ES izbeidz piena kvotu režīmu • IR.lv

ES izbeidz piena kvotu režīmu

32
Briselē otrdien protestēja ES piensaimnieki, bažās par savām iespējām pēc piena kvotu atcelšanas. Foto: AFP/LETA

Tas tiek atcelts, lai ES piena pārstādes biznesi varētu konkurēt ar starptautiskajiem uzņēmumiem

Šā gada 31.martā Eiropas Savienībā (ES) beidza pastāvēt piena kvotu režīms, kas vairāk nekā 30 gadus centies novērst piena pārprodukciju, ziņo LETA/AFP.

Kvotu režīms pirmoreiz tika ieviests 1984.gadā – laikā, kad ES ražošanas apjoms ļoti lielā mērā pārsniedza pieprasījumu, un tas bija viens no rīkiem, kas tika ieviests, lai novērstu šo strukturālo pārprodukciju.

Režīms tiek atcelts, lai ES piena pārstādes biznesi varētu konkurēt ar starptautiskajiem uzņēmumiem, apgādājot strauji pieaugošos tirgus Āzijā un Āfrikā.

Sagaidāms, ka pēc kvotu režīma atcelšanas Īrija, Nīderlande un Vācija būtiski palielinās piena ražošanu. Tikmēr Lielbritānijas lauksaimnieki norāda, ka tādējādi varētu tikt vēl vairāk samazinātas piena iepirkuma cenas.

ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans jau iepriekš norādīja, ka bloka piena kvotu režīma atcelšana ir gan izaicinājums, gan iespēja.

Hogans skaidro, ka piena kvotu atcelšana ir izaicinājums, jo veselai piensaimnieku paaudzei būs jādzīvo pilnīgi jaunos apstākļos, kuros tā pavisam noteikti saskarsies ar cenu svārstīgumu.

“Tā, nenoliedzami, ir iespēja, jo ir saistīta ar izaugsmi un darbvietām. Pastiprināti pievēršoties pievienotās vērtības produktiem un funkcionālās pārtikas sastāvdaļām, piena nozarei ir potenciāls kļūt par ekonomikas virzītājspēku ES,” pauž Hogans, piebilstot, ka neaizsargātākie reģioni, kur kvotu sistēmas atcelšana var tikt uzskatīta par apdraudējumu, saskaņā ar subsidiaritātes principu var gūt labumu no plaša lauku attīstības pasākumu klāsta.

Beļģijas un citi ES piena lauksaimnieki otrdien Briselē rīkoja protesta akciju, paužot bažas, ka kvotu režīma atcelšana liks mazajām saimniecībām pārtraukt darbību. Lauksaimnieki uzskata, ka kvotu atcelšana nodrošina palīdzību vien lielām pārtikas kompānijām un lielākajiem piena ražotājiem, kuru efektivitāte ļauj tiem strādāt ar lielu peļņu.

Galīgais datums kvotu atcelšanai pirmoreiz tika noteikts 2003.gadā, lai ES ražotāji varētu elastīgi pielāgoties pieaugošajam pieprasījumam, it īpaši pasaules tirgū. Kopā ar vairākiem pasākumiem, kuru mērķis ir panākt raitu pielāgošanos, datums kvotu atcelšanai atkārtoti tika apstiprināts 2008 gadā. Neskatoties uz kvotām, pēdējo piecu gadu laikā ES piena produktu eksports apjoma ziņā ir palielinājies par 45%, bet vērtības ziņā – par 95%, skaidro Eiropas Komisija.

 

Komentāri (32)

Neticis 01.04.2015. 17.02

Ja to darītu konsekventi, tad kvotas būtu jāatceļ kopā ar masīvo piena nozares subsidēšanu. Pretējā gadījumā Eiropieši ar saviem nodokļiem stutēs piensaimniekus, lai tie varētu “konkurētspējīgi” eksportēt uz Ķīnu.

0
0
Atbildēt

0

MZGD 01.04.2015. 16.55

Deretu ari kads teikums par to kaa tas varetu ietekmet Latvijas lauksaimniecibu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu