Par nodegušo Ziedoņa klētiņu apdrošinātājs izmaksās 23 500 eiro • IR.lv

Par nodegušo Ziedoņa klētiņu apdrošinātājs izmaksās 23 500 eiro

24
Nodegusī Imanta Ziedoņa klētiņa Murjāņos. Foto no portāla Lsm.lv

Atlīdzības apmērs esot pietiekams, lai atjaunotu ēku autentiskā veidā

Apdrošināšanas a/s “Balta” jau 24 stundu laikā vienojās ar 7.aprīlī nodegušās klēts pārvaldītāju – Imanta Ziedoņa fondu “Viegli” – par atlīdzības izmaksu pilnā apmērā, tādējādi nodrošinot iespēju ātri atjaunot nodegušo būvi, aģentūru LETA informēja “Baltas” pārstāve Anita Irbīte.

Imanta Ziedoņa vasaras mājas klēts ēka bija apdrošināta par 29 000 eiro, attiecīgi atlīdzība, ko fonds “Viegli” saņem no “Baltas” ir 23 500 eiro, informēja fonda “Viegli” pārstāve Inga Zālīte.

“Atlīdzība veidojas, apdrošināšanas summai atņemot polisē noteikto pašrisku un derīgās atliekas, kas ir baļķu konstrukcijas un pamati, ko atjaunosim, kā arī iekļaujot atlīdzību par bojā gājušajām saimnieciskajām lietām,” informēja Zālīte.

Pēc pirmajām konsultācijām ar iespējamiem ēkas restauratoriem, atlīdzības apmērs ir pietiekams, lai atjaunotu ēku autentiskā veidā, aizstājot bojā gājušās konstrukcijas daļas, piemēram, jumtu, ar jauniem materiāliem, sacīja Zālīte.

Šī situācija vēlreiz apliecina, ka ikviens uguns nelaimes gadījums ir atšķirīgs, un atlīdzības izmaksas procesa raitums izriet no nodarītajiem zaudējumiem, kā arī celtnes sarežģītības pakāpes un, protams, apdrošināšanas līguma nosacījumiem, norādīja Irbīte.

“Katrs uguns nelaimes gadījums ir atšķirīgs – tā cēlonis, nodarītie zaudējumi, klienta situācija ir individuāla un prasa dažādus situācijas risinājumus, tāpēc “Balta” vienmēr dodas uz ikvienu negadījuma vietu, lai veiktu izmeklēšanu, noteiktu īpašuma zaudējumus un tādējādi arī novērtētu nepieciešamo atlīdzību, ko piešķirt klientam, lai būtu vieglāk tikt pāri negadījuma radītajām sekām. Arī šis gadījums nav izņēmums – “Balta” īpašuma zaudējuma novērtēšanas eksperti operatīvi iesaistījās negadījuma izmeklēšanā. Jau diennakts laikā tika panākta vienošanās par atlīdzības izmaksas apmēru, kas nepieciešams ēkas atjaunošanai,” norāda “Balta” atlīdzību direktors Ingus Savickis.

Priekšnosacījums šādam raitam atlīdzības risinājumam ir skaidrība noslēgtā apdrošināšanas līguma nosacījumos, jo, jau slēdzot apdrošināšanas līgumu, fonda pārstāvji kopā ar “Balta” pārstāvjiem bija pielāgojuši apdrošināšanas nosacījumus tieši šādu kultūrvēsturisku objektu apdrošināšanai, kas ir ārpus ikdienas standarta, skaidro Savickis.

“Nevar noliegt apdrošināšanas gadījuma emocionālo raksturu, kas rodas, saskaroties ar kultūrvēsturiskas celtnes bojāeju. Mūsu uzdevums ir gādāt, lai vietas ar bagātu emocionālo vērtību atkal mūs visus priecētu. Fonda “Viegli” darbību “Balta” uzlūko kā virsvērtību piešķirošu plašā tautas mērogā, tādēļ esam īpaši gandarīti, ka spējam tik ātri un organizēti sniegt atbalstu fonda darbībai un līdz ar to arī Imanta Ziedoņa vasaras mājas klēts atjaunošanai,” uzsver Savickis.

Viņš stāsta, ka kultūrvēsturisko celtņu ugunsgrēki nav bieža parādība, taču ikviens gadījums prasa ļoti atšķirīgu un individuālu pieeju. “Atskatoties uz pēdējo gadu notikumiem, nākas secināt, ka diemžēl Latvijā mums ir nācies piedzīvot tiešām lielus uguns postījumus vairākās kultūrvēsturiskās celtnēs. Šie gadījumi parāda, cik svarīga, līgumu noslēdzot, ir profesionāla un atbildīga attieksme gan no apdrošinātāja, gan apdrošinājuma ņēmēja puses, gādājot par apdrošināšanas segumu un ņemot vērā objekta vērtību,” piebilst Savickis.

7.aprīlī Murjāņos uguns nopostījusi dzejnieka Imanta Ziedoņa klētiņu. Kā aģentūru LETA informēja Imanta Ziedoņa fonds “Viegli”, negadījumā nav cietušo, kā arī nav skarta Ziedoņa muzeja ēka un citas ēkas. Ugunsgrēka iemesli un zaudējumi tiek noskaidroti.

Klētij ir noliktavas un darba telpu funkcija, kas ziemas periodā netiek izmantota. Klētī neglabājās muzeja vērtīgie priekšmeti. Klēts ir apdrošināta, un tā ir aprīkota ar ugunsdrošības signalizāciju.

Murjāņos atrodas dzejnieka mājas “Dzirnakmeņi”. Pērn dažādu kultūras pasākumu laikā gūtie ieņēmumi tika ziedoti Ziedoņa fonda “Viegli” projektu un mērķu īstenošanai, tostarp arī dzejnieka māju “Dzirnakmeņi” sakopšanas un labiekārtošanas turpināšanai, veidojot tās par radošuma centru.

 

Komentāri (24)

traductrice 10.04.2015. 14.23

cik jauki. nav pagājušas ne divas dienas, un ar apdrošinātāju jau viss ir sakārtots.

Prezidenta pilij laikam vienkārši “nepaveicās”…

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu