Belēvičs: Stradiņa slimnīcā uzpūsts štats un milzīgas algas • IR.lv

Belēvičs: Stradiņa slimnīcā uzpūsts štats un milzīgas algas

19
Stradiņa slimnīcas kompleksa ēka. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Atlaistais valdes priekšsēdētājs apšauba audita secinājumus

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā darbinieku štats ir uzpūsts, maksātas milzīgas algas un piemaksas, tā intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Rīta panorāma” šorīt teicis veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), citē aģentūra LETA.

Kā stāstīja Belēvičs, atalgojums un piemaksas administrācijai esot vairākas reizes lielākas, nekā, piemēram, Austrumu slimnīcā. Ja citur maksātas piemaksas līdz 50% no darba algas, tad Stradiņa slimnīcā tie bijuši 100-600%. Turklāt kādam piemaksa rēķināta no neto, citam no bruto algas. Piemēram, personāldaļas vadītāja esot bijusi gatava strādāt par 2000 eiro algu, bet viņai maksāti 4000 eiro, jo tādas algas maksātas attiecīgā līmeņa personālam.

Nodokļu konsultanti auditā atklājuši, ka slimnīcas Finanšu departamenta Ekonomikas nodaļa aprēķinos par pašizmaksu nav iekļāvusi vairākas svarīgas pozīcijas, ziņo LETA. Atlaistais slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dins Šmits gan apšaubījis audita datu kvalitāti, uz kuru pamata viņam izteikta neuzticība.

Belēvičs televīzijas intervijā informēja, ka nav iespējams iepazīties ar reālo finanšu situāciju slimnīcā. Pērn no darba atlaista grāmatvede, kura paņēmusi līdzi grāmatvedības dokumentus. Auditori vēsta – pēc slimnīcas Ekonomikas daļas sniegtajiem datiem, iestādes pašizmaksa pagājušajā gadā bijusi negatīva – zaudēti 1 416 278 eiro. Tomēr summa norādīta, neieskaitot pacientu parādus slimnīcai. Ņemot vērā, ka katru gadu neatgūstamie debitoru parādi ir ap 500 000 eiro, finanšu rādītāji varētu būt vēl sliktāki, pieļauj revidenti.

Vienlaikus slimnīcas sapulcē Finanšu departamenta vadītājs ir prezentējis gada rezultātus, kas pēc aptaujāto ārstu teiktā, “bijuši lieliski, jo 2014.gads pirmo reizi pabeigts ar peļņu”, vēsta LETA. Revidenti norāda, ka būtu jāpagaida zvērināta revidenta slēdziens, jo nav skaidrs, kāpēc finanšu direktors nav ņēmis vērā Ekonomikas daļas aprēķinus un nav iepazīstinājis ārstus ar šiem rezultātiem. Vairākums aptaujāto nodaļu ārstu sūdzējušies, ka Nacionālā veselības dienesta (NVD) tarifi nesedz pakalpojumu pašizmaksu, “taču pie šādu datu kvalitātes grūti būtu pārliecināt NVD par to, cik tiem lieliem būtu jābūt”, revidentu teikto citē LETA.

Pēc revidentu domām, pārmetumi jāuzņemas slimnīcas Finanšu departamenta vadītājam. No tā lielā mērā, pēc auditoru domām, ir atkarīgs slimnīcas finansiālais stāvoklis. Ja šāda situācija turpināsies, revidentiem ir grūti prognozēt, kāds papildu finansējums būtu jāpieprasa no valsts. Pēc Veselības ministrijas (VM) pieprasījuma auditu veikuši divi SIA “CBB konsultāciju birojs” konsultanti. Viņi trīs nedēļās izpētījuši departamenta darbu astoņu mēnešu periodā – no 2014.gada 1.janvāra līdz 31.augustam.

Kā ziņots, veselības ministrs pirmdien preses konferencē paziņoja, ka Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dins Šmits zaudējis viņa uzticību. Tika plānots, ka tajā pašā dienā slimnīcas ārkārtas dalībnieku sanāksmē, iespējams, tiktu izskatīts jautājums par Šmita atbrīvošanu no amata. Tomēr Šmits šajā sanāksmē iesniedza slimnīcas kapitāldaļu turētājam atlūgumu.

VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa šajā preses konferencē norādīja, ka atbrīvot Šmitu no amata plānots tāpēc, ka ir dažādas neskaidrības ar slimnīcas finanšu plūsmu, kā arī problēmas ar jaunā korpusa būvniecību. Pats Šmits pauda, ka finanšu situācija slimnīcā ir laba, un atzina, ka jāsakārto profesionālās attiecības ar kapitāldaļu turētāju.

Šmitam radušās šaubas par VM pasūtītā slimnīcas Finanšu departamenta audita kvalitāti. “Man ir grūti pieņemt, ka šis audita ziņojums bija par pamatu neuzticības izteikšanai,” LTV raidījumā “Sastrēgumstunda” trešdienas vakarā norādīja Šmits. Viņš drīzāk izsakot neuzticību VM valsts sekretārei Zvidriņai, jo viņa pieņēmusi lēmumu balstoties uz šādi sagatavotu dokumentu. “Esmu pieredzējis daudz auditus savā iepriekšējā karjerā [..]. Šeit ir viens audita ziņojums bez nevienas intervijas ar mani personīgi un ar drukas kļūdām. Man ir grūti pieņemt, ka šis audita ziņojums bija par pamatu neuzticības izteikšanai,” pauda Šmits.

Pirms Šmits iesniedza atlūgumu, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistiem paziņoja, ka neatbalsta veselības ministra rīcību saistībā ar Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja iespējamo atbrīvošanu no amata. VM prasītais finanšu pārskats par slimnīcu tika iesniegts pirmdien no rīta, premjerministri Belēvičs informējis plkst.11, savukārt plkst.12 sasaukta preses konference, iepriekš neinformējot Šmitu par savu lēmumu, norādīja valdības vadītāja.

Komentāri (19)

dzeris49 12.03.2015. 10.26

Līdz šim neviens ministrs to, protams, “neredzēja”, kaut, mums jau uzpūsti štati un birokrātijas vairošana visā pašvaldības un valsts sektorā ir raksturīga.

Kur valsts nauda, tur sarodas milzīgi daudz parazītu, kas privātā sfērā konkurēt nespēj, toties valsts naudas legālas izkrāpšanas shēmas apguvuši lieliski, sevišķi viegli tas ir Latvijā, pie milzīgas korupcijas un att. pret valsts izzadzējiem absolūti impotentās likumdošanas.

Tāpēc jau tas viss notiek, uzpūsti štati ar nesamērīgām algām un bez kādas atbildības ir jebkurā nelielā pašvaldībā un valsts vai pašvaldības iestādē, kā Latvijā tiek izlietota nod. maksātāju nauda, tas vispār ir sirrealisms, Latvijā, faktiski, legalizēta valsts nozagšana, kas sekmīgi turpinās pie visām valdībām, jo ir izdevīga visai politiskajai “elitei”.

+16
0
Atbildēt

0

agrunte 12.03.2015. 11.06

“Pērn no darba atlaista grāmatvede, kura paņēmusi līdzi grāmatvedības dokumentus.”

Šādas frāzes es kaut kā nesaprotu. Un kāpēc policists nevar aiziet pie viņas mājās un paņemt tos dokumentus?

+9
-1
Atbildēt

0

Austras koks 12.03.2015. 10.15

Personālvadītājai – 4000 EUR mēnesī. Neko jau sev. Tik daudz personāldepartamenta vadītājs Latvijā nesaņem pat lielos privātos uzņēmumos :))

+10
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu