VDK dokumentu izpētes komisija iebilst pret Jarinovskas izslēgšanu no tās (papild.) • IR.lv

VDK dokumentu izpētes komisija iebilst pret Jarinovskas izslēgšanu no tās (papild.)

50
Dr.iur. Kristīne Jarinovska (centrā) tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Melngalvju namā. Kopā ar viņu ir Komisijas priekšsēdētāja vietnieks vēstures jautājumos, Okupācijas muzeja direktora vietnieks Dr.hist. Ritvars Jansons (no labās), LPSR Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūta pētnieks, Dr.hist. Kārlis Kangeris, komisijas loceklis, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīva eksperts, Dr.hist. Ainārs Bambals. Foto: Ieva Čīka, LETA

Tieslietu ministra nozīmētais pārstāvis aizbildinās ar komisijas sastāva paplašināšanu, bet Jarinovska “sistemātiski torpedē” komisijas darbu

Ja Tieslietu ministrija (TM) šādā veidā – piemēram, arī ar sev nevēlamu personu atlaišanu – turpinās sadarbību ar VDK dokumentu izpētes komisiju, tad ministrijai drīzumā vajadzēs pārdomāt par jaunas izpētes komisijas radīšanu, kas bez iebildumiem „dancos” pēc TM ierēdņu stabules, otrdien paziņojis komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris.

Vēsturnieks aicina Ministru kabinetu otrdien neapstiprināt TM sagatavotos grozījumus Ministru kabineta rīkojumam Nr. 433, kas paredz izslēgt komisijas priekšsēdētāja vietnieci, juridisko zinātņu doktori Kristīni Jarinovsku no VDK izpētes komisijas sastāva. Izslēgšanai nav objektīva pamatojuma, uzskata Kangeris.

Kangeris norāda, ka VDK dokumentu izpētes komisija 27.februārī pieņēmusi lēmumu „neatbalstīt tieslietu ministra iniciatīvu grozīt komisijas sastāvu, izslēdzot Kristīni Jarinovsku, sakarā ar to, ka tam nav pamatojuma”, jo komisija nekad nav ne formāli, ne oficiāli iepazīstināta ar TM ierēdņu iebildumiem pret Jarinovsku.

Kangeris arī norāda, ka neviens no klātesošajiem deviņiem komisijas locekļiem nebalsoja pret šo lēmumu, un ja tieslietu ministrs apgalvo pretējo, „tad tie ir tīrie meli”.

Komisija uzsver, ka visus tās locekļus ir izvirzījusi Latvijas Universitāte, Okupācijas muzejs, Okupācijas izpētes biedrība, Vēstures muzejs, Latvijas Vēstures institūts un Latvijas Nacionālais arhīvs, kas liecina par zinātnisko neatkarību, profesionalitāti un nošķirtību no politikas. Komisijas locekļu maiņa „politisku” iemeslu dēļ varētu mest šaubu ēnu uz komisijas darba rezultātiem tik sociāli jūtīgā jautājumā kā totalitārisma represiju seku izpēte.

Jau ziņots, ka no LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas sastāva ir iecerēts izslēgt priekšsēdētāja vietnieci juridiskās zinātnes jautājumos, kādreizējo Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāri Kristīni Jarinovsku.

Ir.lv Jarinovska informēja, ka tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) uzdevis Tieslietu ministrijai uz šā gada 3. vai 9.marta Ministru kabineta sēdi sagatavot grozījumu Ministru kabineta rīkojumā Nr.433, “paredzot izslēgt no komisijas sastāva priekšsēdētāja vietnieci juridiskās zinātnes jautājumos Kristīni Jarinovsku”.

Komisijas TM nozīmētais administratīvo funkciju nodrošinātājs Jānis Tomels aģentūrai LETA apstiprināja, ka ministrs pagājušajā nedēļā pēc ministrijas valsts sekretāra Raivja Kronberga iniciatīvas uzdeva, lai tiktu gatavots šāds grozījumu projekts. Pēc Tomeļa vārdiem, komisijai ir jāsaprot, kā tālāk rīkoties, ņemot vērā arī to apstākli, ka deputāta zvērestu jaunnedēļ nodos komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ritvars Jansons, kā arī faktu, ka komisijai ir ideja par sastāva paplašināšanu.

Jautāts, kāpēc šāds lēmums pieņemts, Tomels izteicās, ka Jarinovska “sistemātiski torpedē” komisijas darbu, tāpat, piemēram, šogad viņa nav bijusi ne uz vienu komisijas sēdi, turklāt Tomels viņu personīgi nemaz nekad nav saticis, un visa komunikācija norisinās caur masu medijiem.

Arī ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs apliecināja, ka Rasnačs atbalsta TM atbildīgo amatpersonu nostāju, ka būtu nepieciešams pārskatīt VDK dokumentu izpētes komisijas personālsastāvu, lai uzlabotu tās darbu un nodrošinātu likumā komisijai noteiktā mērķa sasniegšanu.

Komisijas vadītājs Kārlis Kangeris pastāstīja, ka piektdien TM pārstāvji Ministru kabinetā interesējušies par iespēju rīkojuma projektu pieteikt 3.marta valdības sēdes dienaskārtībai.

Komisija nosoda TM un Rasnača lēmumu, uzsverot, ka šādas darbības ir antidemokrātiskas. Komisija līdz šim nav identificējusi aktivitātes, ko veikusi Jarinovska un kas būtu negatīvi ietekmējušas gan komisijas, gan TM darbību.

Kangeris uzsvēra, ka tad, ja Ministru kabinets tomēr pieņems lēmumu no komisijas locekļu vidus svītrot Jarinovsku, kā arī ja nākamajā nedēļā tiks apstiprināts komisijas locekļa Ritvara Jansona Saeimas deputāta mandāts, Kangerim nāksies meklēt jaunus komisijas locekļus, kas ietekmēs komisijas zinātnisko darbību.

Nākamā komisijas tikšanās ar TM pārstāvjiem varētu notikt piektdien, 6.martā.

Jau ziņots, ka, neskatoties uz ierosinājumu VDK dokumentu izpētes komisijas administrēšanas darbu nodot Latvijas vēstures institūtam, vismaz šogad komisija paliks TM pārraudzībā, kam tā tika nodota pērnā gada nogalē. Kā pastāstīja Kangeris, pēc sarunas ar TM pārstāvjiem secināts, ka padotības maiņa aizņemtu pārāk daudz laika, kas arvien uz tālāku nākotni novirzītu komisijas darba sākšanos.

Kangeris uzsvēra, ka februāra laikā būtu jāpabeidz visas pamatdarbības – darba plāna šim gadam, kā arī reglamenta izstrāde. Tāpat jāatrisina jautājums par grozījumiem finansējumā, kas ļaus algot komisijas pētniekus. Patlaban esot skaidrs, ka finansējums šogad varētu būt pieejams vien maijā.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, Latvijas vēstures institūts premjerministrei Laimdotai Straujumai (V), kā arī Latvijas Universitātes zinātņu prorektoram Indriķim Muižniekam ir nosūtījis vēstuli, kurā piekrīt pārņemt komisijas darbības administrēšanu. Vēstulē atzīmēts – lai Latvijas Universitāte (LU) pārņemtu šo pārvaldes uzdevumu, ārējo normatīvo aktu grozījumi neesot nepieciešami.

Komisijas nodošanu institūtam atbalstot arī LU Vēstures un filozofijas fakultāte, uzsverot, ka nodošana radīs labvēlīgākus apstākļus sekmīgai, kvalitatīvai un zinātniski neatkarīgai komisijas pētnieciskajai darbībai.

Ir.lv arī publicēja Kristīnes Jarinovskas analīzi, kā politiķi liek šķēršļus VDK dokumentu izpētes komisijai. Par to varat lasīt šeit.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (50)

dzeris49 28.02.2015. 12.22

Tas jau bija jāgaida pēc tās publikācijas, muļķuzemes politiskajai “elitei”, kuru šeit pārstāv blēdis un primitīva persona Rasnačs , godīgi un principāli cilvēki traucē visur, šī valsts strauji slīd pa korupcijas, prettiesikuma un politiskās vides degradācijas taciņu.

Tā ir atklāta agresija pret Jarinovsku par viņas viedokli, un, kā zināms, agresija ir reakcija uz bailēm, acīmredzot, mūsu bailīgā un blēdīgā “elite” milzīgi nobijusies, ka Jarinovska ko tur atradīs, kas viņiem var kaitēt, tāpēc, pieņemts lēmums, nekādā gadījumā nelaist viņu klāt nekādai i8nformācijai, nu, nav viņa “savējā”, būtu stāvējusi klusu , saņēmusi naudu, un turējusi muti, da ko viņai, vispār, vajag?

+18
-8
Atbildēt

17

    klusais > dzeris49 28.02.2015. 12.26

    dzeris – iesaku papētīt pašas Jarinovskas personību :)

    +8
    -16
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 28.02.2015. 13.49

    lno

    Nepazīstu Jarinovsku, bet viss viņas rakstītais, ko esmu lasījis, manuprāt ir atbalstams.

    ______________

    Tātad, pieņemot, ka Rasnačs ir “visiem pazīstamais blēdis”, jāsecina, ka taisnība ir Jarinovskas pusē? Man Jarinovska vienmēr likusies simpātiska, tomēr iespēja, ka arī viņa ir nopuvusi līdz pat saknēm, kā pārējie bijušie JL poci un piriki, ir vairāk kā reāla.

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 28.02.2015. 15.39

    lno, kļūdies un kašķis nevietā!

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 28.02.2015. 12.49

    lno – es arī esmu ievērojis , ka viņa prātīgi raksta . Taču tas neizslēdz , ka darbi var atšķirties no vārdiem … – “Jautāts, kāpēc šāds lēmums pieņemts, Tomels izteicās, ka Jarinovska “sistemātiski torpedē” komisijas darbu, tāpat, piemēram, šogad viņa nav bijusi ne uz vienu komisijas sēdi, turklāt Tomels viņu personīgi nemaz nekad nav saticis, un visa komunikācija norisinās caur masu medijiem.”

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 28.02.2015. 16.11

    Kalvīša/šķēles valdības atbalstīja viss vienotības zieds ar ēlerti, dimantu, ašeradenu, ozoliņu, utt.

    Par Rasnača svētumu man nav ziņu. Rostina tekstu saturam, ne formai piesieties īsti nav kur, lai gan dažos jautājumos

    neesam domubiedri :)

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 28.02.2015. 12.49

    dzeris49. “Jums” neviens to neliedz darīt, atbilstoši nevajag muti aizbāzt arī citiem:)

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 28.02.2015. 13.00

    lno – nav jau jābūt ģeogrāfam , lai pamanītu , ka netiek apmeklētas sēdes :)

    Bet par Jautājumu – drīksti smaidīt , man cits viedoklis par cilvēku un viņam zināmo informāciju par peripētijām IzM.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 28.02.2015. 14.17

    lno

    Ne tu, čekas maisu fanātiskais sargātājs un figurants, poļitruka iemīļotais seržants, sarkanās armijas kauju un politisko mācību teicamnieks un staļinists, bet es?

    Neatliec, aizej pie cilvēkiem, bet ja tevis rakstītie ziņojumi tos jau nobeiguši, pie viņu radiniekiem un izlūdzies piedošanu. Neviens nezina, kad pienāks viņa pēdējā stundiņa un censties ko vērst uz labu var vairs nebūt izdevības.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 28.02.2015. 13.22

    klusais. Man jau pietiek ar viņa atbalstu TP, pēc tam šeit – NA, tad ZZS, pirms portāla pamešanas Āboltiņai un LL. Nešaubos, ka tādam, kurš atzinīgi izsakās par TP jaunatnes organizācijas vadītāju, Jarinovska būs nepatīkama. Kādēļ, nekur nav kompromāts sakarā ar džipa dāvināšanu, ja Jarinovska nepatīk ne Vienotībai, ne NA?

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 28.02.2015. 22.43

    zanE …

    Vajadzēja vēl tad, kad zagi naudu no TB/LNNK kases, zināt, ka Lakučs nekad nebija partijas biedrs.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 28.02.2015. 12.53

    klusais. Tomels ir pieprasīts kā daudzi ģeogrāfi, lai gan attiecīgajam darbam viņam nav atbilstoša izglītība. Par jautājuma_4 respektējamo viedokli gan atļauji man pasmaidīt:)

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 28.02.2015. 14.04

    v_rostins. Есть у нас сомнение, что ты, мил человек, стукачок…

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 28.02.2015. 23.38

    …ja Tavas spirtā mērcētās smadzenes nespēj uztvert lasīto – vajadzētu atgriezties pie līķu mazgāšanas…

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 28.02.2015. 21.18

    …pat šī pēdējā publikācija nebija jāgaida – februāra mēneša sākumā, pēc Jarinovskas aizrādījuma Rasnačam par nepārdomātām likuma izmaiņām un necaurspīdīgu finansējuma izlietojumu – Rasnačs jau piedraudēja rosināt Jarinovskas atcelšanu…mēneša laikā kuluāru sarunās būs guvis atbalstu, ja zināms datums, kad lems par Jarinovskas padzīšanu…

    …par kuru no partijas biedriem Rasnačs uztraucas?…Lakučs taču jau atklāts, vai draud atklāties visa ķēdīte?…

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 28.02.2015. 15.58

    aivarsk. Zinu, zinu Rasnačs ir svēts, Muižniece protokola viltotāja, Rasnačs – neuzmanīgs protokola parakstītājs, nekad nav atbalstījis Kalvīša koalīciju:)

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 28.02.2015. 12.29

    klusais. Nu ceru, ka Tu mums palīdzēsi.

    P. S. Atradu pie citas tēmas. Nepazīstu Jarinovsku, bet viss viņas rakstītais, ko esmu lasījis, manuprāt ir atbalstams.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 28.02.2015. 12.34

    Mēs neapspriežam Jarinovskas personību, ir runa par šo konkrēto gadījumu, kā reakciju uz Jarinovskas rakstu, un, manuprāt, tas raksts bija pilnīgi adekvāts un salika daudzus punktus uz “i”, tāpēc jau tāda reakcija.

    +16
    -5
    Atbildēt

    0

Mantrausis 28.02.2015. 15.32

Hm… Ja komisija īsti nav sākusi strādāt un tās dalībniekiem pret KJ NAV iebildumu, kā var spriest, kurš tad ir tas, kam šķiet, ka darbu “torpedē”?????

Laikam jau būs tiesa, ka vēlme visu apstādināt jūtama kaktu kaktos…

Starp citu – vai tad zinātniskais darbs liedz Ritvaram Jansonam būt deputātam?????

+11
-3
Atbildēt

0

nomale 28.02.2015. 15.05

Interesanti, vai hūte savus papīrus no tiem maisiem jau ir izpircis? Ja jau never vaļā, tad jau droši vien ka ne.

+10
-4
Atbildēt

5

    v_rostins > 28.02.2015. 15.23

    nomale

    Hūte, tāpat kā visi pārējie kompartijas funkcionāri, nekad čekas maisos nav bijis, jo viņu sadarbība ar čeku netika apliecināta ar vienpusēju līgumu. Tā bija pati par sevi saprotama to profesionālās darbības ietvaros. Tam ir priekšrocības, jo čeka nevar komuņagas raustīt aiz aukliņām, kā mūsu iepriekšējos prežus, ja vien nav tos savervējusi pēc neatkarības atjaunošanas.

    Uztraucies vairāk par pederastu partijas sponsoriem, radiniekiem un draugiem.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    andrejs > 01.03.2015. 00.21

    Interesanti, vai hūte savus papīrus no tiem maisiem jau ir izpircis?

    —————————-

    kāds trulums. Kopš kura laika kompartijas sekretāri ir bijuši čekas stukači? Galīgi ar galvu nedraudzējies? :))))

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 01.03.2015. 13.16

    andrejs

    kas gudrītim nomale par šo “viedokli” ielikuši 7 plusiņus? :)

    ______________

    Sīkie čekas ziņu pienesēji un atsūkātāji apskauž partijas funkcionārus, kas ar to kuratoriem kopīgi svētkus svinēja, kam kopīgas brīvdienas.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Normunds > 01.03.2015. 11.31

    Kā var kaut ko tik stulbu uzrakstīt? Komunisti deva norādījumus VDK, komunisti bija VDK priekšnieki un stukači caur VDK strādāja komunistu labā. Pēc nokļūšanas komunistu amatā, stukaču dokumenti tika iznīcināti, ja tādi bija. Tāpēc ne jau tik daudz no stukačiem jābaidās, cik no komunistiem, ko pierāda pēdējie 25 gadi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > 01.03.2015. 11.02

    Interesanti ir izpircis?

    ————————————————–

    Interesanti būtu zināt, kuri ir tie vēstures pārzinātāji, kas gudrītim nomale par šo “viedokli” ielikuši 7 plusiņus? :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu