"Delna": Streļčenoks nevar būt KNAB vadītājs • IR.lv

“Delna”: Streļčenoks nevar būt KNAB vadītājs

17
Jaroslavs Streļčenoks. Foto: Edijs Pālens, LETA

Streļčenokam nepiemīt autoritāte, kā arī izteiktas vadītāja prasmes

Pašreizējais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks nevar būt šīs iestādes vadītājs, veicot Streļčenoka novērtējumu, secināja “Sabiedrība par atklātību “Delna””.

“Delnas” direktors Gundars Jankovs aģentūrai LETA teica, ka Streļčenokam nepiemīt autoritāte, kā arī izteiktas vadītāja prasmes, tāpēc viņš nespēj kļūt par komandas līderi. Šo apstākļu dēļ KNAB veidojas iekšēji konflikti, norādīja Jankovs.

Tāpat Streļčenoks vairāk pievēršas sīkumiem, nevis lieliem un globāliem pretkorupcijas jautājumiem, ko no viņa sagaida valsts, uzsvēra “Delnas” vadītājs. KNAB priekšnieks velta pastiprinātu uzmanību biroja administratīvajiem jautājumiem – telpām, darbinieku komandējumiem. Šis, protams, ir svarīgs darbības lauks, uzsvēra Jankovs, tomēr no Streļčenoka puses darbi, kas nepieciešami korupcijas novēršanai valsts līmenī, tiek veikti visai maz.

“Streļčenokam jābūt pretkorupcijas līderim valstī, jāsniedz iniciatīvas par to, kā uzlabot situāciju valstī, tomēr tas nav novērots,” sacīja Jankovs. Visbiežāk Streļčenoks publiski stāsta par statistiskiem rādītājiem, kas saistās ar KNAB darbu, piebilda Jankovs.

Ja tiks lemts par Streļčenoka atbrīvošanu no amata, politikas veidotājiem valstiskā līmenī jāspēj saprast, kā rīkoties tālāk, pārliecināts Jankovs. Viņš uzsvēra, ka pie pašreizējās sistēmas diez vai būs iespējams atrast jaunu kompetentu vadītāju. Proti, sākotnēji būtu jāpārskata KNAB vadītāja ievēlēšanas procedūra, sacīja “Delnas” direktors.

Tomēr, ja Streļčenoks amatā paliks, valdībai ar premjerministri Laimdotu Straujumu (V) priekšgalā viņam būtu jāizvirza konkrēti uzdevumi, kas būtu jāveic KNAB vadītājam, uzskata Jankovs. Līdz šim šādi uzstādījumi neesot izvirzīti – to nav darījusi ne Straujuma, ne bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V). “Ja nav uzdevumu, tad nav ko vērtēt,” pauda Jankovs.

Patlaban Streļčenoks var interpretēt normatīvos aktus, nevis pildīt globālus uzdevumus korupcijas novēršanas jomā, kam vajadzētu pievērst savu uzmanību, vērtēja “Delnas” direktors.

Straujuma ir izdevusi rīkojumu par KNAB priekšnieka Streļčenoka darba izpildes novērtēšanas komisijas izveidi. Viņa rīkojumā noteikusi, ka komisijai, veicot Streļčenoka kompetenču novērtēšanu, jāņem vērā paplašinātajai (360 grādu) novērtēšanai deleģēto Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu un darbinieku arodbiedrības, biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” un Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes pārstāvju viedokļi.

Savukārt Streļčenokam līdz šā gada 24.martam ir jāiesniedz aizpildīta darba izpildes novērtēšanas veidlapa valsts informācijas sistēmā “Novērtēšanas elektroniskās veidlapas informācijas sistēma”.

Jau ziņots, ka par savu lēmumu veidot izvērtēšanas komisiju Straujuma paziņoja šogad 5.janvārī, pēc tikšanās ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru. Skaidrojot šādu lēmumu, viņa uzsvēra, ka KNAB iesaistīšanās vairākos tiesvedības procesos nav uzskatāma par labas pārvaldības praksi, turklāt ir pagājis jau vairāk nekā gads kopš iepriekšējā novērtējuma veikšanas.

Valdošās koalīcijas partneru starpā pagaidām nav vienprātības jautājumā par Streļčenoka atbilstību amatam.

Streļčenoka darba novērtējumu nevalstisko organizāciju (NVO) sektors premjerministrei iesniedz 20.martā. NVO Streļčenoku vērtē atbilstoši septiņām kompetencēm, tostarp ētiku, personālvadību un stratēģisko vadību.

Lai gan sākotnēji bija paredzēts, ka izvērtējumā piedalīsies arī sabiedriskās politikas centrs “Providus”, centra pētnieks Valts Kalniņš aģentūrai LETA apliecināja, ka izvērtējumā nepiedalījās. Šāds lēmums pieņemts, jo organizācija nevar sniegt Streļčenoka vērtējumu pēc visiem sistēmiskā izvērtēšanā noteiktajiem kritērijiem. Tomēr Kalniņš norādīja, ka tad, ja būs nepieciešams papildu vērtējums, “Providus” ir gatavs to piedāvāt.

 

Komentāri (17)

ierados 20.03.2015. 08.31

Nulle gan nav, atļausiet iebilst. Aiz nulles maskas viņš sekmīgi nolaiž podā ideju par jebkādu cerību atbrīvoties no uzmācīgā austrumu kaimiņa politikas un biznesa parauga, vai ierauga, kā jums tīk.

+8
-3
Atbildēt

0

dzeris49 20.03.2015. 09.42

Tas ir skaidrs visiem, izņemot ZZS un SC politiķiem, arī daļu NA un V viņš apmierinot, tie ir cilvēki, kuriem, jo Latvijā situācija sliktāka, jo korupcija lielāka, jo valsts iestādes nekompetentākas, jo labāk, šie politiķi, faktiski, nodarbojas ar kaitniecību un sabotāžu.

+8
-4
Atbildēt

0

kazbuks 20.03.2015. 16.51

KNAB vadītāju izvēlējās kompetenta žurija. Viņš bija labākais no labākajiem, jo konkurss notika vairākās kārtās. Nepārtrauktā iejaukšanās viņa darbā liecina ka dauziem- gan “regulatoriem”,gan padotajiem -nav pietiekoši labs. Apšaubu, vai tagadējiem ekspertiem ir tik liela kompetence kā konkursa komisijas locekļiem.

+2
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > kazbuks 20.03.2015. 19.49

    Nu kā var apšaubīt „tagadējos ekspertus” – pašu Ķepu?! Kauna nemaz nav?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu