Tieslietu ministrs sola atjaunot VDK dokumentu izpētes komisijas darbu • IR.lv

Tieslietu ministrs sola atjaunot VDK dokumentu izpētes komisijas darbu

37
Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ministrijas iecere ir nodalīt administrēšanu no pētniecības

Jauna VDK dokumentu izpētes komisija varētu atsākt darbu divu vai trīs nedēļu laikā, intervijā LTV otrdien apstiprināja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA).

Ministrs apgalvoja, ka jaunā komisija būs monolītāka un darboties spējīgāka par to, kas bijusi līdz šim. Vairāki pārstāvji komisijā darbu turpinās.

Rasnačs teica, ka komisijas darbā plānots skaidrāk nošķirt zinātnisko kontroles un administratīvo funkciju no pētnieciskās. Administratīvajā daļā darbosies tikai daži cilvēki, bet pētniecību varēs turpināt visi iesaistītie pētnieki. Lielākā daļa finansējuma nonākšot pētnieku, nevis administratoru rīcībā.

Atbildot uz jautājumu par zinātnieku kritiku pret pašu Rasnaču, ministrs teica, ka sabiedrība ir ļoti vienpusēji informēta par notikumiem ap komisiju.

Jāatgādina, ka, nesamierinoties ar Rasnača darbībām VDK dokumentu izpētes komisijā, darbu komisijā paredzējis pamest tās vadītājs Kārlis Kangeris. Viņu neapmierina ministrijas lobētais valdībā no komisijas atstādināt Kangera vietnieci Kristīni Jarinovsku. Valdība nolēma izslēgt Jarinovsku no VDK dokumentu izpētes komisijas. Vēl darbu komisijā pārtrauks arī filozofijas doktore Solveiga Krūmiņa-Koņkova.

Jarinovska pēc izslēgšanas paziņoja, ka ministram Rasnačam ir publiski jāatsauc ziņas, ka viņa ir pieprasījusi algu 1600 eiro par darbu komisijā, jo šīs ziņas ir nepatiesas un ceļ neslavu. Jarinovska ir jau 2014. gada augustā iesniegusi dokumentu, kurā norāda, ka piekrīt darbam komisijā ar nosacījumu, ka tas veikts pro bono publico jeb bez atalgojuma sabiedrības labā. Viņa norāda, ka Tieslietu ministrijas Stratēģijas departamenta vecākais referents, bijušais Rasnača palīgs Saeimā Jānis Tomelis izplata godu un cieņu aizskarošas ziņas, ka Jarinovska it kā esot pieprasījusi 1600 eiro algu, kā arī cīnījusies par to.

Tikmēr vēsturnieku publiskotajā petīcijā, kas adresēta valsts augstākajām amatpersonām, teikts, ka LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas strukturālās pakļautības noteikšana un ar to veiktās manipulācijas ir uzskatāmas sekas, ko izraisījusi Latvijas politiskajā elitē joprojām dominējošā padomju laikam raksturīgā izpratne par to, ka vēstures zinātne ir jāpakļauj politiķu kontrolei.

Vēstule, kuru parakstīja Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks Kaspars Zellis, kā arī Latvijas Vēstures institūta vadošā pētniece Ineta Lipša, adresēta Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK), Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājam Jānim Vucānam (ZZS), Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei un tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam (VL-TB/LNNK).

 

Komentāri (37)

dzeris49 24.03.2015. 10.08

Rasnačs kā NA TM ir absolūti tukša vieta, kurš vairākkārt pieķerts melos un blēdībās, manuprāt, izņemot NA elektorātu, un arī tikai nelielu daļu, kura ir absolūti nekritiska, viņam neviens vispār netic, tā ka visam, ko viņš runā, ir nulles vērtība, un skaidrs, ka nākamajā komisijā būs cilvēki, kuri neprasīs Rasnačam paskaidrojumus – kur palikusi nauda, biedri Rasnač?

Īsti nevar saprast, kāpēc NA virza TM amatos, kur, it kā, jābūt cilvēkiem, uz kuriem nekrīt ne mazākā aizdomu ēna, pilnīgi sakompromitētas figūras vēl no TB laikiem ( TB sasvu darbību izbeidza ar 2% reitingu taisni pateicoties tādiem bērziņiem – rasnačiem, straumēm, požarnijiem, utt., bezprincipiāliem un korumpētiem blēžiem, no kuriem puse šo “principiālo” nacinalistu un patriotu jau ērti iekārtijušies SC, gan jau Rasnačs arī sev tur kādu vietiņu aizrunājis, ja kas, būs starp savējiem, bijušajiem komjauniešiem un komunistiem).

Bordānu es neskaitu, bet, to, ātri vien, aizvāca, jo tas atļāvās pārkāpt “noteikumus”, negribēja “pareizi” uzvesties, nepakļāvās NA augšu diktātam, un gribēja izdarīt valsts un tiesiskuma labā ko reālu, dabiski, to pilnībā nopirktā NA pieļaut nedrīkstēja, ievērot kādus principus, ja to dēļ var zaudēt naudu, nav NA stils.

Un kas tad kas liek NA veidot tik Latvijas valstij kaitīgu “kadru politiku”, vai tiešām tikai pašu muļķība vai kaut cik adekvātu kadru trūkums?

Diezin vai, nešaubīgi, TB daļa sen nopirkta no Lemberga, un, protams, ne par velti blēdis Lūsis, MNA pārstāvis, ieņem NA augstu amatu, vienīgais, kas īsti nav skaidrs, vai arī Kremlis tur nav pielicis savu roku, jo daudzas bijušās TB un tagadējās NA izdarības ir absolūti provokatīvas un valsts tēlam un valsts stabilitātei kaitīgas, un var tikt veiktas tikai vai nu apzināti, ar nolūku, kāda ārējā Latvijai naidīga spēka ietekmes rezultātā, vai nu NA līderu absolūtas bezatbildības un muļķības rezultātā, populistiskos nolūkos, pilnībā ignorējot Latvijas kā valsts interses, un domājot tikai par savu reitingu un savu partiju, pielitojot absolūti primitīva populisma taktiku, kas orientēts uz visnedomājošāko elektorātu.

+13
-7
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 24.03.2015. 13.54

antonijas ielaa arii saakuši apmekleet šo mediju , tas laikam signaals par hibriidkaru , juusu stulbos komentus te neviens pa pilliem neņem , bet ja par tiem kautko atmet , tad vaļaiķe

+7
-1
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 24.03.2015. 09.43

nu tad komisiju tikai no tūtiņdreijeriem , lai atkal nesakaujaas.

+10
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu