Saeima ļauj sākt kriminālvajāšanu pret tiesnesi Bormani • IR.lv

Saeima ļauj sākt kriminālvajāšanu pret tiesnesi Bormani

29
Ilustratīvs foto: Jānis Saliņš, F64

Tautas kalpi piekrīt deputāta Bergmaņa sodīšanai par avārijas izraisīšanu

Saeima šodien atļāva sākt kriminālvajāšanu pret Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesi Tatjanu Bormani, kura aizdomās par iespējamu dokumentu viltošanu iepriekš atstādināta no amata, vēsta aģentūra LETA. Saeima arī atbalstīja Augstākās tiesas (AT) tiesneša Ervīna Kušķa atbrīvošanu no amata pēc paša vēlēšanās.

Ģenerālprokuratūra iepriekš nosūtīja Saeimai ierosinājumu par imunitātes atcelšanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Bormani par uzkūdīšanu viltot dokumentu, kā arī par dokumenta izmantošanu mantkārīgā nolūkā un svešas mantas iegūšanu ar viltu.

Kā ziņots, nesen Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdza Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret tiesnesi, ārsti kardioloģi un kādu civilpersonu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar darba nespējas lapu viltošanu. Pamatojoties uz iegūto pierādījumu kopumu, KNAB izmeklētājs uzskata, ka tiesnese ar starpnieka atbalstu saņēma darba nespējas lapas, kurās apzināti bija norādītas nepatiesas ziņas par viņas pārejošo darba nespēju. Nepatiesās ziņas saturošas darba nespējas lapas tiesnese mantkārīgā nolūkā izmantoja finanšu līdzekļu prettiesiskai iegūšanai no Tiesu administrācijas un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras slimības pabalsta veidā.

Ģenerālprokurora 2014.gada septembrī sāktā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka par izsniegtajām darbnespējas lapām ārste pieprasīja 150 eiro. Tos bija paredzēts nodot, izmantojot starpnieku. KNAB izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības tiesnesi par svešas mantas izkrāpšanu, izmantojot viltotu dokumentu mantkārīgā nolūkā, un kardioloģi par mēģinājumu pieņemt neatļautu labumu, par krāpšanas atbalstīšanu un par dokumentu viltošanu. Starpnieku KNAB rosināja saukt pie atbildības par līdzdalību krāpšanā un dokumentu viltošanā.

No amata atbrīvotais AT tiesnesis Kušķis bija viens no trim likvidētās AT Krimināllietu tiesu palātas tiesnešiem, kas netika pārcelti darbā uz AT Krimināllietu departamentu. Tiesnešus sākotnēji bija plānots pārcelt darbā uz Rīgas apgabaltiesu, kam nepiekrita nedz paši tiesneši, nedz Saeima. Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) iepriekš sacīja, ka ir jārespektē Kušķa viedoklis šajā jautājumā. Tiesnesis deputātus informējis, ka apzinājis karjeras iespējas ārpus tiesu varas.

Saeima iepriekš atbalstīja grozījumus likumā “Par tiesu varu”, kas paredz Krimināllietu tiesu palātas tiesnešu turpmākās karjeras jautājuma risināšanu uzticēt Tieslietu padomei un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijai. Pārējie divi tiesneši ir Ludmila Poļakova un Jānis Tiltiņš. Tomēr 9.martā Tieslietu padome lēma pārdalīt tiesneša amata vietas, divas vakantās Krimināllietu departamenta vietas piešķirot Civillietu departamentam. Tas nozīmē, ka Krimināllietu departamentā pašreiz papildu vietu vairs nav.

Saeima šodien nolēma piekrist deputāta Raimonda Bergmaņa (ZZS) saukšanai pie administratīvās atbildības par avārijas izraisīšanu. Iepriekš šādu lēmuma projektu atbalstīja Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija. Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S) toreiz deputātus informēja, ka Bergmanis savu vainu atzīst, un aicināja atbalstīt viņa izdošanu sodīšanai.

Avārija notika pērn 10.decembrī Rīgā, Lizuma ielas un Brīvības gatves krustojumā, teikts Valsts policijas vēstulē Saeimas komisijai. Bergmanis neapturēja transportlīdzekli pie krustojuma, kaut tur bija zīme “Neapstājoties tālāk braukt aizliegts”. Rezultātā notika deputāta vadītās mašīnas un tramvaja sadursme.

Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu Bergmanim par šo pārkāpumu var uzlikt naudas sodu no 15 līdz 70 eiro. Bergmanis satiksmes negadījumā cieta, un viņam slimnīcā tika uzliktas vairākas šuves galvai.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu