Krievijā politisko represiju muzejs pārveidots par nometņu sistēmas muzeju (papild.) • IR.lv

Krievijā politisko represiju muzejs pārveidots par nometņu sistēmas muzeju (papild.)

23
Sargtornis Permas nometnes īpašā režīma ieslodzīto zonā. Foto: Maksims Šers, Meduza

Šajā nometnē bijis ieslodzīts arī Latvijas disidents Gunārs Astra

Krievijā politisko represiju memoriālais muzejs “Perma-36” turpmāk būs muzejs tikai par ieslodzījuma nometņu sistēmu, nevis politieslodzītajiem, intervijā raidorganizācijai BBC paziņoja muzeja direktors Viktors Šmirovs.

“Memoriāls nepazudīs, bet muzeju ir sagrābuši cilvēki, kurus ir iecēlusi jaunā vara un kas pilnībā to ir izmainījuši. Tagad tas ir muzejs par ieslodzījuma nometņu sistēmu, nevis politieslodzītajiem. Viņi nerunā par Staļina represijām,” sacīja direktors. Tas bija politisks lēmums, un tagad muzejs kļūs citādāks, zaudēs savu nozīmi, viņš piebilda.

Jau ziņots, ka vienīgais Staļina laika nāves nometņu – GULAG – komplekss “Perma-36”, kas līdz mūsdienām saglabājies Krievijā, tiek slēgts.

Šajā muzejā padomju varas gados bijuši ieslodzīti daudzi disidenti, tai skaitā Vladimirs Bukovskis, Sergejs Kovaļovs un citi politieslodzītie. “Perma-36” nometnē vienu no saviem ieslodzījumiem izcieta arī latviešu disidents Gunārs Astra.

Muzeja teritorija aptver 14 000 kvadrātmetru. Tajā aiz dzeloņdrāšu žogiem atrodas 20 barakas. Staļina laikā cauri šai nometnei izgājuši vairāk nekā 3000 ieslodzītie, bet Leonīda Brežņeva laikā – vēl 1000, sacīja direktors. Pamatā šajā nometnē izmitināti Ukrainas un Baltijas nacionālisti.

Nometni slēdza 1988.gadā, kad PSRS vadīja Mihails Gorbačovs. 1992.gadā nometnē tika iekārtots muzejs.

Paradoksāli, ka šis muzejs kā nekomerciāla un neatkarīga organizācija darbojās 18 gadus, bet pirms pāris gadiem to pārņēma valsts savā kontrolē. Tagad šī nekomerciālā organizācija ir paziņojusi par pašlikvidāciju, vēsta Krievijas mediji.

Kā BBC pastāstījuši nekomerciālā memoriālā centra pārstāvji, visas pārrunas ar Permas apgabala administrāciju par GULAGa muzeja kā “īstas PSRS politisko represiju vēstures liecinieka un unikāla vēstures pieminekļa saglabāšanu” ir bijušas nesekmīgas.

Muzeja konflikts ar varas pārstāvjiem sācies pēc tam, kad novada pārstāvji atteicās maksāt muzeja komunālo pakalpojumu rēķinus. Pērnā gada pavasarī muzejam tika atslēgta elektrība un ūdens. 2014.gada maijā tika atlaista no darba muzeja direktore Tatjana Kursina.

Portāls “Meduza” publicējis Maksima Šera fotogrāfijas, kurās var virtuāli izstaigāt šo unikālo muzeju. Ieklikšķiniet šeit un sāciet ceļojumu GULAGā.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (23)

traductrice 04.03.2015. 13.28

gatavos rekonstrukciju?

+8
0
Atbildēt

0

ierados 04.03.2015. 17.14

Staļinlaiku restaurācija Krievijā rullē!

+4
0
Atbildēt

2

    Voldemārs Odišvili > ierados 06.03.2015. 00.21

    Staļinlaiku restaurācija ©

    …………….

    Kas tad Tev, “draugs”, ko uztraukties – kad atnaks krievi, pabucosi vinu tankus, nomainisi niku un saksi slavet tos, kurus lidz sim lamaji – vai tad man Tevi jamaca!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ierados > ierados 06.03.2015. 22.13

    Jau pamāciji! Parādā nepalikšu. Kad putinam apsīks koka rubļu ko maksāt algas tev un pārējiem kominternes čekas aizrobežu kantoru ziķeriem, atgriezies tajā nometnē par uzraugu. Tur viss notiks pa īstam, nevajadzēs skumt pēc “īsta darba”, kas atbilst tavai kvalifikācijai, pridurok. Sacerējumi tev nepadodas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Leons 23.02.2016. 23.26

Leons Astra – jā, šādai sētai pāri man divas reizes izdevās sasaukties ar savu brāli līdz tatāŗs no “viškas” sāka aurot, ka būšot šaut. Tas notika, kad ar uzticamo JAWA biju nobraucis 2300 km, lai satiktu Gunāru.Tas man neizdevās, pat ne nodot sūtījumu. Izrādās, man esot ceļā zonā tikusi pasludināta gripas karantīna.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu