Tomels: VDK dokumentu izpētes komisijā līdz šim nodarbojās ar "ziepju operu" (papild.) • IR.lv

Tomels: VDK dokumentu izpētes komisijā līdz šim nodarbojās ar “ziepju operu” (papild.)

127
Tieslietu ministrijas ieceltais komisijas administratīvo funkciju nodrošinātājs Jānis Tomels. Foto: Ieva Lūka, LETA

VDK dokumentu izpētes komisiju atstās arī filozofijas doktore Krūmiņa-Koņkova

Atsevišķi LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas locekļi līdz šim nodarbojušies vienīgi ar “ziepju operas” veidošanu, pārliecināts Tieslietu ministrijas (TM) ieceltais komisijas administratīvo funkciju nodrošinātājs Jānis Tomels.

Tomels Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” norādīja, ka šāda situācija, kad atsevišķi komisijas locekļi publiski radījuši satraukumu par komisijas darbu, varēja novest līdz “Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja cienīgai epopejai”. Tomēr Tomels cer, ka ar vakardienas valdības lēmumu, kad no komisijas tika izslēgta tās locekle, bijusī Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Kristīne Jarinovska, šāda iespēja nu būs izslēgta.

Komisijas vadītājs Kārlis Kangeris norādīja, ka komisijai un viņam personīgi nav bijuši konflikti ar Jarinovsku. Tāpat komisija nebija saņēmusi tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) skaidrojumu par to, kāpēc bija nepieciešams Jarinovsku izslēgt.

Tomels norādīja, ka Jarinovska par darbu komisijā prasījusi 1600 eiro lielu algu. Tādu pašu algu lūdzis nu jau komisijā vairs neesošais Saeimas deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK), savukārt komisijas vadītājs Kangeris vēlējies 1700 eiro lielu algu. Tomels uzsvēra, ka sākotnēji netika paredzētas algu izmaksas komisijas vadītājiem un vietniekiem. Kangeris norādīja, ka līdz šim par darbu VDK dokumentu izpētes komisijā “nav saņemts neviens cents”.

Pats Tomels par komisijas administrēšanu algu saņem – viņam un vēl vienam cilvēkam algu izmaksām pienākas aptuveni 20% no VDK komisijai piešķirtajiem 250 000 eiro. Atbildot uz jautājumu par to, vai viņš jūtas pelnījis saņemt algu, Tomels uzsvēra, ka viņš ir TM darbinieks un nodarbojas ar komisijas administrēšanu, strādā “astoņas stundas dienā” un tāpēc ir pelnījis viņam paredzēto algu par darbu komisijas vadīšanā.

Komentējot Kangera nodomu pamest darbu komisijā, Tomels uzsvēra, ka tas bija paredzami. Tomels norādīja, ka jau vairākas dienas domājis par to, ka Kangeris varētu atstāt darbu komisijā, jo bija “nespējīgs to darīt”.

Tomels aģentūrai LETA papildināja, ka sagaidīs nākamo nedēļu, lai redzētu, kā turpmāk komisijā attīstīsies notikumi, nenoliedzot, ka pārmaiņas komisijā ir jāveic. Viņš piebilda, ka plānots uzrunāt zinātniskās institūcijas, kas varētu izvirzīt jaunus komisijas locekļus. “Komisijas tēls ir iedragāts, bet labāk atjaunot tādu sastāvu, kas būs rīcībspējīgs,” izteicās Tomels.

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) preses sekretāre Aiva Rozenberga savukārt aģentūrai LETA norādīja, ka premjerministre pārliecināta, ka Tieslietu ministrija atrisinās šo svarīgo jautājumu, un viņa to pārrunāja šodien ar atbildīgo ministrijas amatpersonu.

VDK dokumentu izpētes komisiju pamet tās vadītājs un vēl viena pārstāve

Piekrītot LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas vadītāja Kārļa Kangera pozīcijai, darbu komisijā pārtrauks arī filozofijas doktore Solveiga Krūmiņa-Koņkova, vēsta LETA.

Kā norādīja Krūmiņa-Koņkova, piekrītot Kangera pozīcijai, ka “Tieslietu ministrija (TM) arī turpmāk manipulēs ar mums kā zinātniekiem un mūsu pētījumu rezultātiem”, viņa šādā situācijā neredz jēgu turpināt savu zinātnisko pētniecību TM pakļautībā un arī ir pieņēmusi lēmumu pārtraukt savu dalību komisijas darbā. “Nākamajā komisijas sēdē iesniegšu atbilstošu iesniegumu tieslietu ministram,” paziņojusi Krūmiņa-Koņkova.

Jau ziņots, ka, nesamierinoties ar tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) darbībām LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijā, tuvākajās dienās darbu komisijā atstās tās vadītājs Kārlis Kangeris.

Kangeris aģentūrai LETA pastāstīja, ka neredz jēgu darbam komisijā, kuras virsvadību uzņēmies Rasnačs, kļūstot par “zinātnes tēvu”, tāpēc tuvākajās dienās iesniegs oficiālu atlūgumu. Kangeri “no sākta gala” nav apmierinājušas Rasnača iecerētās reformas komisijas locekļu sastāvā, kā arī neskaidrā komisijas darbība. Kangeris tāpat uzsvēra, ka no komisijas tikusi slēpta informācija.

Kangeris norādīja, ka Rasnača panāktā komisijas priekšsēdētāja vietnieces Kristīnes Jarinovskas izslēgšana ir politiski motivēta, kā arī nedemokrātiska. Turklāt Rasnačs komisijai nav sniedzis skaidrojumu par nepieciešamību veikt šādas pārmaiņas, teica Kangeris.

Kangerim nav skaidrs, kā komisija un tajā esošie zinātnieki varēs darboties tālāk, ja komisija esot pasludināta par “uzraudzības orgānu”, tādējādi liekot kārtējos šķēršļus zinātniskajam darbam. “Ja Rasnačs ir virsvadītājs, tad lai pats lauž galvu,” par komisijas turpmāko darbību sacīja tās pašreizējais vadītājs.

Jau ziņots, ka valdība otrdien nolēma izslēgt kādreizējo Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāri Kristīni Jarinovsku no LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas.

Pati Jarinovsku nebija ieradusies uz jautājuma izskatīšanu. Ministriem iebildumi par izmaiņām komisijas sastāvā nebija, ziņo LETA.

Kā rīkojuma projekta anotācijā norādījusi Tieslietu ministrija, tās pienākums ir rūpēties par to, lai komisijas darbs būtu kvalitatīvs un tā savlaicīgi pildītu tai paredzētos uzdevumus – patlaban komisija nespēj pilnvērtīgi veikt likumā noteiktos uzdevumus un tādu piešķirtā finansējuma izlietojumu, kas atbilstu normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Tādēļ Tieslietu ministrija uzskata, ka komisijas sastāvā pakāpeniski jāveic izmaiņas, papildinot to ar kvalificētiem un strādāt motivētiem komisijas locekļiem un izslēdzot no komisijas sastāva personas, kurām šīs motivācijas vai kvalifikācijas trūkst.

Jau ziņots, ka ministrijas ieceltais administratīvo funkciju nodrošinātājs Jānis Tomels aģentūrai LETA iepriekš apstiprināja, ka pēc ministrijas valsts sekretāra Raivja Kronberga iniciatīvas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) uzdevis gatavot grozījumu projektu par Jarinovskas izslēgšanu no komisijas. Jautāts, kāpēc šāds lēmums pieņemts, Tomels iepriekš izteicās, ka Jarinovska “sistemātiski torpedē” komisijas darbu, tāpat, piemēram, šogad viņa nav bijusi ne uz vienu komisijas sēdi, turklāt Tomels viņu personīgi nemaz nekad nav saticis, un visa komunikācija norisinās caur masu medijiem.

Tikmēr komisija kategoriski iebilda pret TM rosinātajām komisijas personālsastāva izmaiņām, kas paredz Jarinovskas izslēgšanu no tās, iepriekš informēja komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris. Viņš plānotās izmaiņas sauc par politiskām, kā arī par nepieņemamiem dēvē plašsaziņas līdzekļos no TM puses izteiktos paziņojumus par Jarinovskas atlaišanas iemesliem. Ņemot vērā minēto, komisija 27.februāra sēdē nolēmusi neatbalstīt tieslietu ministra iniciatīvu grozīt komisijas sastāvu, izslēdzot no tā Jarinovsku, jo tam neesot pamatojuma.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (127)

lno 17.03.2015. 13.43

Ja runājam par kvalifikāciju, tad viltotā protokola parakstītājs Rasnačs man vairāk atgādina ciema plānprātiņu, kurš sien savu kazu, kur pagadās, atšķirībā no Jarinovskas, kuras rakstus lasu ar interesi. Vai tiešām Rasnačs būtu gudrāks par izpētes komisiju? Brīžam rodas iespaids, ka NA spice dara visu, lai partiju noraktu.

+32
-4
Atbildēt

42

    andrejs > lno 17.03.2015. 15.13

    Komisija tika izveidota cenšoties nepieļaut maisu “atvēršanu”. Tā teikt, davai, vēl nevērsim, ļausim kkādiem puspolitiķiem, puszinātniekiem parakāties. Ar cerību, ka gan jau pa šo laiku vēl kāds figurnats aizies pie tēviem un tad jau publicēt ziņas par viņu būtu neētiski, vai ne?

    p.s. Freiberģene taču arī ir pret maisu publiskošanu. Dīvaini…

    +3
    -21
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 17.03.2015. 17.09

    KĀPĒC Jarinovska neiet uz komisijas sēdēm?

    ——————————————

    Kuru tas interesē… :) Vai tad Tu nesaproti KĀPĒC IRsis tā rūpējas par šīs Vienotībai tik ļoti nepieciešamās:) komisijas iekšējām lietām? Rakstam ir tikai viens uzdevums – ap.irst NA.

    +2
    -19
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 17.03.2015. 14.46

    lno, ja reiz esi tik informēts, varbūt pastāstīsi kko par šīs Komisijas darbības mērķiem un par to, kādu lielisku rezultātu mēs varam sagaidīt, kad komisija savu “darbiņu” būs pabeigusi? :)

    +2
    -19
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 17.03.2015. 18.27

    lno: Nesaprotu, kā vari aizstāvēt

    —————————————————

    Nevar būt, ka NA nīdēju korī dziedoņu aptrūcies, un jāmeklē jaunas balsis. Neko nevaru palīdzēt, ja nu vienīgi ieteikt pieaicināt labu diriģentu, A.Ozolingu, piemēram. Gan jau viņš jūs izdiriģēs pareizā ritmā un toņkārtā. Viņam laba Šķēles skola.

    +3
    -18
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 17.03.2015. 17.01

    Neviens neatbild uz elementāru jautājumu, KĀPĒC Jarinovska neiet uz komisijas sēdēm?

    +3
    -18
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 17.03.2015. 16.53

    to lno

    vai es kko rakstu par NA? Komisija vispār nav vajadzīga, tāds ir mans viedoklis.

    Tāpēc jau retoriski, pat necerot uz normālu atbildi, jautāju – ko mēs komisijas darbības nobeigumā iegūsim? Esmu pārliecināts – lielu NEKO.

    Re – Kangeris arī tinas prom. Komisija nav vajadzīga, stukaču vārdiem ir jābūt brīvi pieejamiem. Manu brāli, piemēram, regulāri sauca uz čeku uz “pārrunām”. Par viņu noteikti kāds ziņoja… kurš tas bija?

    +3
    -18
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 17.03.2015. 13.54

    Bet kāpēc viņa neiet uz komisijas sēdēm?

    +6
    -19
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 17.03.2015. 16.55

    andrejs Ebenemezers. Un ko jūs būtu gribējuši? Lai Bojārs ievestu R. Paulu?:):):)

    ——————————————

    Tev nepatīk fakti? Pat nezinu, kā lai Tev palīdz… :)

    +3
    -16
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 17.03.2015. 16.22

    To Ebenemezersam.

    Andrejsam , a ko briinies

    —————————-

    es nemaz, nemaz nebrīnos, tāpat kā nebrīnos kāpēc Vienotība ir pret.

    Komisija nav nepieciešama, vienīgais tās darbības mērķis (pareizāk sakot, izveidošanas mērķis) ir laika vilcināšana.

    +3
    -16
    Atbildēt

    0

    Ēriks > lno 17.03.2015. 14.36

    Un kā komisija vērtē Jarinovskas neiešanu uz sēdēm?Tā ir patiesība vai meli?Varbūt viņai nemaz nevajadzēja piedalīties sēdēs?Rakstā par to nekā nav.

    +4
    -16
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 17.03.2015. 23.56

    1998. gada novembris. Nemaz nezināju, ka ir digitalizēti tik veci laikraksti. Vai ir pieejami arī Ozoliņa sērijās saceptie šķēli slavinošie melu komentāri? Vai raksti, kuros ozoliņš “apsūdz” starptautiskos ieroču inspektorus, kuri nespēj Irākā atrast masu iznīcināšanas ieročus?

    +3
    -15
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 17.03.2015. 22.58

    to lno. Vai neesi patīkami pārsteigts par savu pēkšņo “popularitāti” šajā portālā? 22 plusiņi – gandrīz vai šī gada rekords (sezonas labākais rezultāts)!

    +3
    -14
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 17.03.2015. 16.26

    Ebenemezers: tad piecēlās Bojārs tēvs un zālē ieveda Vairu, tā guva atbalstu un kļuva par Valsts prezidenti, bez tam pirmo reizi Latvijā no Kanādas ieradusies 1978. gadā…

    ———————-

    tieši tā tas arī bija.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    klusais > lno 18.03.2015. 19.21

    lno – atkārtošos , bet iepriekšējais Igaunijas premjers Ansips arī bija PSKP biedrs … vai tas kā atsaucās viņa premjerministra darbībā no 2005 līdz 2014 gadam ? Ja , jā , tad kapēc tik bieži pieminam Igaunijas sasniegumus salīdzinot ar Latvijas ? :) :) :)

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    klusais > lno 18.03.2015. 19.33

    lno – tad nu var sākt debati par to ,kam lielāka loma attīstībā mūsu politiskās uzbūves valstī prezidentam vai premjeram :)

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > lno 18.03.2015. 20.52

    andrejs – es nevienu ne lamāju , ne nelamāju . Es vienkārši konstatēju faktu. Spriedumus katrs var izdarīt pats .

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > lno 18.03.2015. 09.28

    Nytes kungs! Vai džentelmenim jāklauvē pie kaimiņa sienas, ja viņš sliktas dzirdes dēļ nedzird tur notiekošo sarunu?:)

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 18.03.2015. 23.15

    Nu ja Rasnačs būtu nacionālās ideoloģijas simbols

    ——————-

    no kuras pakaļas tu izrāvi šo domu? :)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 18.03.2015. 20.41

    to lno. Brīnos, cik viegli Tu esi uzķēries… :)

    Atgādinājumam daži viedokļi par čekas maisiem:

    Zatlers skaidro, kāpēc uz 30 gadiem jāatliek «čekas maisu» atvēršana

    2013. gada 12. decembris

    Prezidente trešo reizi neizsludina likumu par VDK aģentu vārdu publiskošanu

    2006. gada 1. novembrī

    Saeimas vēlēšanās ļaus kandidēt bijušajiem VDK tehniskajiem darbiniekiem

    17. februāris 2009 18:32

    Zatlers: VDK aģentu vārdu publiskošana ir nokavēta

    08. jūlijs 2008 18:19

    Lietuvā publicē bijušo VDK rezervistu sarakstus

    22. februāris 2012

    ———————————–

    atvērt maisus traucē NA un Rasnačs… :)))))

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 18.03.2015. 20.37

    klusais lno – atkārtošos , bet iepriekšējais Igaunijas premjers Ansips arī bija PSKP biedrs …

    ————————

    to klusais. “komunists” ir vienotības lamuvārds, kuru tā lieto pēc vajadzības. Brigmanis ir sliktais komunists, Ēlerte – maza pūkaina komunistīte. Reirs un Piebalgs vispār nav komunisti (tas bija vajadzīgs karjerai, bla…bla… bla… :))) )

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > lno 18.03.2015. 19.06

    lno – tur tā PSKP stāšanās 1988- 1990 gadā bija ar funktieri , gan jau atceries kas un ar kādu motivāciju .

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    uldis_rats > lno 19.03.2015. 08.51

    >>> no kuras pakaļas tu izrāvi šo domu? :) (c) Andrejs

    varbūt skatoties uz histēriju, kas radusies diskutējot par šo komisiju, kad jebkurš arguments par labu Kangerim, Jarinovskai tiek traktēts kā bez maz personīgs uzbrukums visai NA un tās elektorātam?

    P.S. Es arī esmu balsojis par NA, bet nepiekrītu, ka kāds tur būtu neaizskarams – gan Vienotībai, gan NA ir jāattīrās un jāattīstās.

    P.P.S. Arī diskusija iegūtu, ja tā vairāk būtu par tēmu – var jau būt, ka pati komisija ir tikai veids kā paturēt “maisus ciet”, bet tā tomēr ir tikai versija, kura būtu jāpamato, nevis jāpasludina par aksiomu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 18.03.2015. 20.44

    esmu drošs, ka agrāk šie antikomunisti balsoja par glumiķi Gorbunovu (kurš no KP tā arī nav izstājies, bet “apturējis darbību”) un pārējiem rozā komunistiem, t.s. čekas štata darbinieku Ķezberi :)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > lno 17.03.2015. 16.17

    Andrejsam , a ko briinies, kad peec rumpiiša veeleeja jaunu prezidentu , nevienas partijas kandidaats neguva atbalstu , tad pieceelaas bojaars teevs un zaalee ieveda Vairu , taa guva atbalstu un kļuva par valsts prezidenti , bez tam pirmo reizi Latvijaa no Kanādas ieradusies 1978. gadaa , vot te jau diivaini , taadeeļ viņa pretojas maišeļu atveeršanai, kautgan bijusi liidz šim peec briiviibas atjaunošanas labaakaa no visiem bijušajiem un esošaa , nu tad briinies taalaak

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    lno > lno 18.03.2015. 19.28

    klusais. Tādā gadījumā arī Ansips nav bijis tālredzīgs un ne jau tikai pateicoties Ansipam Igaunija apsteigusi Latviju. Igaunijai bija tāds prezidents Meri, kurš neiestājās KP gadu pirms neatkarības:)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > lno 18.03.2015. 19.09

    klusais. Tas funktieris bija tikpat tālredzīgs kā Āboltiņas pārliecība. Cilvēkiem, kuri neredz tālāk par savu degungalu, nav jālien pārvaldīt valsti.

    P.S. Gribu redzēt kā atsauksies Rasnača akktivitātes uz NA reitingu:)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > lno 19.03.2015. 09.39

    uldis_rats – maisi būtu jāatver pie nosacījuma, ja :

    1. mēs esam pārliecināti , ka maisos ir visi

    2. paralēli ir jābūt informācijai , ko tieši ir darījis konkrētais personāžs

    Laiks bija stipri neviennozīmīgs un nezinot konkrētos nodarījumus tur varēja iekļūt nejauši personāži , bet reālie personāži atrasties citos maisos kaut kur ļoti tālu …

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > lno 18.03.2015. 21.52

    andrejs. Nu ja Rasnačs būtu nacionālās ideoloģijas simbols, tad es par NA nekad nebūtu balsojis:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > lno 17.03.2015. 23.17

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > lno 17.03.2015. 22.41

    …NYT…paldies!… :)

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    lno > lno 17.03.2015. 16.46

    andrejs Ebenemezers. Un ko jūs būtu gribējuši? Lai Bojārs ievestu R. Paulu?:):):)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > lno 18.03.2015. 18.42

    TB/LNNK = NA/KGB

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > lno 18.03.2015. 19.35

    klusais. Personībai.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > lno 18.03.2015. 15.32

    andrejs. Nu ja:) Ja Ēlerte iestājas KP 1989. gadā ir nepiedodami, ja Rasnačs 1990. gadā – viss OK.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    NYT > lno 17.03.2015. 21.48

    >lno

    Pateicoties Jūsu neatlaidīgajām pūlēm lasītājiem iegalvot, ka Zanes kundze nekritiski aizstāvot Vienotību, pievērsos viņas komentāru satura pētniecībai, ja tā varētu teikt. Lasot Zanes kundzes komentārus ieguvu ļoti plašu informāciju, precizējumus un faktu izklāstus. Viņas publicētie citāti liek lasītājam pašam izdarīt scinājumus un domāt. Jāsaka, šajā interneta vietnē ļoti pietrūkst gudru un saturīgu diskusiju.

    Tomēr neatradu Jūsu minēto nekritisko attieksmi un aizstāvības runas par valdošo partiju Vienotību, tikai precizējumus, kā tos sauc pati Zanes kundze. Un es tiem piekrītu.

    Nezinu, kādas ir Jūsu attiecības ārpus interneta vietnes, tomēr šeit Jūs sevi parādiet, kā nesavaldīgu un netaktisku džentelmeni. Atceros Jūsu paziņojumu, ka nekas nespēs Jūs atturēt no Zanes kundzes aizskaršanas. Man, kā cienījamos gados esošam kungam, tas neliekas vīrieša cienīgi.

    Jums ir tiesības tagad savu nepatiku izrādīt arī pret mani, nejutīšos aizskarts. Mūsu paaudze radināta izturēties ar cieņu pret sievieti, tomēr dzīve pierādījusi, ka pastāv arī izņēmumi un vīrietis spēj apkaunot savu godu, aizskarot sievieti.

    Neuztveriet to kā audzināšanu, bet kā draudzīgu padomu. Mēs esam kā veci pulksteņi, kuru mehānismu šad un tad ir jāpielabo.

    +13
    -9
    Atbildēt

    0

    lno > lno 17.03.2015. 16.38

    andrejs. Nesaprotu, kā vari aizstāvēt NA, tāpat kā Zane Vienotību? Ja publikai būs tāda attieksme, tad Latviju līdz pazušanai no pasaules kartes novedīs rasnači un āboltiņas…Ar nekritisku attieksmi arī pārējās partijas jānoved līdz ZZS līmenim, mums vēl nepietiek ar atklātām kremļa filiālēm?

    +13
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > lno 17.03.2015. 16.16

    Normāli, viss tipiski nacionālblēžiem, kaut ko nočiept vai citādi noblēdīties patriotisko saukļu pavadībā, izņemot saukļus, reālu darbu nav.

    +18
    -6
    Atbildēt

    0

    Mantrausis > lno 18.03.2015. 07.38

    Komentārs par Muižnieces protokolu ir vietā. Cik atceros, DR teica, ka ir daudz dokumentu, ko paraksta nelasot… Tupot TM būtu vērts šādu kārtību mainīt – kāda jēga un nozīme formāliem parakstiem? Principā, šķiet, parakstot uzņemas atbildību… Jeb tas dekorācijai un tikai?

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

    TT > lno 17.03.2015. 16.41

    Diemžēl tā ir.

    Es vispār nesaprotu kā NA izvirzīja šo veco skeletu ministra amatam.

    +18
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > lno 17.03.2015. 17.47

    …cik komisijas sēdes šogad ir notikušas?…

    -“Kangeris nenoliedz, ka Jarinovska nav bijusi pēdējās komisijas sēdēs, taču viņš varot uzrādīt vairākus komisijas locekļus, kuri vēl retāk apmeklē komisijas sēdes. „Mums reglamentā nav noteikts, ka jāpiedalās visās sēdēs,” norāda Kangeris, paužot izbrīnu, vai ministrija iecerējusi kā totalitārā valstī kontrolēt, kurš nāk un kurš nenāk uz sēdēm. Komisijas vadītājs atcerējās, ka ministrs jau pirmajā komisijas sēdē izteicis kritiku Jarinovskai. „Tagad meklē kaut kādus ieganstus, lai tiktu no viņas vaļā,” ir pārliecināts Kangeris.”

    +24
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > lno 17.03.2015. 15.07

    Ja gribi ko vairāk uzzināt par komisijas t.s. “darbu”, pareizāk sakot, bezdarbību, izlasi Jarinivskas rakstu tepat Ir, par kuru viņu arī atlaida.

    +23
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > lno 17.03.2015. 15.49

    … – “Vēsturnieki, juristi, sociologi, arhivāri bija entuziasma pilni un, sākot ar pērnā gada jūliju, strādāja bez atalgojuma. Uzreiz ir jāuzsver, ka neviens zinātnieks komisijā līdz šai dienai nav astoņus mēnešus saņēmis nevienu centu par savu darbu tajā. Jāilustrē, ka vadītājs Kangeris, viņa vietnieki Jarinovska un Jansons ir piedalījušies vairāk par 70 institūciju sanāksmēs, komisijas sēdēs un citos darba notikumos, sagatavoti ap simt dokumentu, lai varētu uzsākt praktisku darbu, komisija, lai ņemtu vērā sabiedrības intereses, ir ziņojusi desmitiem forumos, sākot ar universitātes zinātnes popularizēšanas sarīkojumiem, raidījumiem, beidzot ar Saeimas komisijām un darba sanāksmi ar Valsts prezidentu.

    Līdztekus ritēja darbs, lai apzinātu neaprakstītos arhīvu fondus, aprakstīto dokumentu apjomu, kuru vajadzētu digitalizēt, par to tika nolemts privātpersonu līdzekļu piesaistīšanai izveidot digitalizācijas krātuvi, kas, savukārt, piesaistīja brīvprātīgos, piemēram, plaši pazīstamo Ilmāru Poikānu, plānojot dokumentu padarīšanu elektroniski pieejamus pētniecībai un ar laiku sabiedrībai. Protams, dažs var uzskatīt, ka šis ir vaļasprieks, tomēr saprātīgi cilvēki secinās, ka likumdevēja noteiktais un izpildvaras uzdotais tomēr ir darbs, par kuru kaut kad jāsāk maksāt.

    Tas nav noticis. Astoņi mēneši iztērēta laika, entuziasma un enerģijas bez valsts atbalsta.

    Savukārt, zinātnieku atalgojuma vietā jaunajā valsts budžeta 19. Tieslietu ministrijas sadaļas apakšprogrammā 09.06.00 “Totalitārā režīma dokumentu zinātniskā izpēte un nodarītā kaitējuma aprēķināšana” no pieprasītiem 250 tūkstošiem eiro lauvas tiesa jeb 203 952 paredzēti nevis zinātnieku atlīdzībai, bet gan “Precēm un pakalpojumiem”.”

    http://www.delfi.lv/news/comment/comment/didzis-senbergs-totalitarisma-izpete-un-rasnaca-provokacija.d?id=45690010#ixzz3UeO9FB00

    ….bet Jarinovska uzdrīkstējās pieprasīt atskaiti no Tieslietu ministrijas un Rasnača par finansējuma izlietojumu…

    …komentāri lieki….

    +34
    -5
    Atbildēt

    0

dzeris49 17.03.2015. 14.55

Lai Latvijā darbotos kādā komisijā, vai ieņemtu kādu amatu, jābūt mēreni pastulbam, bet, jāmāk liekuļot un melot, pēc vajadzības ietekmējamam, absolūti bezprincipiālam, un jāietur “politiski pareizā” līnija, nevis jābūt kaut minimāli principiālam, kaut cik sakarīgam, un godīgam, tie ir kā baltie zvirbuļi starp dažādiem Latvijas politiķu ielikteņiem dažādās iestādēs, protams Jarinovska, atkarībā no Rasnača, pirmajiem kritērijiem neatbilst, toties, kaut daļēji, atbilst otrajiem, vismaz, viņa nav stulba, un nav bailīga, tas nu ir fakts, tāpēc arī neder, viss vienkārši.

Jarinovska atļāvās parāk atklāti izteikties par komisijas “darbu” un vēl par daudz ko citu, loģiski, ka viņai nav vietas starp Rasnača tipa amēbām, kas krievu laikos, nezin kā, ieguvuši augstāko izglītību un diplomu, bet, ne jau prātu vai kompetenci, ieskaitot godaprātu.

+28
-6
Atbildēt

3

    andrejs > dzeris49 17.03.2015. 15.05

    Savādi, ka Maximas traģēdijas un Citadeles afēras parlamentārās izmeklēšanas komisijas Vienotībai acīmredzami nepatīk, bet jau 25 gadus pieejamie krievu čekas dokumenti joprojām ir izpētes vērti, nododami komisijām un nav pieejami plašākai sabiedrībai.

    +4
    -16
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 17.03.2015. 15.09

    Ne tikai V nav vēlēšanās nodod tos atklātībā, un kāpēc, manuprāt, jautājums retorisks.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    DD1 > dzeris49 17.03.2015. 15.15

    > dzeris49

    “Lai Latvijā … ieņemtu kādu amatu, … jāmāk liekuļot un melot, …, nevis jābūt kaut minimāli principiālam, kaut cik sakarīgam, un godīgam, tie ir kā baltie zvirbuļi”

    Parakstos zem visa Jūsu texta, īpaši izceļot to, ka diemžēl Latvijas politikā nav pieprasījuma pēc principiāliem un godīgiem cilvēkiem.

    P.S. Kurš varēja ielikt Jums “-“?,- visticamāk tas, kurš nejūtas baltais zvirbulis.

    +16
    -4
    Atbildēt

    0

gundega13 17.03.2015. 19.37

Šis fakts ir pilnīgi skaidra diagnoze valsts morālajai sejai un mērķiem tikt galā ar vēstures traumām. Komunistiskās partijas biedrs Rasnačs izgāž no eņģēm to, kas nemaz nevarēja esošās Latvijas valsts eņģēs turēties. Diemžēl.Politiskā ieinteresētība jau bija radīta pašā komisijas fundamentā – atkarībā no finansējuma – partiju savtīguma.Cieņa R.Jansonam, ka nepalika komisijā, kaut žēl, jo neba deputāta amatā būs profesionālāks, nekā savā profesijā.Latvieši ir baismi liekuļi un patiesību nespēj nest. Rasnačam ar likuma varu nebūtu jāstāv uz vienas laipas, viņš diskreditē gan tīrus nodomus, gan savu, kā tur, politisko aizmuguri. Un tas nekad netiks aizmirsts. Baisi tas, ka šādi ministri ir pie varas valstiski svarīgā situācijā uz pasaules miesas.Visa valdība ļāva Rasnačam izrīkoties! Kas zina, tāpat slēgtās sēdēs lems par tavu un manu likteni.

+21
-2
Atbildēt

1

    andrejs > gundega13 17.03.2015. 20.15

    Cieņa R.Jansonam, ka nepalika komisijā,

    ——————-

    Cienījama rīcība, ņemšanās pa komisiju bija bezjēdzīga laika šķiešana. Komisijas darbs ir jāizbeidz un stukaču kartotēka jāpublisko. Pārējie dokumenti jānodod vēsturniekiem izpētei.

    +3
    -13
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu