Ceturtdien izstāžu zālē "Arsenāls" multimediāla izrāde "Vilcene" • IR.lv

Ceturtdien izstāžu zālē “Arsenāls” multimediāla izrāde “Vilcene”

32
Izrādes publicitātes attēls

Izrāde “Vilcene” ir introspektīvs, poētisks un vizuāls stāsts, kas radīts kā laikmetīgās dejas, buto, mūzikas un videomākslas saspēle

Ceturtdien, 26.martā plkst.19 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē “Arsenāls” programmā “Ars Rezumē” pirmizrādi piedzīvos multimediāla izrāde “Vilcene”, raksta aģentūra LETA.

Izrāde “Vilcene” ir introspektīvs, poētisks un vizuāls stāsts, kas radīts kā laikmetīgās dejas, buto, mūzikas un videomākslas saspēle. Vienojot pagānisko un kristīgo kultūru, izrādes personāži pārdzīvo attīstības ciklu – caur reālo pagātni un mītisko laiktelpu, apzinoties sevi tagadnē. Līdzīgi kā laikmetīgā māksla, arī laikmetīgā deja sava vēstījuma tālāknodošanai izmanto dažādu mākslas formu un mediju sintēzi, rodot iespēju cilvēkam arvien aktuālus jautājumus atklāt gluži jaunā gaismā un perspektīvā. Izrādes iecere balstīta Klarisas Pinkolas Estesas daiļdarbā “Sievietes, kuras skrien ar vilkiem”, kas caur dažādu tautu mītiem analizē sievietes pirmatnējos arhetipus un to izpausmes. 

Izrādes “Vilcene” stāsts ir dziļi personisks, jo sieviešu tēli ir balstīti reālos dzīvesstāstos. Viņu dzīves gājums aptver laika posmu, kad Latvijā norisinājās Otrais pasaules karš, tajā ir vēstīts arī par latviešu sievietes – zemnieces – likteni un neprātīgo ikdienas steigu, kur nav vietas jūtām un vēlmēm. Izrādes autores esot ne vien pētījušas pagātnes stāstus, bet arī ceļojušas pie vilkiem, piedalījušās šamaņu rituālos un dzīvojušas kopā ar mūķenēm. 

Izrādes “Vilcene” koncepta izstrādē piedalījās Simona Orinska, Agnese Bordjukova, Ieva Putniņa un Aija Uzulēna. Horeogrāfiju izstrādājušas Orinska un Bordjukova. Izrādes izstrādē piedalījušies arī videomākslinieki Raitis Vulfs un Sabīne Moore, skaņu mākslinieki Platons Buravickis un Arvis Kantiševs, gaismu mākslinieks Andrejs Krūmiņš, kā arī tērpu mākslinieces Ieva Putniņa un Sarmīte Putniņa. 

Ieeja izrādē bez maksas. 

Izrāde atkārtoti būs skatāma Eduarda Smiļģa muzejā 28.martā, 29.martā un 3.aprīlī plkst.19. Biļetes uz izrādēm pieejamas www.bilesuparadize.lv

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu