Tiesa ierosina lietu pret KNAB par atšķirīgu attieksmi pret biroja amatpersonām • IR.lv

Tiesa ierosina lietu pret KNAB par atšķirīgu attieksmi pret biroja amatpersonām

22
KNAB logo. Foto: Edijs Pālens, LETA

Darbinieki uzskata, ka pret viņiem bija īstenota atšķirīga attieksme, nosakot darba samaksu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā ierosināta lieta pret Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) par atšķirīgu attieksmi pret četrām KNAB korupcijas apkarošanas bloka amatpersonām.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja tiesas priekšsēdētāja palīdze Oksana Hvostova, 10.martā tiesā tikusi ierosināta lieta pēc KNAB darbinieku pieteikuma. Pagaidām lietas izskatīšanas datums vēl nav nozīmēts, jo KNAB ir dots laiks paskaidrojumu sniegšanai.

Darbinieki uzskata, ka pret viņiem bija īstenota atšķirīga attieksme, nosakot darba samaksu, un, lai veiktu savu interešu aizstāvību, viņi vērsušies pēc palīdzības pie KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrības. Arodbiedrība attiecīgi cēlusi prasību tiesā pret KNAB, lūdzot atlīdzināt atšķirīgās attieksmes rezultātā nodarītos zaudējumus un izbeigt šādu attieksmi, liecina LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB darbinieku samaksu veido mēnešalga, piemaksas, prēmijas un naudas balvas. Konkrētajā gadījumā runa ir par naudas balvām, jo pieminētie četri darbinieki uzskata, ka viņi naudas balvas nav saņēmuši vispār vai arī saņēmuši vairākkārt mazākā apmērā, salīdzinot ar citām biroja amatpersonām.

Tiesā iesniegtajā prasībā pieteicēja statuss ir KNAB apkarošanas bloka darbiniekiem, bet interešu aizstāvību veic arodbiedrība.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā teikts, ka valsts institūcija amatpersonām var paredzēt ar papildu atlīdzību saistītus pasākumus, tostarp naudas balvu, kas kalendāra gadā nepārsniedz amatpersonai noteiktās mēnešalgas apmēru, saistībā ar amatpersonai vai valsts institūcijai svarīgu sasniegumu, ņemot vērā darbinieka ieguldījumu attiecīgās institūcijas mērķu sasniegšanā.

KNAB informēja, ka ir izstrādāta kārtība, kādā nosaka piemaksas, prēmijas un naudas balvas apmēru, kritērijus un piešķiršanas kārtību. Kārtība ir saskaņota ar Ministru prezidenti.

KNAB darbiniekam naudas balvu, kas kalendāra gadā nepārsniedz KNAB darbiniekam noteiktās mēnešalgas apmēru, var piešķirt saistībā ar KNAB dibināšanas gadadienu un Pretkorupcijas dienu, ņemot vērā KNAB darbinieka ieguldījumu KNAB stratēģisko mērķu sasniegšanā.

Priekšlikumus par naudas balvas piešķiršanu darbiniekiem atbilstoši kārtībā noteiktajiem kritērijiem un nosacījumiem biroja priekšniekam ar motivētu ziņojumu iesniedz nodaļas vadītājs un KNAB priekšnieka vietnieks, ievērojot, ka piemaksa, prēmija, naudas balva netiek izmaksāta par to pašu sasniegumu, notikumu vai paveikto.

KNAB priekšnieka tiešā padotībā esošo darbinieku darba rezultātu izvērtējumu, pieņemot lēmumu par piemaksas noteikšanu, naudas balvas un prēmijas piešķiršanu atbilstoši šajā kārtībā noteiktajiem kritērijiem un nosacījumiem, nosakot to apmēru, veic KNAB priekšnieks.

Tāpat KNAB priekšnieks, saņemot minētos ziņojumus un izvērtējot atbilstoši noteiktajiem kritērijiem un nosacījumiem piemaksas, naudas balvas un prēmijas piešķiršanas pamatotību un ieteikto apmēru, pieņem lēmumu par piemaksas noteikšanu un naudas balvas vai prēmijas piešķiršanu. KNAB priekšnieks var pieņemt motivētu lēmumu par piemaksas, naudas balvas un prēmijas apmēra palielināšanu, samazināšanu vai nepiešķiršanu.

KNAB šogad naudas balvas nav izmaksātas. Pērn naudas balvas izmaksātas divas reizes – kopumā 68 100 eiro apmērā. 2013.gadā tās izmaksātas divas reizes – 33 771 eiro apmērā.

KNAB nav saņēmis arodbiedrības prasību, līdz ar to atturas to komentēt.

 

Komentāri (22)

dzeris49 14.03.2015. 16.38

Nesn kā pohains Ādamsons no SC, bijušais VDK darbinieks, Krievijas robežsargs, kāds bijšais komunists no ZZS, un kas tur vēl, kādā raidījumā vāvuļoja, cik labs ir Streļčenoks.

Runā jau, ka arī daļu V viņš apmierinot.

Tas, ka SC un ZZS vajadzīga, pēc iespējas liwelāka, visu valsts struktūru degradācija, vispārzināms fakts, Streļčenoks tiem ir kā medusmaize, ne jau par velti Lemberga un Kremļa prostitūtes Saeimā nobalsoja par to bez domāšanas, bet, arī V un NA, diemžēl, to izdarīja, cerams, tāpēc, ka nesaprata, kas viņš ir,un tagads viņš tur sēdēs ilgi, ņemot vērā mūsu valsts pārvaldes un politiķu absolūto impotenci un pofigismu, kā arī “milzīgu” vēlēšanos cīnīties ar korupciju Latvijā.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu