JRT jauna izrāde "Aspazija. Personīgi" • IR.lv

JRT jauna izrāde “Aspazija. Personīgi”

34
Izrādes publicitātes foto

Ingas Ābeles luga. Režisore Māra Ķimele, Aspazija – Baiba Broka, Rainis – Ivars Krasts un Ģirts Krūmiņš

Trešdien, 18.martā Jaunā Rīgas teātra (JRT) Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvoja Ingas Ābeles lugas “Aspazija. Personīgi” iestudējums Māras Ķimeles režijā, raksta aģentūra LETA. 

Lugu “Aspazija. Personīgi” rakstniece Ābele sarakstījusi īpaši JRT. Scenogrāfiju izrādei veidojis Gints Gabrāns, kostīmus un interjeru – Kristīne Jurjāne, video – Ineta Sipunova un Gabrāns. Mūzikas autors ir Jānis Šipkēvics jeb “Shipsi”. Lomās izrādē būs Baiba Broka, Jana Čivžele, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš, Iveta Pole, Edgars Samītis, Andis Strods un Inga Tropa. 

“Aspazija” ir izrāde pētījums, kuras pamatā ir latviešu literātes un politiķes Aspazijas (1865-1943) biogrāfijas meti. “”Aspazija. Personīgi” ir iespaidi par dižo latviešu dzejnieci, sekojot pa viņas pēdām – mantojumā atstātajiem tekstiem. Luga tapa Māras Ķimeles iespaidā – savaldzināja režisores doma par to, ka atmiņās laikam ir cits blīvums. Izrādes galvenais izaicinājums, manuprāt, būs ar aizturētu elpu kopā ar skatītājiem tajā ienirt. Man pašai Aspazijas tekstu studēšana bija kā pārvietošanās pa noslēpumainas zemes karti, gūstot apstiprinājumu tam, ko sen biju nojautusi – paldies, ka Aspazija bija tieši tāda, kāda bija, un paldies par visu, ko viņa izdarīja – neviens cits viņas vietā to nebūtu veicis. Viņa bija skaista, precīza un dziļi cilvēciska visās savās izpausmēs,” pastāstīja rakstniece Ābele. 

Aspazija jauniestudējumā ir aktrise Broka, kura kopā ar izrādes radošo grupu padziļināti pētījusi Aspazijas dzīvi un daiļradi. Aktrise uzsvērusi dzejnieces lielo nozīmību un prieku par to, ka latviešiem ir tik izcila sieviete, kura ir arī izcili talantīga dzejniece un domātāja. “Tādi domas un koprades sprādzieni divu cilvēku, arī Raiņa un Aspazijas, starpā visā pasaules literatūrā ir īpaši brīnumi, īpaši notikumi. Mēs, latvieši, varam būt lepni, ka mums ir šāds pāris, kas izceļ viens otru un viens caur otru spēj radīt ģeniālus, paliekošus un tautai būtiskus darbus,” teikusi aktrise. 

Raini izrādē spēlēs aktieri Krasts un Krūmiņš. “Prieks, ka šogad Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā tiek aktualizēti viņi abi kā cilvēki un viņu daiļrade. Rainis un Aspazija spēja dzīvi, kas pret abiem bija arī nesaudzīga, reizēm pat nežēlīga, pārradīt ģeniālā dzejā, kas šī iemesla dēļ ir tik ļoti pārlaicīga,” uzsvēra Ģirts Krūmiņš. 

Izrāde iekļauta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas kultūras programmā “Pastāvēs, kas pārvērtīsies”. Biļetes nopērkamas JRT kasē un internetā www.biletes.jrt.lv

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu