VKPAI: Kaļķu ielu pielāgojot tirdzniecībai, svarīgi saglabāt Vecrīgas auru • IR.lv

VKPAI: Kaļķu ielu pielāgojot tirdzniecībai, svarīgi saglabāt Vecrīgas auru

20
Medijus iepazīstina ar projektu - Kaļķu iela kā iepirkšanās iela. Foto: Evija Trifanova, LETA

Pieminekļu sargi nevēlas, lai Kaļķu ielas nami tiktu pārbūvēti par lielveikaliem

Tirdzniecības attīstība Rīgā ir vērtējama pozitīvi, bet svarīgi ir, Vecrīgā veidojot jaunus veikalus, saglabāt tās auru, aģentūrai LETA Kaļķu ielas pārveidošanas plānus par tirdzniecības ielu komentēja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis.

Dambis uzsvēra, ka inspekcija atbalstīs visu, kas būs vērsts uz kultūras mantojuma vērtību saglabāšanu vecpilsētā, bet kategoriski iestāsies pret vērtību degradēšanu un iznīcināšanu. “Idejas par funkciju koncentrāciju jau ir bijušas, piemēram, kad Tērbatas ielu vēlējās padarīt par gājēju ielu. Viss būs atkarīgs no konkrētām iecerēm,” skaidroja Dambis. Viņš nevēlētos, lai Kaļķu ielas nami tiktu pārbūvēti par lielveikaliem.

Viņš gan uzskata, – lai Vecrīgu attīstītu pilnvērtīgi, vajadzētu skatīties uz visu vecpilsētu kopumā. “Ja paskatāmies, kas tagad notiek Vecrīgā vakara stundās, redzam, ka tā kļuvusi par ne pārāk mīlīgu vietu. Tā kā dzīvojamās funkcijas tajā samazinās, vakarā ēku logi ir tumši. Arī birojos vakarā neviena nav. Par Vecrīgu ir jādomā kompleksi. Nevajadzētu visu slodzi sablīvēt vienā ielā, bet izdalīt pa visu vecpilsētas teritoriju. Svarīgi saglabāt Vecpilsētas vēsturisko auru,” pastāstīja Dambis.

Nekustamo īpašumu uzņēmums “Baltic RE Group”, kas iecerējis Kaļķu ielu Rīgā pārveidot par ģimenēm draudzīgu iepirkšanās ielu, Vecrīgā iegādājies sešas ēkas par kopējo summu 28 miljoni eiro. Kopējā iznomājamā platībā šajās ēkās būs 14 000 kvadrātmetru, kuros plānotas vietas 35 vietējiem un ārvalstu nomniekiem.

“Te nebūs “high end” zīmolu, orientēsimies uz ģimenei draudzīgiem zīmoliem, piemēram, tādiem kā “Zara” vai “Tommy Hilfiger”,” sacīja projekta attīstītāji.

Iegādātās ēkas tiks rekonstruētas atbilstoši jauno nomnieku prasībām.

Tāpat tikšot sniegts atbalsts arī aktivitātēm, ko veic asociācija “Kaļķu&Sides”. Asociācijā apvienojušies mazumtirgotāji un namīpašnieki no visas Vecrīgas ar mērķi uzlabot un popularizēt Kaļķu ielas un tai blakus esošo ielu tēlu, piesaistot jaunus veikalus un piedāvājot jaunus pasākumus.

Kā liecina “Firmas.lv” dati, 2013.gadā reģistrētās AS “Baltic RE Group” pamatkapitāls ir 5 200 000 eiro. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Džovanni Dalla Zonka, bet padomes priekšsēdētājs – Aleksandrs Mahajevs.

 

Komentāri (20)

Absints 27.02.2015. 11.51

Lai arī kā tiek apgalvots pretējais, skaidrs, ka orientācija būs uz ārzemniekiem. Ja pat zīmoli būs “demokrātiski”, tad cenas gan ne.,.. Tiks izskausti krodziņi, un būs tas pats, kas Stoklholmā iepirkšanas ielā – vakaros veikaliņi ciet, tautas nav, klusums.

Kaļķu iela jau tagad ir dzīva un atraktīva, drīzāk par tirdzniecības ielu varēja padarīt to pašu Tērbatas vai Krišjāņa Barona vai Marijas ielas galu, bet tirgotājiem tas neder, viņiem vajag tur, kur daudz tautas… sačakarēt..

Tagad iznāks tāpat kā ar Vidzemes šosejas remontu Juglas galā – izremontēja tās labāko posmu vēlreiz. Tagad Kaļķu ielu no atraktīvas pārtaisīs par … atraktīvu.

+4
-1
Atbildēt

1

    Krix > 27.02.2015. 15.05

    Drīzāk ir aizdoma, ka tur kko ar TUA mēģinās sabīdīt + vēl mūždien nerimstošās runas, ka Līvu laukums esot “pārāk plašs” un ka vēsturiski tā neesot bijis….ko nekādā gadījumā nevajag pieļaut, bet zinot RD attiecības ar jebkura Rīgas centra pleķīša aizbūvēšanu…vietējie jau tur točna nebrauks, ušariks kā reiz uzrāvis stāvvietu cenas – aibrauks iepirkties vismaz tur, kur var stāvēt pa velti !

    +1
    0
    Atbildēt

    0

agrunte 27.02.2015. 12.26

Vaļņu iela muždien ir drūma. Labāk to pārtaisītu par kaut ko.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu