Gada labākā grāmatu mākslinieka titulu iegūst Zigmunds Lapsa • IR.lv

Gada labākā grāmatu mākslinieka titulu iegūst Zigmunds Lapsa

24
Mākslinieks Zigmunds Lapsa. Publicitātes foto

Konkursā “Zelta ābele 2014” apbalvotas skaistākās grāmatas

Grāmatu mākslas konkursā “Zelta ābele 2014” par Gada mākslinieku pasludināts Zigmunds Lapsa, bet balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā piešķirta SIA “Jānis Roze” izpilddirektorei Inārai Beļinkajai.

Lapsa dzimis 1982.gadā Rīgā. 2008.gadā grafisko dizainu studējis Londonas Mākslu Universitātē (Central Saint Martins), kopš 2013.gada rudens Londonā sācis vizuālās komunikācijas studijas maģistrantūrā Karaliskajā Mākslas skolā (Royal College of Arts). Patlaban dzīvo un strādā Amsterdamā.

Lapsa darba pieredzi guvis Amsterdamā – “Studio Lauce” , “Lesley Moore” un “Thonik”. Kopā ar Lesley Moore studiju veidojis Nīderlandes Nacionālās operas un baleta teātra identitāti.

Konkursā “Zelta Ābele 2014” mākslinieks Lapsa bija nominēts kategorijā “Proza” par darbiem: Mikolajs Ložiņskis. “Grāmata” (Mākslinieks – Zigmunds Lapsa; tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – “Mansards”) un sēriju: Riku Korhonens “Ārstu romāns”, Juli Zeh “Ērgļi un eņģeļi”, Džeimss Boldvins “Cita zeme” (Mākslinieks – Zigmunds Lapsa; tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – “Mansards”).

Dzejas kategorijā balva piešķirta Vladimira Svetlova krājumam “Lietots”. Māksliniece ir Ieva Skuja, izgatavojusi Jelgavas tipogrāfija, bet izdevējs ir “Orbīta”.

Prozas kategorijā godalgots “Orbītas” autoru kolektīva darbs “Proza”. Mākslinieks ir Reinis Pētersons, izgatavojusi Jelgavas tipogrāfija.

Kategorijā “Skatāmgrāmatas bērniem” balvu ieguvusi sērija, kurā ietilpst Jura Zvirgzdiņa grāmatas “Miega pasaka” un “Ziemas pasaka”. Pie šo grāmatu dizaina strādājusi Laura Mortensena-Floresa, bet ilustrācijām – Anita Paegle. Izgatavojusi Jelgavas tipogrāfija, izdevējs – “Zvaigzne ABC”.

Savukārt kategorijā “Lasāmgrāmatas bērniem” balvu ieguvusi Zvirgzdiņa un Ingunas Cepītes “No Rīgas līdz Rīgai. Tobiass un Tama Lielajā bibliotēku ceļojumā”, kuras māksliniece ir Elīna Brasliņa. Grāmata izgatavota Jelgavas tipogrāfijā, izdevējs – “Pētergailis”.

Zinātnisko grāmatu vidū uzvarētājs ir autoru kolektīva un mākslinieces Ineses Hofmanes izdevums “Gotharda Frīdriha Stendera Ābeces. Faksimili. Transkripcijas. Apceres”. Izgatavojusi Jelgavas tipogrāfija, izdevis “Neputns”.

Kategorijā “Uzziņu literatūra” balvu ieguvis Kristīnes Zaļumas darbs “Liepupes muiža”. Māksliniece ir Dita Pence, izgatavojusi Jelgavas tipogrāfija, izdevējs – “Lauku Avīze”.

Tikmēr kategorijā “Mākslas izdevumi” apbalvots Jāņa Murovska un Anitas Vanagas darbs “Jānis Murovskis. Sietspiede” ar mākslinieci Inetu Berkmani. Darba tipogrāfija ir “Livonia Print”, izdevējs – “Muretart”.

No foto albumiem balvu ieguvusi Kaspara Gobas un Gundegas Repšes “Rīgas salas” ar tās mākslinieku Ivo Grunduli. Darbu izgatavojusi tipogrāfija “Livonia Print”, izdevējs ir “Elm Media”.

Grāmatas vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija Ieva Bečere, Ingrīda Burāne, Roberts Koļcovs, Gunārs Krollis, Sarmīte Māliņa, Ilze Ramane un Uldis Sosnovskis.

Konkurss noticis 22.reizi. Kopā tajā 40 izdevēji bija pieteikuši 117 grāmatas, bet nominētas tika 36 grāmatas.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu