Spārītis: Eiropa ir morāli bankrotējusi, jāvēršas pie Austrumu gudrības • IR.lv

Spārītis: Eiropa ir morāli bankrotējusi, jāvēršas pie Austrumu gudrības

46
LZA prezidents Ojārs Spārītis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Zinātņu akadēmijas prezidents autoritāras sabiedrības sociālo piramīdu nosauc par svētu

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis uzskata, ka Eiropas Savienībai tagad ir būtiska Austrumu partnerība un vēršanās pie “Austrumu gudrības”, jo Eiropa apzinās savu “morālo, finansiālo un politisko bankrotu”.

Intervijā “Latvijas Avīzei” Spārītis stāsta, ka šī atskārsme viņam nākusi komandējumā Uzbekistānā. Vēršanās pie “Austrumu gudrības” Spārītim nozīmē to, ka “Austrumos joprojām pastāv hierarhija un sistēma”.

“Kamēr Eiropas liberālisms lielā mērā sistēmu ir demontējis un katrās vēlēšanās četros gados izveidojusies hierarhija tiek kārtējo reizi sagrauta un sajaukta kā lego klucīši. Nākamajos četros gados pie varas nonākušie šos klucīšus mēģina salikt no jauna, lai panāktu, ka valsts ir darbotiesspējīga. Austrumos toties jau gadu tūkstošiem sabiedrības sociālā piramīda ir svēta,” saka Spārītis.

Viņš turpina, ka “var jau augstprātīgi teikt, ka tā ir nevienlīdzība, bet vienlaikus tā ir struktūra, kurā no augšas pateikto vārdu vai motivēto rīcību novada līdz katram apakšējam pakāpienam”.

Spārīša sajūsmu Uzbekistānā raisījis tas, ka tur trijos gados pēc valdības lēmuma izveidoti tehnoloģiski institūti, kur strādāt zinātniekiem, kamēr Latvijā, uzsver LZA prezidents, nevar panākt šādu institūtu izveidi.

Nesen Ir.lv rakstīja par marta beigās Uzbekistānā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās ar vairāk nekā 90% balsu pārsvaru “uzvarēja” tas pats prezidents Islams Karimovs. Par Uzbekistānā redzēto sajūsminājās arī Latvijas CVK vadītājs Arnis Cimdars, kurš tur bija ieradies kā vēlēšanu novērotājs. Viņš vietējos medijos slavinoši izpaudās par vēlēšanu situāciju autoritārajā Uzbekistānā – tur redzētais viņu pārsteidzis “līdz sirds dziļumiem”.

Cimdars par Uzbekistānas vēlēšanu sistēmu atzinis: „Manuprāt, valstī ir izstrādāta sava unikāla sistēma, kas turklāt atbilst visām starptautiskajām normām un standartiem.”

Savukārt Spārītim par hierarhiju var piekrist tāpēc, jo 76 gadus vecais Karimovs Uzbekistānā valda jau 25 gadus un pagaidām negrasās izlaist varas grožus no savām rokām.

Tiesa, starptautiskā sabiedrība atzinusi, ka opozīcija Uzbekistānā tiek vajāta, daudzi aktīvisti atrodas aiz restēm vai arī ir pametuši valsti represiju dēļ. Ņemot vērā autoritāras valsts tradīcijas, arī EDSO novērotāju ziņojums par demokrātijas līmeni Uzbekistānā nav glaimojošs.

Nemaz jau nerunājot par to, ka Uzbekistāna līdzās Baltkrievijai, Irānai, Ķīnai, Ziemeļkorejai, Sīrijai un Turkmenistānai regulāri iekļauta ANO ziņojumos kā valsts, kurā netiek ievērotas cilvēktiesības.

 

Komentāri (46)

Yan LEE 09.04.2015. 19.21

Skaidrs. Vairs neskatāmies uz Zviedriju vai Somiju pēc parauga. Tās tad esot bankrotējušas. Jaunais paraugs ir Uzbekistāna – viena no nebrīvākajām valstīm pasaulē. Tur viss plaukst un zeļ. Slima suņa murgi. Spārītis palaida garām iespēju paklusēt.

+32
-2
Atbildēt

5

    edge_indran > Yan LEE 09.04.2015. 23.41

    ——–

    Avotiņa kungs skolas gados tādu grāmatiņu “Krustēva Toma būda” (autore – Harieta Bīčere-Stova) neizlasīja? Kaut ko par Āfrikas kolonizāciju un vergiem ASV skolotāji nestāstīja? Vajag painteresēties – statistiku izvērtēt, par “civilizētajiem” eiropiešiem un ASV “demokrātiem” pafilosofēt:

    “In American Holocaust (1992), David Stannard estimates that some 30 to 60 million Africans died being enslaved.”

    African American Slavery http://necrometrics.com/pre1700b.htm

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Yan LEE 09.04.2015. 19.34

    Nez vai tur ir tikai murgi,sen zināms,ka diktatoriem daudz vieglāk realizēt savus nodomus.Un,ja valstij palaimējas ar tādu diktatoru,kura nolūks-attīstīt savu valsti…piemērus nebūtu tālu jāmeklē – Ulmanis,Dienvidkoreja…

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Yan LEE 09.04.2015. 20.46

    ———

    Lee Kuan Yew and the Singapore miracle

    http://media.gotraffic.net/images/i4vmjhaSRXac/v24/628x-1.jpg

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Yan LEE 09.04.2015. 20.49

    Un,ja valstij palaimējas …

    Ja palaimējas, tad labi, bet ja nepaveicas – tad netiec vaļā

    Un ja sākas vecuma marasms un paranoja – tad sākas slepkavošana.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Yan LEE 09.04.2015. 20.54

    Jā – indrāns nosauca vienu pozitīvo piemēru, bet ir jau arī citi:

    Staļins ar desmitiem miljonu noslepkavotajiem

    Hitlers arī centies tuvoties Staļina mērogiem

    Mugabe kurš “atjaunoja taisnīgumu” Zimbabvē, kur inflāciju mēra % stundā, nevis % gadā

    Kimu dinastija Z-Korejā

    utt

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

nomale 09.04.2015. 19.18

Mani šīs atklāsmes sāk biedēt!

Uzbekistānā nodibināti zinātniskie institūti, kuri pat darbojas…??? Kāpēc tad uzbraucieni Eiropai ar tās vēlēšanu sistēmu? Kas Eiropā zinātniskie institūti nepastāv vai nedarbojas?

Ja tādi auni vada mūsu zinātni, tad labi ka viņiem nedod naudu!

+32
-4
Atbildēt

2

    ierados > 10.04.2015. 07.03

    Tādi auniski blējieni nāk pēc klimaksa iestāšanās. Lai vecais auns, rullē uz čurkmenistānu, meties uz vaiga pie sultāna troņa un slavē to līdz debesīm. Varbūt viņam paveiksies un sultānam patiks. Iespējams, uz brītiņu paliks dzīvs. Varēs sūtīt rakstus puzes lāčplēša avīzei ar sabiedrības izkārtojuma prožektiem. Lāčplēsim, protams, pienāktos troņa krēsls. Uz saules mūžu! Mūdži!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 09.04.2015. 20.26

    Nu jā…

    Tikai tik “morāli, financiāli un politiski bankrotējošā” rietumnieciskā valstī kâ Latvijā Spārīti var ievelēt par Zinātņu akadēmijas prezidentu…

    Lai paglābtos no šī bankrota, Spārītis droši varētu pārcelties dzīvot uz austrumu gudrības zemi Uzbekiju…

    +23
    -3
    Atbildēt

    0

Edgars Avotiņš 09.04.2015. 19.19

Šis tips ir minēts kā prezidenta kandidāts!!!

Ievēlēsim un mums būs “sistēma”, “hierarhija” un “vēršanās pie Austrumu gudrā”

Nu labi – ir jau demokrātijai zināmi trūkumi, bet mums nevar aizsūtīt cilvēku slepkavot kaimiņvalsts iedzīvotājus bez paša piekrišanas – manuprāt – dēļ tā vien ir vērts turēties pie Rietumu Demokrātijas.

+23
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu