru izvērtēja pēc pieciem galvenajiem likumā noteiktajiem kritērijiem

Ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) Padomes gala lēmumu trešdien ir noslēdzies bankas “Citadele” jauno investoru izvērtēšanas process, un Latvijas valdības apstiprinātā investora “Ripplewood Advisors LLC” meitas kompānijai “RA Citadele Holdings LLC” un 12 starptautisku investoru grupai ir dota atļauja iegūt visu valsts īpašumā esošo bankas daļu, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Nodrošinot rūpīgu investora izvērtēšanas procesu, uzraudzības iestādes balstījās uz pieciem galvenajiem likumā noteiktajiem kritērijiem – brīvā kapitāla pietiekamību, finansiālo stabilitāti, ieguldīšanai paredzēto līdzekļu izcelsmes legalitāti, investora reputāciju un biznesa plānu, kurā ir atklāts redzējums un stratēģija bankas turpmākajai darbībai, vēsta LETA.

Lai jaunais investors varētu pilnvērtīgi iesaistīties bankas darbībā, tam sadarbībā ar Privatizācijas aģentūru būs vēl jāpabeidz akciju iegādes process.

Tā kā bankai ir meitasuzņēmumi Lietuvā un Šveicē, tuvākā laikā investoriem būs jāsaņem arī šo valstu regulatoru piekrišana būtiskas līdzdalības iegūšanai meitas uzņēmumos.

Jau ziņots, ka saskaņā ar 2014.gada 5.novembrī parakstīto bankas “Citadele” akciju pirkuma līgumu, “RA Citadele Holdings LLC” un divpadsmit starptautisku investoru grupa varēs iegūt visu valsts īpašumā esošo bankas daļu jeb 75% mīnus viena akcija.

 

Komentāri (13)

Jānis 16.04.2015. 10.15

par atbildību Citadeles lietā… https://www.youtube.com/watch?v=jlOHl2UyNDA

+2
0
Atbildēt

0

andrejs 16.04.2015. 12.17

Eksministra un skandināvu eksbanķiera sīkā kļūdiņa, kas valstij izmaksās 114 mio. eiro, bet skandināvu bankām nodrošinās garantētus ienākumus:

Andris Vilks skaidro: «Valsts tiešām ir pārkreditējusies par lielāku summu, nekā pašlaik nepieciešams, taču tas darīts, zinot, ka ziemā Latvijai būs jāatdod Eiropas Komisijai aizņēmums viena miljarda eiro apmērā, bet pavasarī bijušas iespējas aizņemties par ļoti labām likmēm.»

Tātad laikā, kad Latvijai nebija vajadzīgi tik lieli finanšu resursi, Finanšu ministrija nez kāpēc emitēja obligācijas par vienu miljardu eiro. Valsts kase 2014. gada 24. aprīlī par šo gadījumu sniedz šādu informāciju: «Latvija sekmīgi emitēja desmit gadu obligācijas viena miljarda eiro apmērā ar fiksēto procentu (kupona) likmi 2,875% gadā (ienesīgums 2,961%). Pieprasījums pēc Latvijas obligācijām vairāk nekā trīs reizes pārsniedza piedāvājumu.»

Tikai ir jāatgādina, ka 2013. gada novembrī Eiropas Centrālā banka (ECB) refinansēšanas likmi pazemināja līdz 0,25% gadā. 2014. gada jūnijā ECB refinansēšanas likmi noteica 0,15% gadā, bet šā gada septembrī jau 0,05% gadā. Zemāk vairs nav kur! Tālāk ir nulle vai negatīvi lielumi! Jā, negatīvi lielumi! No šā gada vidus komercbankas, kuras izvēlas savus brīvos līdzekļus eiro valūtā uzglabāt Vācijas bankās, par depozītiem saņem nevis procentus, bet tām ir jāpiemaksā par naudas uzglabāšanu drošā bankā. Var izvirzīt hipotēzi, ka, redzot procesus Eiropā un to, ka ECB plāno būtiski samazināt likmes (tirgus to jau gaidīja), Latvijas valdība kopā ar Finanšu ministriju noorganizēja komercbankām un finanšu investoriem dāsno procentu svētkus. Šogad, kad par eiro uzglabāšanu komercbankām ir pat jāpiemaksā, Latvijas Finanšu ministrija piemaksāja aptuveni vienu procenta punktu. Emitējot obligācijas šā gada septembrī, kad ECB refinansēšanas likme jau tuvojas nullei, obligāciju procents būtu vēl zemāks!

+1
0
Atbildēt

0

andrejs 16.04.2015. 11.12

atļauj pārdot “Citadeli”

——————————-

atļauj pārdot? visu laiku taču bija runa, ka liek pārdot.

p.s. Interesanti būtu uzzināt, kad budžetā ienāks lielā :) nauda un kas saņems dividendes no pag. gada peļņas?

+1
0
Atbildēt

3

    aivarsk > andrejs 16.04.2015. 11.33

    Andrej, nekāda nauda neienāks, peļņa pieder jaunajiem īpašniekiem! Straujuma apgalvo, ka RapeInWood samaksās tomēr vairāk, kā paredzēto 1 EUR

    http://m.tvnet.lv/article/554860i

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > andrejs 16.04.2015. 11.50

    Vienā no pirmajiem rakstiem par Citadeles pērnā gada rezultātiem bija teksts, ka Straujuma lūgšot :))) Ripļus palielināt cenu… Vēlāk šis teksts kkur pazuda, un straujuma sāka murgot, ka “jācer, ka cena nebūšot zemāka” par milzīgajiem 74 miljoniem (50 miljoniem latu)…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > andrejs 16.04.2015. 11.55

    andrejs

    Tādas afēras pat godmaņ-kalvīš-šļeser valdībai sapņos nerādījās. Zagšanai tomēr vajag milzu talanta, vai arī nama Maskavā, Dzeržinska laukumā, veselas nodaļas daudzu mēnešu pašaizliedzīga darba.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu