Tiesa Jaunjelgavas vidusskolā piekautā bērna lietā piedzen 2000 eiro • IR.lv

Tiesa Jaunjelgavas vidusskolā piekautā bērna lietā piedzen 2000 eiro

34
Vardarbība. Foto: Andrius Ufartas, F64/BFL

Šis sods solidāri divām ģimenēm jāmaksā par cietušajam nodarīto morālo kaitējumu

Aizkraukles rajona tiesa nolēma piedzīt par labu pērn Jaunjelgavas vidusskolā piekautajam bērnam un viņa mātei morālā kaitējuma atlīdzību kopumā 2000 eiro apmērā no diviem skolēniem un viņu vecākiem, ziņo LETA.

Zvērinātu advokātu biroja “Borenius” speciālists Krists Bērziņš teica, ka tiesa spriedumā atzina – prasītāji lietā ir pilnībā pierādījuši, ka viņiem atbildētāju prettiesiskās rīcības rezultātā radies morālais kaitējums. Tādējādi, pēc tiesas domām, cietušajiem ir jādod kompensācija, ņemot vērā kaitīgās sekas, kas konkrēto darbību dēļ radušās bērnam un viņa mātei.

Tomēr tiesa cietušo prasību apmierinājusi tikai daļēji, nolemjot no atbildētājiem kopā piedzīt 2000 eiro, tas ir, 1000 eiro no katras atbildētāju ģimenes.

“Prasītāji ir gandarīti par šādu tiesas spriedumu, tomēr uzskata, ka piespriestās kompensācijas apmērs nav samērīgs ar ciešanām, kas viņiem radās atbildētāju rīcības dēļ, un apsver iespēju pārsūdzēt spriedumu,” norādīja Bērziņš.

Pilns spriedums lietā bija pieejams 2.martā, un to var pārsūdzēt 20 dienu laikā.

No katra vainotā zēna ģimenes bija paredzēts solidāri piedzīt pa 10 000 eiro, un kopumā – 20 000 eiro.

“Ņemot vērā, ka viens no lietā iesaistītajiem Jaunjelgavas vidusskolas skolniekiem jau ilgākā laikā izvērsis agresiju pret citiem Jaunjelgavas vidusskolas skolēniem, cietusī puse ir iesniegusi arī pieteikumu par morālā kaitējuma atlīdzību Jaunjelgavas pašvaldībai, kuras pakļautībā esošās mācību iestādes bezdarbības dēļ pieļauta atklāta vardarbība,” teica Bērziņš. 

2013.gada aprīlī Jaunjelgavas vidusskolā notika incidents, kad divi vecāku klašu skolēni piekāva pirmās klases skolēnu.

Valsts policija, atsaucoties uz tiesu medicīnas eksperta atzinumu, secināja, ka cietušajam nodarīti maznozīmīgi miesas bojājumi, kas nav radījuši nopietnus fiziskās veselības traucējumus.

Valsts policija bija ierosinājusi piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus diviem vainīgajiem nepilngadīgajiem no Jaunjelgavas vidusskolas.

Gan Vecumnieku novada domes Administratīvā komisija, gan Jaunjelgavas novada domes Administratīvā komisija no policijas saņemtajā lietā konstatēja noilgumu zēnu pārkāpumiem, tāpēc 6.klases zēniem sodu nepiemēroja, bet viņu mātēm uzlika naudas sodus.

Administratīvā pārkāpuma protokols abu nepilngadīgo mātēm noformēts par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu, kas paredz brīdinājuma izteikšanu vai naudas sodu līdz 100 latiem. Vecumnieku novada Administratīvā komisija viena zēna mātei piemēroja sodu arī par zēna uzvedību skolā.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu