Endziņš konsultācijas ar sabiedrību par prezidenta kandidātiem nosauc par cirku • IR.lv

Endziņš konsultācijas ar sabiedrību par prezidenta kandidātiem nosauc par cirku

21
Aivars Endziņš. Foto: Edijs Pālens, LETA

Endziņš: kā būs vienojušās koalīcijas partijas, tā notiks

Ņemot vērā, ka Valsts prezidentu Saeima ievēl aizklātā balsojumā, visas solītās konsultācijas ar sabiedrību par šo jautājumu ir “cirka spēle”, jo, “kā partijas būs savā starpā vienojušās, tāds arī būs rezultāts,” ceturtdien LTV raidījumā “Rīta panorāma” sacīja bijušais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Aivars Endziņš, kurš savulaik pats kandidēja uz Valsts prezidenta amatu.

Endziņš atgādināja, ka 2007.gadā, neraugoties uz lielo sabiedrības atbalstu viņam kā prezidenta amata kandidātam, Saeima tomēr aizklātā balsojumā par Valsts prezidentu ievēlēja ārstu Valdi Zatleru, raksta LETA.

Bijušais ST priekšsēdētājs norādīja, ka, pēc viņa domām, līdz šim vienīgajam oficiāli izvirzītajam prezidenta amata kandidātam Latvijas Reģionu apvienības (LRA) līderim Mārtiņam Bondaram nav nekādu izredžu kļūt par Latvijas Valsts prezidentu.

Vaicāts, vai pats būtu gatavs vēlreiz kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, Endziņš atbildēja noliedzoši, aizbildinoties ar savu vecumu.

Savukārt uz jautājumu, vai pašreizējo Valsts prezidentu Andri Bērziņu augstajā amatā varētu pārvēlēt uz otro termiņu, Endziņš atbildēja, ka neizslēdz šādu iespēju. “Latvijas vēsture parāda, ka līdz šim valsts galva, izņemot Valdi Zatleru, vienmēr ir ievēlēta uz maksimālo termiņu, tātad divas reizes pēc kārtas,” atzīmēja Endziņš.

Viņš arī uzsvēra, ka pietiek ar to, lai par prezidenta amata kandidātu vienotos valdošās koalīcijas partijas, bet kompromisi ar opozīciju, īpaši ar “Saskaņu”, šajā jautājumā, visticamāk, nebūs iespējami. “Ja [valdošā koalīcija savā starpā] nespēs vienoties, tas nozīmē, ka tā izjūk, līdz ar to izjūk valdība. Vai tas ir šodien tik nepieciešams? Mums ir pietiekami daudz problēmu, kas jārisina valsts labā,” sacīja Endziņš.

Koalīcijas partijas vienojušās, ka jautājumā par kopīgā Valsts prezidenta amata kandidāta izraudzīšanos notiks diskusijas ar sabiedriskajām organizācijām. Sarunās ar sabiedriskajām organizācijām politiķi piedalīsies kā novērotāji, lai dzirdētu, ko sabiedrība sagaida no Valsts prezidenta kandidāta. Tāpat plānots uzklausīt eksprezidentu viedokli.

Andris Bērziņš joprojām nav atklājis, vai kandidēs otrajam amata termiņam. Atbalstu viņam līdz šim paudusi tikai Zaļo un zemnieku savienība. Savu kandidātu prezidenta amatam pieteikusi arī LRA, tam izvirzot savu līderi Bondaru.

Žurnāls “Ir” šodien sāk interviju sēriju ar iespējamiem Valsts prezidenta amata kandidātiem. Lasiet pirmo interviju ar Sandru Kalnieti šeit.

Kādam būt Valsts prezidentam? Atbild Jānis Domburs – lasiet šeit.

Komentāri (21)

dzeris49 05.03.2015. 11.09

No vienas puses, protams, ka cirks, diezin vai tas “sabiedrības viedoklis” daudz ko var ietekmēt, it sevišķi, ja lielākai sab. daļai tas viedoklis vispār nav un viss pie vienas vietas, un, ja arī ir, bieži vien visai eksotisks, kaut vai tā paša Lemberga augstais reitings.

Tāpēc,kā sekas iepriekš teiktajam, iespējams, ka labi, ka to prezidentu vēlē politiķi, vismaz, tā tas būtu, ja mums būtu nekorumpēti un atbildīgi politiķi.

Diemžēl, Bērziņa ievēlēšana parāda, ka daļa politiķu mums ir tikpat bezatbildīgi, un tos neintersē ne valsts prestižs, ne kas cits, un tie spējīgi izdarīt vēl daudz sliktāk, kā tā “tauta”, jo tauta Bērziņu noteikti ievēlējusi nebūtu, cik viņam tur, 8% bija tas reitings, kaut kā tā, un politiķiem tas absolūti netraucēja ielkt šo demento struktūrfondu izzadzēju un bijušo PSKP funkcionāru par valsts simbolu tikai tāpēc, ka viņš bija ērts un “netraucēja” tiem, kuri to noorganizēja, un tas tika izdarīts, absolūti ignorējot to “tautas” viedokli, kuru tagad, lūk, it kā, ņemšot vērā.

Cita lieta, ka tautas daļai tas, savukārt, vēlāk absolūti netraucēja lielākā daudzumā nobalsot taisni par to partiju, kura to organizēja, piepalīdzot SC un PLL.

Tā ka – “abi labi”, gan tā “tauta”, gan politiķi, viss tas kopā, brīžam, nekādiem loģikas likumiem nepakļaujas, ja politiķu rīcību var izskaidrot ar korupciju, tad tās “tautas” rīcību, bieži vien, vispār nav iespējams izskaidrot ne ar ko citu, izņemot nevēlēšanos vai nespēju domāt un spriest un absolūto politisko infantilitāti un pofigismu.

Bet tas, ka sabiedrība mums vēl īsti nobriedusi nav, nebūt neattaisno politiķu korumpētību, pilnīgāko nevēlēšanos neko darīt, lai pret šo parādību cīnītos ( KNAB epopeja), nevēlēšanos veikt nekādas reformas, lai par kādu partiju vēlētājs arī nebalsotu, par korupciju visās sfērās, un amatpersonu nesodamību un visatļautību tas nebalso, tas viss ir uz politiķu sirdsapziņas.

+14
-1
Atbildēt

0

Mantrausis 05.03.2015. 10.45

Cirkus vai necirkus, bet solis apsveicams gan! Protams, tikai no tās sabiedrības daļas, ar kuru deputāti runās, būs atkarīgs tālākais. Patiesi asas diskusijas pie mums ir dižs retums – kā baltā pūce. Otrs jautājums – ciktāl organizācijas un cilvēki, ar kuriem runās, ir ieinteresēti spēcīgā prezidentā. Patlaban izskatās, ka partijas vispār nedomā tālāk par šovakara plāniem, jo – šķiet – neviena nespēj atbildēt ari par AT priekšsēdi… Kas tā par partiju? Vēl būtiska ir lieta – vai konsultācijas būs plašas, vai tajās gūto informāciju apkopos, cik daudz ļaužu pārstāvēs organizācija? Piemēram, organizācijas runasvīrs ir skaļš, runā visur, bet biedru skaits ir …. Katrā ziņā patlaban izskatās, ka strādāt negrasās neviens, visi jūtas gana ērti un prezidentam jābūt tik pelēkam un klusam, lai netraucētu mušu skaņām kabinetos… Žēl…

+11
-1
Atbildēt

3

zanE. 05.03.2015. 10.02

…lai, ko darītu valdošās partijas – viss būs slikti…rosinās diskusijas – slikti = cirks, izrādīšanās, māžošanās utt. …lems tikai koalīcijā – slikti = ignorē vēlētāju, pamana to tikai ik pa četriem gadiem, lemj zem deķa, zoodārzā utt. …vislabākās kandidatūras zina i-netā sēdošais, jo tas ir gudrākais, kompetentākais un pareizākais….

….šorīt LNT rādīja iespējamo prezidenta kandidātu reitingus, kurus izvēlējusies “tauta” – ar 15% priekšgalā izvirzījies Bondars…

+10
-11
Atbildēt

7

    Baiba > zanE. 05.03.2015. 13.58

    zanei Bondars nav pietiekami labs,bet labāku kandidātu newiens nav nosaucis

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 05.03.2015. 13.44

    aivarsk – man nav versiju … manuprāt slikts nebūtu Levits , bet vakardienas redzētais TV liek domāt , ka tiks likts uz Bērziņu … kas savukārt atstās neskartu valdību . Vēl varam pigorus gaidīt no Kalnietes , jo viņa var nelikties mierā – tam sekas varētu būt kašķi un visādi demarši Vienotībā . Tas tāds skats no šodienas redzes punkta un vēl ir daudz laika .

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 05.03.2015. 11.07

    zane – pastāsti ko dod tas , ka spelē demokrātiju ? Nu labi , patēlos tautai ka būs karstas diskusijas, tad sasauks it kā sadomātus ekspertus , kuri piegludinās vajadzīgos viedokļus un beigās tāpat sashēmos vajadzīgo prezidentu. Varbūt ne tik uzkrītoši , bet sashēmos . Kā piemērs vakar neatceros kura ziņu raidījumā, bet vesela plejāde būtībā sāka bruģēt ceļu Bērziņam , es personīgi visvairāk izbrīnijos par Kursīti … Prezidenta izvēle ies kopā ar valdības sastāvu un Saeimas vadību un gala vārds lai kā mums nepatiktu tiks pateikts Puzē.

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 05.03.2015. 12.38

    zane – kur Tu manīji ko par tautas vēlētu prezidentu ? Es vienkārši izsaku viedokli , ka tas ko tagad piedāvā politiķi būs ķeksīša ievilkšana , ka apspriedāmies ar tautu.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 05.03.2015. 11.29

    …vai būtu jāsaprot, ka esi par “tautas” vēlētu prezidentu?…kā esi iedomājies viņa izvirzīšanu, kandidātu apspriešanu, vēlēšanu kampaņas, to izmaksas un – kas tās apmaksās – Jānis, Pēteris, Anna vai Ēriks?….tajā būs liela tautas iesaistīšana?….katrs varēs izvirsīt savu kandidātu un par to aģitēt?…

    …protams, ir.lv “tautai” grūti atzīt, ka jebko, ko darīs politiķi – tas tiks nokritizēts un nolīdzināts līdz ar zemi…bet šodien par prezidenta kandidatūru balso Saeima un vienošanās būs jāpanāk ar vairākumu deputātu – tāda ir reālā situācija….

    …bet…nu jau man ir gluži vienalga – mūsu sabiedrība neko vairāk nav pelnījusi kā Andri Bērziņu…

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    aivarsk > zanE. 05.03.2015. 12.49

    Klusais, Tavs kandidāts, bet vienu, lūdzu!

    Un versija, kuru ievēlēs?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Pelēkais Vilks > zanE. 05.03.2015. 15.50

    baibaliņ, mīļā tu esi atšifrēta – nomaini ņiku!

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu