Straujuma: Kāds no Valsts kancelejas ir nopludinājis klasificētu informāciju • IR.lv

Straujuma: Kāds no Valsts kancelejas ir nopludinājis klasificētu informāciju

52
VK direktore Elita Dreimane valdības sēdē. Foto: Ieva Čīka, LETA

Valdībai drīzumā būs jālemj par Dreimanes atlaišanu no VK direktores amata

Valdības vadītāja Laimdota Straujuma (Vienotība) trešdien LNT raidījumā “900 sekundes” teica, ka kāds no Valsts kancelejas darbiniekiem vairākkārt nopludinājis “informāciju, kas ir klasificēta”.

Straujuma nevarēja precīzi pateikt, vai tā bijusi Valsts kancelejas (VK) vadītāja Elita Dreimane vai kāds cits no VK darbiniekiem. Taču informācijas nopludināšana notikusi vairākkārt.

Straujuma skaidroja, ka jau Valda Dombrovska (V) valdības laikā dažādās interneta vietnēs parādījušās klasificētu dokumentu kopijas.

Jau ziņots, ka VK direktorei Dreimanei pielaide valsts noslēpumam anulēta ilgstošas pārbaudes rezultātā, nevis uz šaubu pamata. Par to otrdien informēja Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Maizītis. Viņš uzsvēra, ka pielaides anulēšana nav tikai SAB priekšnieka lēmums, bet gan balstās uz vairāku tiesībsargājošo institūciju ilgstošu pārbaužu rezultātiem par konkrētiem faktiem, tai skaitā ilgstošiem pārkāpumiem Valsts kancelejā par informācijas apriti.

Straujuma izteica cerību, ka valdības ministri saprot situāciju par VK direktori Dreimani un balsos par viņas atlaišanu. Pati Dreimane netaisās piekrist SAB konstatējumam par viņu un netaisās arī pieņemt citu amatu ierēdniecībā, ko viņai solīja piedāvāt valdības vadītāja.

Straujuma LNT teica, ka jautājums par Dreimanes atstādināšanu tagad būs ģenerālprokurora lēmums, bet tuvāko nedēļu laikā par augstās ierēdnes atlaišanu lems valdība.

“Juridiski jebkura rīcība var būt tikai pēc tam, kad es saņemu ģenerālprokurora atzinumu,” otrdien pēc valdības sēdes skaidroja premjere.

Vienlaikus Straujuma atklāja – ja ģenerālprokurors SAB lēmumu nemainīs, viņa labprāt Valsts kancelejas vadītāja amatā redzētu kādu, kurš nav no Valsts pārvaldes.

Tāpat viņa noliedza, ka amats būtu apredzēts premjeres biroja vadītājam Ringoldam Arnītim. “Kategoriski nē,” teica Straujuma, uzsverot, ka VK direktora amatu neieņems neviens no viņas biroja.

Premjerministre trešdien raidījumā teica arī, ka no drošības iestādēm saņemta informācija par iespējamām nekārtībām 9.maijā. SAB ir ziņojis arī par spiediena izdarīšanu uz Latvijas politisko eliti.

 

Komentāri (52)

DD1 15.04.2015. 08.35

Tagad sekos Dreimanes sāga ar daudziem turpinājumiem līdzīgi kā Vaškeviča un Streļčenoka gadījumos. Ar Vaškeviču Repšem izdevās tikt galā, bet, kas attieca uz Streļčenoku, tad drīzāk viņam izdosies tikt galā ar KNAB.

+12
-1
Atbildēt

13

    aivarsk > DD1 15.04.2015. 10.17

    Paskatīsimies, kas notiks ar strīķes nobēdzinātajām vienotības kamparšmucēm…

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    Ēriks > DD1 15.04.2015. 10.53

    Jā,vēl nevar,neviens no Vienotības vēl nav tiesāts…bet to jau vēl var paspēt.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > DD1 15.04.2015. 11.46

    džeri – lielais vairums koruptīvo darījumu ir absolūti likumīgi – bet tas jau nepadara tos mazāk kaitīgus vai negodīgus. Nu kautvai VN privatizācija, vai Šķēles veikta pārtikas uzņēmumu privatizācija – likumnīgi un vienlaikus negodīgi, bet vai rezultats labs vai slikts .. tur vel var strīdēties.

    Tieši tāpat 3a – itkā likumīgi, bet vai godīgi?

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Normunds > DD1 15.04.2015. 10.10

    Vienotība noslepeno katru savu nesmuko kaku. Būtu jāsakārto ne tikai pielaižu piešķiršana bet arī noslepenošana. Jāizveido augstākajā tiesā 2-3 tiesnešu kolēģija, kas izlemj galīgo lēmumu par pielaidēm un arī par noslepenošanas pamatotību, lai cilvēki, žurnālisti var pārsūdzēt noslepenošanu.

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    Ēriks > DD1 15.04.2015. 10.37

    Un Lembergs arī visu likumīgi darīja.Re ka nevar notiesāt.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Ēriks > DD1 15.04.2015. 10.35

    Jā,un Zaķis ar Dombrovski un Vējoni uz Gruziju biļetes paši pirka!Un Citadeli ļoti izdevīgi pārdeva!Investīcijas tā vien griežas.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    Normunds > DD1 15.04.2015. 10.22

    citadele, airbaltic, 3a kredītiņi, politiskie kredīti, TUA, pietuvināto labdarības fondi – tur visur smird pēc korupcijas.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    klusais > DD1 15.04.2015. 11.16

    dzeris – es gan ticu , ka Strīķe varētu būt nobēdzinājusi … un mani tas nemaz neizbrīnītu :)

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Normunds > DD1 15.04.2015. 16.27

    dzeris49 Normunds – izskaties, tu neatšķir korupciju no politiskiem lēmumiem, ko pieņem Saimas vairākums, tie tev var nepatikt, bet, tie ir absolūti likumīgi.

    ==============

    “Politiskie lēmumi” par labumu savā kabatā ir korupcija. Zaķa pieņemtie lēmumi tautsaimniecības komisijā, kas pašam rada materiālu labumu ir augstākā līmeņa korupcija – pats radīja caurumus nodokļu likumdošanā, pats optimizēja. Tu neapzinies šādas korupcijas bīstamību, lai arī tā nav tik acīmredzama, kā piecītis ceļu policistam, bet ļaunums no tādas ir miljons reižu lielāks.

    Tāpat Dombrovska un viņa vadītās Vienotības pieņemtie lēmumi TUA sakarā pamatīgi smird pēc korupcijas. Godīgā valstī Zaķis nebūtu vispār tautsaimniecības komisijā vai arī būtu pametis biznesu, bet Dombrovska sieva vai nu būtu pametusi NĪ biznesu vai šķīrusies. Zviedrijā manis uzskaitītie piemēri būtu visīstākā korupcija.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > DD1 15.04.2015. 10.29

    Normunds – izskaties, tu neatšķir korupciju no politiskiem lēmumiem, ko pieņem Saimas vairākums, tie tev var nepatikt, bet, tie ir absolūti likumīgi.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > DD1 15.04.2015. 10.10

    Streļčenoks jau ticis galā ar KNAB, pamazām, tiek galā arī ar mūsu Saeimas sakarīgo daļu, un sāk fabricēt kādas tur lietas pret kaut cik sakarīgiem politiķiem, protams, ne bez “tautas mīluļa” Lemberga un tuvāka ZZS partnera SC astbaslsta, kas neļauj šo slimo klaunu atstādināt.

    īstenībā, man nav saprotams, vai Streļčenokam tā pielaides iespēja valsts noslēpumam nebūtu jāpārbauda?

    Protams, tas būtu jādara pēc psihiskās ekepertīzes, ja jau mums tādas iestādes spēj vadīt akcentētas vai vienkārši paranojālas personas, kuru rīcība pakļauta nevis valsts, bet, savu vajāšanas murgu interesēm uz neadekvātas situācijas un savas personas novērtējuma fona, un viss tas laimīgi sakrīt ar divu partiju interesēm, no kurām viena totāli nopirkta, otra – prokrieviska, bet, abas strādā pret Latvijas interesēm, tad, jau lai tik turpina, lai ko tas nemaksātu Latvijas valstij.

    +12
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > DD1 15.04.2015. 10.47

    Lembergu nevar notiesāt tāpēc, ka viņš pats pielicis roku tādas tiesībsrag. sistēmas izveidei, caur tādu tiesu amatpersonu ievēlēšanu caur savu nopirkto partiju, tāpēc, ka viņa lietā pazuda vai pēkšņā nāvē mirst liecinieki, kas pret viņu var liecināt, caur likumdošanas izmaiņām, arī pateicoties ZZS, TBLNNK un SC sadarbībai, par V neko tādu neviens pateikt nevar.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > DD1 15.04.2015. 10.21

    Iesākumā paskatīsimies, vai Striķe vispār ko nobēdzinājusi, vai arī tu esi viens absolūts naivulis, kurš tic murgiem, ko tev stāsta viens psihopāts, iespējams, pēc tam, kad kāds viņu uz to inducējis.

    +13
    -4
    Atbildēt

    0

dzeris49 15.04.2015. 09.57

“Vienlaikus Straujuma atklāja – ja ģenerālprokurors SAB lēmumu nemainīs, viņa labprāt Valsts kancelejas vadītāja amatā redzētu kādu, kurš nav no Valsts pārvaldes”.

————————————–

Tīšām vai netīšām, bet, ar šo frāzi Straujuma, manuprāt, izteica, kādās domās viņa ir par visu mūsu VP un tur strādājošo cilvēku kvalitāti, un kurš tad labāk par Straujumu to var zināt?

Manuprāt, laba viela pārdomām un pirmais secinājums jau parādās pats no sevis – kvantitātes un izmaksu neatbilstība kvalitātei.

+11
-2
Atbildēt

5

    Arturs Pērkons > dzeris49 15.04.2015. 10.43

    Zemnieku valodā tas nozīmē, ka valdošai elitei, kura pietur Straujumu amatā, neder Dreimanes komanda un ka tā tiks nomainīta.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 15.04.2015. 11.58

    dzeris49

    Tikai Straujuma ar Dombrovski?

    ————-

    Ne tikai, vienkārši tie kolorado lenteņi vissvaigākā atmiņā. Tas nebūt nenozīmē, ka citi Latvijas ienaidnieki izbēgs no barga un taisnīga soda.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 15.04.2015. 10.24

    Un kurš, ja ne straujuma + dombrovskis ir atbildīgs par to????

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 15.04.2015. 12.05

    “bprāt Valsts kancelejas vadītāja amatā redzētu kādu, kurš nav no Valsts pārvaldes”

    ===

    Nez, kāpēc šāds kritērijs netika izvirzīts Straujumai?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 15.04.2015. 10.33

    Tikai Straujuma ar Dombrovski?

    Mums citas partijas vispār neatbild ne par ko, V ir ieviesusi totalitāro režīmu, un visu izlemj viena?

    V pat Streļčenoku nevar nomainīt Saeimas vairākuma sabotāžas dēļ, tad ko tu runā par visu VP?

    Sarp citu, taisni Dombrovskis, protams, pēc SVF pieprasījuma, krietni samazināja birokrātiju, bet, strukturalās reformas tā arī neveica politiskā atbalsta trūkuma dēļ, kaut, nevar, laikam, teikt, ka arī V bija milzīgi ieintersēta ko mainīt, neviens nav ieintersēts, zini kādu partiju, kas milzīgi par to iestājas?

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

zanE. 15.04.2015. 11.44

…mjā….hibrīdkara invalīdi vairojas ne pa dienām, bet stundām…izrādās – vissliktāk sagatavoti hibrīdkara apstākļiem ir tieši NA vēlētāji un atbalstītāji, tāpēc viņu rindās tik daudz ievainoto…

+7
0
Atbildēt

3

    Arturs Pērkons > zanE. 15.04.2015. 12.14

    Valdība, kura netiek galā ar acīmredzamu neatbilstošu vadītāju KNAB, bet ar skaļu blīkšķi pasniedz Dreimani kā baigo problēmu, pati nejēdz hibrīdkara statēģiju.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Arturs Pērkons > zanE. 15.04.2015. 13.11

    Atslēgas vārds “varētu”. Tāpat kā varēja jau sen tikt galā ar slavenajiem maisiem, tāpat kā varēja nepieļaut n-to miljonu izšķērdēšanu neefektīgos tīmekļa portālos, u.tt. Jā, varētu.

    Nevar tāpēc, ka negrib. Negrib tāpēc, ka nav izdevīgi.

    Te arī nonākam pie atbildes, kurš hibrīdkarā zaudēs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 15.04.2015. 12.54

    …Artur….jau vakar rakstīju:

    …….starp citu…piemērojot šādu argumentāciju par ilgstošiem pārkāpumiem ar informācijas apriti KNABā – varētu nesāpīgi aizrotēt arī Streļčenoku, jo informācijas noplūde no KNAB joprojām nav apturēta un to savtīgos nolūkos savai aizstāvībai – izmanto pats KNAB priekšnieks…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu