Ar visaugstāko vērtību orientieru latiņu • IR.lv

Ar visaugstāko vērtību orientieru latiņu

11
Eksprezidents Valdis Zatlers, cerams, ir atbildējis uz jautājumu "kas es esmu?" savā memuāru grāmatā. Bet kādam jābūt Valsts prezidentam - tas joprojām ir atvērts jautājums. Foto: Ieva Čīka, LETA
Ģirts Valdis Kristovskis

Atsaucoties uz IR aicinājumu – kādam jābūt prezidentam

Atļaušos izteikt pārliecību, ka lielas valstis var atļauties labus prezidentus, turpretī nelielām valstīm, lai tās sadzirdētu, drīkst būt tikai izcili prezidenti.

Uzskatāmi par to varēja pārliecināties prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas laikā. Kā toreiz, tā arī tagad reprezentējot valsti starptautiski, Latvijas prezidentam ir dziļi jāsakņojas mūsdienu Rietumu civilizācijas vērtību sistēmā, jāpiemīt patiesai inteliģencei un 2-3 svešvalodu zināšanas prasmēm. Būtu vēlama pietiekami ilgstoša pieredze politikā. Šādām kvalitātēm apveltīta persona spētu stingri un ar pašcieņu pārstāvēt Latviju kā nacionālu un tiesisku valsti.

Vienlaicīgi valsts prezidentam ir lieliski jāpazīst globālās pasaules attīstības tendences un izaicinājumi. Šāda sagatavotība ļauj saskatīt un savlaicīgi novērst valsts iekšējos riskus un ārējos apdraudējumus esot ne tikai Nacionālās drošības padomes vadītājam un valsts bruņoto spēku augstākajam vadonim, bet arī prasmīgi lietojot veto tiesības likumdošanas un virknes valsts augstāko amatpersonu izvēles procesā.

Tas nav maz. Tas ir plašs atbildīga, intensīva un dinamiska darba lauks kur valsts prezidentam ir ne tikai iespējams, bet arī ir jāizpaužas visā savā krāšņumā. Radošums un spēja runāt ar tautu iedvesmo cilvēkus, motivē tos darbībai savas, savu ģimeņu un valsts kopējās lietas interesēs.

Stāvoklis ir kritisks. Tāpēc tieši nākamajam prezidentam ir jāspēj pacelt vērtību orientieru latiņa tik augstu, lai to saredzētu ikvienā Latvijas attālākajā nostūrī. Pašreiz to neredzam. Tā vietā nereti nākas uzklausīt žēlošanos par prezidenta varas apjoma un tiesību ierobežotību, kas liedz izpausties kā nākas…

Nevar būt šaubu, ka pārliecinošas darbības un vēstījumus nosaka prezidenta personība, izcilība, stāja un profesionalitāte, kas slīpēta, uzkrāta un apliecināta visas dzīves garumā. Šādam amatam nepieciešama dzīves gudrība, tālredzība un apliecināts noturīgums garīgu un ideoloģisku vērtību pārstāvībā. Esmu pārliecināts, ka Latvijā šādi cilvēki ir. Ticu, ka Latvija spēj tādus atrast. Ar to tiek domāts plašs process, kam nevajadzētu aprobežoties ar darījumiem tikai politisko partiju starpā.

Autors ir biznesa attīstības menedžeris

 

Komentāri (11)

DD1 31.03.2015. 17.17

Kristovska ideālais uzstādījums:

“lielas valstis var atļauties labus prezidentus, turpretī nelielām valstīm, lai tās sadzirdētu, drīkst būt tikai izcili prezidenti.”

Diemžēl atkal izvairīšanās nosaukt izcilu kandidātu. Jo vairāk tādas anonīmas spriedelēšanas, jo mazāk iespēju, ka parādīsies izcilība, jo nenotiek priekšvēlēšanu debates.

Mēs sevi varam samērot labi, ja ar čehiem, kuri ir totāli nokļūdījušies ar tautas vēlētu prezidentu, tomēr ceru, ka Saeima mums negatavo vēlreiz Bērziņu, kuru pat vairs neaicina uz starptautiskiem valstsvīru saietiem. Ceru arī, ka Āboltiņa neielavīsies prezidentūrā kā ielavījās Saeimā, kad būtu varējusi kļūt par premjerministri, kas būtu tikai loģiski, jo vada valdošo partiju, bet atrada par labāku izgrūst Junkeru no Saeimas deputāta krēsla, lai iesēstos pati.

+3
0
Atbildēt

0

klejotājs 30.03.2015. 12.49

rostiņ/deģenerāli

atvaino, bet Tu man dziļi riebies [jau sen]. Tev ir urlas runas veids, kaut kas netīrs Tevī ir. Tu nediskusē, bet rupji lamājies, tas der Tavam pasūtītājam. Tu ne ar ko neatšķiries no kremļa sulaiņiem, kuri cenšās sagandēt šo portālu.

VVF defektīvā Kārlīša zilais draudziņ. 1) VVF izcilākā Latv prezidente ir čekas kuce [slikti!] 2] defektīvais Kārlītis [viņai nenormāls dēls!], 3] zilais draudziņš [ to Tu man! :))]. Viss meli.

Tu esi vai nu gnīda vai nepieskaitams

+8
-6
Atbildēt

0

v_rostins 30.03.2015. 12.41

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu